Adrian (11) får 5 mill. i erstatning

Adrian (11) får fem millioner kroner av staten for skader han fikk da han ble født. Etter to dager i lagmannsretten la Norsk Pasientskadeerstatning seg flat og åpnet pengesekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sterkt hjerneskadde elleveåringen fra Nøtterøy smilte bredt og hilste på alle i Borgarting lagmannsrett i går, helt uvitende om den kampen foreldrene hans har kjempet for ham helt siden han ble født på Vestfold Sentralsykehus 20. juli 1994.

Det var mange i sal K31 som trakk et lettelsens sukk.

I to hele dager var de skjebnesvangre døgnene på Vestfold Sentralsykehus og Rikshospitalet for over elleve år siden blitt brettet ut i detalj. Men da hadde prosessfullmektig Ivar Holst og seniorrådgiver Thor Foyn hørt nok. Natt til i går krøp NPE til korset og forhandlet om kroner.

«Nytt» dokument

-  Det kom fram nye opplysninger i saken som viste laboratorieresultater fra Rikshospitalet. Mest sannsynlig er Adrian blitt påført skader som NPE har ansvar for, sier seniorrådgiver Thor Foyn i NPE til Dagbladet.

Papiret som omsider dukket opp fra Adrians journal, viste blant annet at han på et tidspunkt bare hadde en oksygenmetning i blodet på 22,2 prosent. Det ble slått alarm, men for seint.

-  Dette er som ekspertene påpeker, ikke forenlig med liv, kommenterer Adrians far, Asbjørn Abrahamsen.

Prosessfullmektig for NPE, Ivar Holst, mener forliket betyr at NPE har påtatt seg ansvaret for mer enn halvparten av skaden.

 KAMPEN OVER:  Adrian på 11 år er glad, men det er fordi mamma Trine Foon er ferdig i retten. Den hjerneskadde elleveåringen fikk i går fem millioner kroner av staten i pasienterstatning, etter forlik. Alle foto: Bjørn Langsem
KAMPEN OVER: Adrian på 11 år er glad, men det er fordi mamma Trine Foon er ferdig i retten. Den hjerneskadde elleveåringen fikk i går fem millioner kroner av staten i pasienterstatning, etter forlik. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Vi fikk en rask løsning framfor å holde på i to år for å diskutere detaljer og utrede hvor stor andel Rikshospitalet har av ansvaret, sier Holst.

-  Dette er en kjempeseier, gliser Adrians prosessfullmektig, advokat Edmund Asbøll, tilfreds.

Fikk feil diagnose

Adrian er også glad, men det er mest fordi han endelig får se mamma igjen.

-  Adrian, du vet det lange arret du har på brystet ditt? Vil du hilse på mannen som laget det, spør mamma Trine Foon.

Det vil Adrian så absolutt, og nikker ivrig. Blikket hans og hendene sier mer enn ord. Arret har han lurt på lenge.

-  Fint å hilse på deg, Adrian, sier professor og kirurg Harald Lindberg, også han tydelig lettet over utfallet av saken.

Det var Lindberg som åpnet brystkassen til nyfødte Adrian for å foreta en risikofylt hjerteoperasjon. Han fikk sjokk. Diagnosen en annen lege hadde satt var feil. Inngrepet var unødvendig.-  Det er klart at denne operasjonen forverret tilstanden til Adrian. Både narkosen og nedkjølingen bidro til det, fastslo den anerkjente kirurgen ved Rikshospitalet i Borgarting lagmannsrett.

Lindberg hadde forberedt guttens foreldre på at dette var en risikofylt operasjon.

-  Det var en sjokkartet opplevelse å finne ut at den diagnosen du var mentalt forberedt på, var feil. Det er det sjelden jeg opplever. Jeg måtte ut til foreldrene å fortelle at det var ingen hjertefeil. Det var pinlig. Jeg følte meg meget beklemt, fortalte Lindberg.

For lite surstoff

Adrian har nesten ikke språk og kommuniserer med gester og blikk. Han ser og hører dårlig. Han vil for alltid forbli et barn, og vil trenge hjelp.

-  Dette er skader som er oppstått av for lite surstoff fram til hjernecellene, framholdt seksjonsoverlege i barnenevrologi, Harald Broch ved Vestfold Sentralsykehus i retten.I elleve år har Trine Foon og Asbjørn Abrahamsen grublet på hva som gikk galt før, under og etter fødselen. Vestfold Sentralsykehus slapp for lett i Oslo tingrett, mente de, og forberedte seg på en ny vond runde i rettsapparatet. Adrians foreldre var overbevist om at Norsk Pasientskadeerstatning er ansvarlig for skader som følge av behandlingen både ved Vestfold Sentralsykehus og Rikshospitalet.

En del av bitterheten er i ferd med å slippe taket. Adrians mamma er lettet, men ennå litt sint.

Viktig å si fra

-   Nå kan vi gå videre. Jeg vet det, men det har vært en sånn påkjenning å måtte gjenoppleve den vonde tida. Det har vært verdt det. Det har vært en plikt for meg å kjøre denne saken, men jeg gleder meg nå til ikke å ha «saken» foran meg hele tida. Nå kan jeg sove. Jeg har sagt fra.Trine ler nå, men det har kostet mye, mer enn hun vil snakke om - ikke bare penger. Hun skilte lag med Adrians far da gutten var tre år, men sammen har de kjempet videre. De er ressurssterke og har klart det økonomisk. Det er slitsomt å gå opp «nye stier», og det koster fort et par millioner kroner å dra en slik sak helt til lagmannsretten, medgir Adrians far, Asbjørn Abrahamsen.

-  Det som driver oss er at dette kanskje kan hjelpe noen andre. Det går an å si fra, faktisk, sier han.

Flere ledende eksperter på området har støttet Adrians sak. Blant dem den tyske professoren Hans Carlo Kallfelz som er spesialist på barn og hjertesykdommer. Han er sterkt kritisk til mange sider ved sykehusbehandlingen, ambulansetransporten i ekstremt høy hastighet, intuberingen gjennom munnen og ikke nesa, og mangelfull overvåking og oppfølging.

-  Hvis ting var blitt gjort riktig, er det høyst sannsynlig at hjerneskader og andre komplikasjoner kunne vært unngått. Men det var utilstrekkelig på alle måter, ingenting ble gjort korrekt, hevdet Kallfelz i retten.

Vestfold Sentralsykehus reagerte for seint på lille Adrians tilstand etter fødselen. Da den nyfødte gutten omsider ble sendt i ambulanse til Rikshospitalet, stilte legen der feil diagnose. Dermed ble det satt i gang et unødvendig inngrep.

Kirurg innrømmer

-  En diagnose må være hundre prosent korrekt når man går i gang med en slik hjerteoperasjon. Man kan jo tenke seg hvor stort et nyfødt barn er. Som kirurg må du planlegge hvert skritt. Som kirurg er du så fokusert på det du skal gjøre, og regner med at de andre, og systemet på Rikshospitalet, har gjort sin jobb. Men jeg er medskyldig, medga Harald Lindberg, som for tida er gjesteprofessor ved et amerikansk universitet.

Lindberg sa i retten at han først seinere fikk greie på at en lege ved Vestfold Sentralsykehus hadde utelukket hjertefeil. Den konklusjonen ble underkjent av ansvarlig lege da Adrian i hui og hast ankom Rikshospitalet.

Lindberg hevdet at hadde han visst det, samt hatt kjennskap til verdiene på de målingene som var gjort på Rikshospitalet, hadde han revurdert den diagnosen den andre legen hadde satt.

LIVSVARIG: Adrian vil for alltid forbli et barn, og vil trenge hjelp.