- Adrenalinnivået er langt over hodet mitt nå

20-åring reddet kvinne og hund fra drukning i flommen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sterkt nedkjølt kvinne og hennes hund ble ved en tilfeldighet oppdaget i flomvannet av en 20 år gammel menig på et HV-fartøy i Drammen fredag kveld. Kvinnen som sannsynligvis ikke hadde overlevd mye lenger i vannet, var mest opptatt av at hunden ble reddet.

- Plutselig ser jeg en dame liggende med en hund i armene. Hun prøvde å gi signaler med de få kreftene hun hadde igjen. Hadde jeg ikke fått øye på henne, hadde hun ikke vært her nå, sier menig Martin Gustavsen til NTB.

20-åringen fra Larvik har sin førstegangstjeneste på sjøheimevernsfartøyet SHV «Ryvingen» og ble fredagens store helt i flomrammede Drammen.
Så noe hvitt
Gustavsen og en kollega var på vei opp Drammenselva i en lettbåt klokken 23 og skulle legge seg langsmed hovedbåten, da han oppdaget kvinnen ved en tilfeldighet. Gustavsen skulle kikke om en gummibåt var fortøyd ordentlig til en lekter, da han fikk øye på noe hvitt i vannet.

- Hunden er hvit, så den lyste litt opp. Det var nok derfor jeg så henne, sier 20-åringen med nesten skjelvende stemme.

- Jeg fikk ham som kjørte lettbåten til å snu på flekken og sette full fart mot lekterne. Da vi kom bort hoppet jeg over på lekterne og tok tak i kvinnen og holdt henne til jeg fikk hjelp, sier den unge redningsmannen.


Hadde panikk
Han forteller at kvinnen som skal være i 20-30-årene, nærmest nektet å ta imot hjelp, for å forsikre seg om at hunden ble berget.

- Hun hadde panikk og var helt borte. Hun satte hunden foran seg selv og ville ikke ha hjelp selv. Det var en ganske vanskelig situasjon, sier 20-åringen.

Geir Øyen, nestkommanderende på SHV «Ryvingen,» roser innsatsen til 20-åringen fra Larvik. Øyen kan ikke skjønne at noen kunne få øye på de to i flomvannet.

- Det var så tilfeldig at vi nesten ikke skjønner at vi så henne, sier Øyen til NTB.

Han forteller at kvinnen var helt utmattet da hun ble berget opp av vannet.

- Hun sa hun ikke var sliten, men hun var så utmattet at hun ikke ville overlevd mye lenger i vannet, konstaterer Øyen.


Hadde ligget lenge
SHV «Ryvingen» har jobbet kontinuerlig siden torsdag kveld med å hente opp drivende gjenstander som campingvogner, men først og fremst tømmer, fra flomvannet. Kvinnen ble oppdaget 20-30 meter bak fartøyet, rett vest for Slippen ved Havnelageret i Drammen, der Drammenselva løper ut.

Vanndybden er seks-sju meter der kvinnen lå og klamret seg fast mellom de to jernflåtene.

Mannskapene på fartøyet var redd for at kvinnen skulle bli klemt ihjel mellom jernlekterne, og fem mann kom raskt til unnsetning for å hjelpe til med å få kvinnen og hunden i sikkerhet på den ene lekteren, før hun ble brakt til legevakten ved Sykehuset Buskerud i Drammen.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan kvinnen og hunden havnet i vannet, og hvor lenge de hadde ligget der da Gustavsen oppdaget dem i 12. time. Ifølge politiet var ikke kvinnen helt edru.

- Men hun var nedkjølt og rimelig stiv, så hun må ha ligget i vannet relativt lenge, mener Geir Øyen som forteller at kvinnen fikk et varmt teppe rundt seg og noe varmt å drikke da hun ble reddet i land.


Adrenalin
Redningsaksjonen fredag kveld er den første for Sjøheimevernet under flomkatastrofen i Buskerud. SHV «Ryvingen» med sitt mannskap på 15-20, skal være i Drammen så lenge det er behov for hjelp til å hente tømmer, campingvogner og annet drivgods opp fra flomvannet.

- Det er gøy å få oppleve noe sånt i førstegangstjenesten, men adrenalinnivået er langt over hodet mitt nå. Jeg har kommet litt til hektene, men nå skal jeg legge meg, sier en oppspilt Martin Gustavsen, snaut to timer etter redningsaksjonen.

(NTB)