Corona

Adrian (2) kjempet for livet

Coronasmitten avtar i USA, men samtidig beskrives barnesmitten som eksepsjonelt høy. Adrian (2) ble sendt til sykehus i all hast da han testet positivt.

CORONA: Tiffany Jackson passer på sønnen sin, Adrian, som testet positivt for coronavirus forrige uke. Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare / NTB
CORONA: Tiffany Jackson passer på sønnen sin, Adrian, som testet positivt for coronavirus forrige uke. Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Forrige uke hadde toåringen hennes hadde en liten hoste. Ingen andre i familien var syke. Men mot slutten av uka var den lille gutten svett og pusten var anstrengt.

Turen til legevakta i den lille byen Mount Vernon i Illinois ble fort dramatisk. Sønnen Adrian ble sendt til et sykehus i St. Louis i luftambulanse.

- Jeg visste ikke om han kom til å klare seg eller ikke. Jeg var veldig emosjonell og opprørt, sier mor Tiffany Jackson til Reuters.

Per 30. september hadde nesten 5,9 millioner barn testet positivt for covid-19, skriver Amerikanske akademiet for barneleger (AAP) i en rapport.

- Antallet nye tilfeller av barnesmitte forblir eksepsjonelt høyt, skriver AAP.

Data fra 24 stater og New York City viser at barn står for 2,5 prosent av deres totale coronarelaterte innleggelser fra perioden mai 2020 til september 2021.

På respirator

Lørdag var Adrian intubert og sterkt bedøvet.

Jackson vet ikke hvordan sønnen hennes fikk corona. Selv hadde hun corona forrige sommer. Hun forteller til Reuters at hun ikke er vaksinert på grunn av en sjelden autoimmun sykdom, Guillain-Barré syndrom. Guttens far har fått én dose av vaksinen.

Hun lurer på om noen på jobb har smittet barnefaren.

På Facebook har hun delt bilder og oppdateringer fra sykehusoppholdet. Onsdag skrev hun at sønnen hadde vært våken og lekt med lekene sine. Samme dag fortalte hun at Adrian var koblet av respiratoren.

Jackson forteller til Reuters at hun er dypt takknemlig for behandlingen sønnen hennes har fått.

Hun håper Adrians historie vil hjelpe folk med å forstå hva det kan bety å videreføre viruset til unge barn og personer med sårbare immunsystemer.

- Jeg vil bare at folk skal forstå at det er alvorlig.

RESPIRATOR: Adrian, som snart fyller tre år, var koblet til respirator i mange dager. Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare / NTB
RESPIRATOR: Adrian, som snart fyller tre år, var koblet til respirator i mange dager. Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare / NTB Vis mer

Fortsatt bekymret

Etter flere uker med høye smittetall i USA, er infeksjonsraten endelig på vei ned. Men eksperter sier det fortsatt er mye som skal gjøres, spesielt når smittetilfellene forblir eksepsjonelt høye hos barn, skriver CNN.

- Jeg er bekymret for at vi fortsatt har noen tøffe dager foran oss.

Det sier dr. Ashish Jha, rektor ved Brown-universitetets skole for folkehelse.

- Selv om vi gjør det rimelig bra med vaksiner, må vi gjøre mange ting bedre, fordi deltavarianten er veldig god på å finne personer som er uvaksinerte, fortsetter Jha.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at pandeminen ikke er over. Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine. Video: NTB. Vis mer

Mandag denne uka erkjente USAs smitteverntopp, dr. Anthony Fauci, at han tror virkningen på barn har blitt undervurdert.

- Se på barnesykehusene rundt om i landet … De ser mange barn innlagt med alvorlig infeksjon, sa han.

På dette tidspunktet ser det ut som alvorlig sykdom på grunn av covid-19 er uvanlig blant barn. Men det er et presserende behov for å samle inn mer data om pandemiens langsiktige virkninger på barn, inkludert måter viruset kan skade den langsiktige fysiske helsen til infiserte barn, i tillegg til emosjonelle og psykiske helseeffekter, slår AAP fast.

Vaksine for barn

I september uttalte Pfizer og Biontech at deres coronavaksine fungerer for barn mellom 5 og 11 år. Barna får en mindre dose, omtrent en tredel, enn det voksne får. Kliniske studier viser at etter to doser er vaksinen like effektiv som hos tenåringer og unge voksne, sa selskapene.

Barn som dør av sykdommer som kan forebygges, som covid-19, er motivasjon for å godkjenne en vaksine hos barn, sa en av USAs vaksinetopper ved amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) denne uka.

- I den siste bølgen av covid-19, spesielt i sør, har tusenvis av barn blitt innlagt. Helt ærlig, det er en flause for et industriland å ha til og med 100 barnedødsfall, som vi har hatt, på grunn av en smittsom sykdom som kan forebygges, sier dr. Peter Marks ifølge CNN.

Per 6. oktober er det registrert over 44 millioner smittetilfeller i USA siden pandemien startet og over 700 000 coronarelaterte dødsfall.

Av disse er det registrert 181 coronarelaterte dødsfall i aldersgruppen 0-5 år, og 406 i gruppen 5-18 år, ifølge CDC.

- Ingen foreldre burde miste barnet sitt til en sykdom som kan forebygges av en vaksine, om vi har en vaksine som er trygg og effektiv. Og vi vil bare tillate autorisering av noe vi mener er trygt og effektivt, sier Marks.

FDAs vaksinerådgivere vil diskutere Pfizers data fra deres vaksinestudie for barn mellom 5 og 11 år i slutten av oktober.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

140 barn innlagt

Det norske Folkehelseinstituttet slo i september fast at covid-19 generelt er lite farlig for barn og unge.

- Tall fra Norge viser at 0,4 % av de som får påvist covid-19-infeksjon i alderen 0–17 år, blir innlagt på sykehus. Gjennomsnittlig tid de er innlagt er 2 døgn, noe som tyder på at de fleste fort blir friske igjen.

I Norge har det fram til 1. september vært omtrent 140 barn med covid-19 innlagt, ifølge FHI.

- Barn med underliggende risikotilstander blir noe oftere innlagt på sykehus, men har ikke økt risiko for å bli smittet, står det på instituttets nettside.

Det understrekes at selv for de som har det mest alvorlige sykdomsbildet, betennelsestilstanden MISC som kan oppstå 2–6 uker etter en infeksjon, er det god behandling og god prognose.

Ifølge FHI viser både norske og internasjonale data at det er barn under ett år som oftest legges inn på sykehus i aldersgruppen 0–17 år.

- Dette er kjent også fra andre infeksjoner hos barn, da de minste barna tåler både feber og luftveissymptomer dårligere enn større barn. I tillegg er det lavere terskel for å legge inn de minste barna.

I Norge har det vært to dødsfall i aldersgruppen 0–19 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer