Adressen avgjør hvem som skal få barn

Behandlingen ufrivillige barnløse får, er avhengig av hvor de bor. Regionsykehusene har ulik praksis for kunstig befruktning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet om par som har tryglet seg til behandling ved et annet regionsykehus enn det de hører til, for å få den optimale behandlingen. Par har også flyttet for å få rett adresse, sier leder Kaja Graff Huster i Foreningen for ufrivillig barnløse.

Hun forteller at tilbudet ved Regionsykehusene i Trondheim og Tromsø er regnet som det beste her i landet, mens Haukeland, Haugesund og Ullevål har dårligere rykte.

- Ulike kriterier gjør at det ikke blir riktig å sammenlikne stedene ved å se på antall fødte barn, sier Graff Huster.

Ser an først

- Legene i Tromsø ser an den første behandlingen før de avgjør om paret skal få en ny sjanse. Ved Haukeland nedprioriteres kvinner over en viss alder. De private klinikkene behandler ofte eldre kvinner, som kan ha gjennomført mislykkede forsøk først ved et regionsykehus, forteller hun.

Ifølge foreningslederen gis det opptil tre forsøk per par ved Regionsykehuset i Trondheim, Rikshospitalet og Ullevål.

- Stadig flere ufrivillig barnløse drar til utlandet for å få assistert befruktning. Den ulike praksisen her i landet bidrar til dette, sier Graff Huster.

Hun påpeker at to- tre års ventetid gjør at mange par føler at tida renner fra dem.

- Er du 35 år når utredningen er ferdig, føler de fleste at de ikke har tid til å vente enda et par år før selve behandlingen kan begynne. Løsningen kan være å dra til utlandet. Der har de lengre og større erfaring med assistert befruktning og ofte bedre resultater, sier hun.

Norge i bakleksa

Flere utenlandske klinikker i Danmark og Sverige annonserer i foreningens medlemsblad. Graff Huster mener Norge er havnet i bakleksa når det gjelder kunstig befruktning. Hun gir noen eksempler:

- Det er ikke lov i Norge å hente sæd fra (bi-)testiklene, en teknikk som brukes når mannen ikke har sædceller i ejakulatet eller sliter med utløsning, sier Graff Huster.

- Behandlingsformen er tillatt i de fleste europeiske land, også i våre naboland. Sæddonasjon er ikke tillatt brukt ved noen form for prøverørsbefruktning i Norge, bare ved inseminering direkte i livmorhulen. Eggdonasjon gjøres i Danmark, men er ikke tillatt her til lands, sier Huster.