Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Adressen avgjør forsikringsprisen

Registrer bilen på landet. Da sparer du tusener på bilforsikringen. Bruk hytteadressen - eller postadressen til en tante eller onkel. Har du et søskenbarn på Stange, kan hun være gull verdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adressen bestemmer hvor mye du betaler for å forsikre bilen din. Har du en adresse på landet, er prisen opp til fire ganger lavere enn om du har adresse i Oslo.

Har du adresse i typiske landkommuner som Stange, Grue, Åsnes, Våler, Leikanger eller Sogndal, er prisene på bilforsikring lave. Det er fortsatt dyrt å forsikre bilen i Nord-Norge, men Oslo er i særklasse dyrest. Billigst er det i Sogn og Fjordane og i flere innlandskommuner på Østlandet.

Det er adressen som bestemmer prisen - hvor du bruker bilen spiller ingen rolle.

- Det er blitt for store forskjeller, sier Ole Marius Stamnes i KNA til Dagbladet. - Vi fjerner oss mer og mer fra selve forsikringsideen om å dele på en risiko. Nå ser vi systemer der man ved moderne bearbeiding av statistikk søker å skvise ut risikogrupper. Stedsbetingede premier av bilforsikring åpner for mange kreative løsninger - og det kan bli mer aktuelt enn tidligere å ha «et søskenbarn på Stange». Biltettheten kan bli høy på mange små steder.

Billig med småbil

Biltype er også avgjørende for prisen på forsikringen. En liten bil med svak motor er billig å forsikre, mens det er rådyrt å forsikre sportsvogner. Biler som Nissan Micra, Ford Fiesta, Opel Corsa og VW Polo med svake motorer har de laveste forsikringsprisene. Øker motorens størrelse, blir også forsikringen dyrere.

De fleste selskaper er ikke interessert i å forsikre sportsbiler og GTI-biler. Erfaringene viser at det ofte er å ta store sjanser, og derfor har selskapene valgt å sette prisene så høyt at de ikke virker innbydende for kundene.

Dette avgjør prisen

Det er flere ting som avgjør hvor mye du betaler i forsikring på bilen:

· bilmerke

· bilmodell

· biltype - HK

· bilens sikkerhetsutstyr

· bilens alder

· hvor du bor

· din alder og kjønn

· hvor mange år du har kjørt skadefritt (bonus)

· egenandel (hvor mye du vil betale selv ved skade)

· øvrige forsikringer i selskapet

· hvor langt du kjører i året

Noen selskaper har også egne priser om det er få personer som bruker bilen. Du må da fortelle hvem som bruker bilen. Er det bare voksne som bruker den - er prisen lavere. Problemet dukker opp den dagen noen andre kjører bilen, og det oppstår en skade. Da dekker ikke forsikringen skaden.

Lojale kunder

Det siste året er det skjedd en endring av prisene på bilforsikring. Lojale forsikringskunder som har alle forsikringer samlet i ett selskap - og som har vært kunde over en periode - blir nå premiert med lavere priser.

Taperen er kunden som sprer sin forsikring mellom flere selskaper.

Må bli billigere

De siste årene er prisen på bilforsikring steget - mens erstatningsbeløpene er blitt lavere. Landets forsikringsselskaper sitter igjen med større overskudd enn tidligere.

- Prisene på bilforsikring må ned, sier Egil Otter i Norges Automobilforbund til Dagbladet. - Hver gang erstatningsutbetalingene øker, setter selskapene prisene opp med en gang. Når skadeutbetalingene går ned, sier alltid selskapene «vi må vente og se». Og det tar utrolig lang tid før prisene blir satt ned.

- Det ville ikke være unaturlig om den gunstige utviklingen kommer bileierne til gode, sier direktør Ole Marius Stamnes i KNA.