<strong>I FULL BRANN:</strong> Adrian Johansson lå i koma i åtte dager etter å ha fått 16 000 volt i kroppen da han klatret opp i en strømmast. Foto: Privat
I FULL BRANN: Adrian Johansson lå i koma i åtte dager etter å ha fått 16 000 volt i kroppen da han klatret opp i en strømmast. Foto: Privat Vis mer

Adrian (20) fikk 16 000 volt i seg - overlevde

Adrian Johannsson svevde mellom liv og død i flere dager etter å ha klatret opp en strømmast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det har gått tre måneder siden Adrian Johannsson (20) fra Örnsköldsvik i Sverige fikk 16 000 volt gjennom kroppen. Det var SVT som først omtalte saken om mannen som på nærmest mirakuløst vis overlevde uten varige skader.

Johannsson og to venner var på vei hjem fra en kveld på byen da han og kompisen, Jaffar Hashim (19), bestemte seg for å klatre opp på en strømmast.

- Jeg vet ikke helt hvor ideen kom fra, men det var en fin sommerkveld, og Jaffar og jeg ville ha bedre utsikt. Jaffar og jeg klatret opp, mens Frans ble igjen nede på bakken. Vi var der oppe i fem minutter, og da vi skulle gå ned, så smalt det til, sier Johannsson til Dagbladet.

Full brann

20-åringen fikk 16 000 volt i kroppen før han falt bevisstløs fra masta og fire meter ned på bakken. Det eneste vennene kunne se var at Johannsson tok fyr. Han sto, ifølge Hashim, i full brann.

- Da jeg åpnet øynene mine lå han i full brann på bakken foran meg. Frans skrek at han var død. Jeg begynte å skrike til ham at han skulle våkne samtidig som jeg slo ham i ansiktet for å få liv i ham, men ingenting skjedde, sier Hashim, og tar en pause.

- Jeg var livredd. Jeg var sikker på at min beste kompis skulle dø, eller at han allerede var det. Jeg tenkte at det ikke var noen sjanse i verden at han levde, fortsetter han.

Selv om Hashim var overbevist om at kompisen hadde omkommet i fallet, begynte han umiddelbart hjerte- og lungeredning (HLR).

- Jeg trodde aldri det skulle fungere, men tenkte bare at jeg måtte gjøre det jeg kunne, og han våknet etter hvert, sier han.

Mens Frans, som hadde ringt ambulansen da Hashim utførte HLR på Johannsson, hentet ambulansepersonellet, lå 19-åringen på bakken og holdt rundt vennen.

- Jeg snakket med ham hele tiden og jeg tenkte at det kjentes ut som på en film. Det luktet brent, øyenbrynene hans hadde brent vekk og han blødde neseblod. Jeg prøvde å holde ham våken fordi jeg trodde at hvis han sovnet nå, så kom han til å forsvinne for alltid, sier Hashim.

<strong>LIVREDD:</strong> Da Adrian Johannsson falt ned fra lyktestolpen, var Jaffar Hashim livredd for at kompisen skulle omkomme. Foto: Jonas Forsberg
LIVREDD: Da Adrian Johannsson falt ned fra lyktestolpen, var Jaffar Hashim livredd for at kompisen skulle omkomme. Foto: Jonas Forsberg Vis mer

Lå i koma i åtte dager

På sykehuset viste røntgenbildene at Johannsson ikke hadde noen indre skader. For behandling av brannskadene, ble han imidlertid sendt til Akademiska sykehus i Uppsala. Det var der han våknet han fra koma åtte dager seinere. Han forteller at han ikke husket hva som hadde skjedd eller hvorfor han var på sykehuset.

- Jeg trodde jeg våknet i min egen seng og skulle stå opp for å gå på jobb. Du kan si jeg ble forvirret da familien min sto rundt meg og pappa spurte om jeg visste hva som hadde skjedd. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Jeg følte meg helt frisk, sier Johannsson, og legger til at han hadde fått sterke medisiner.

Johannsson sier at de på sykehuset allerede etter en dag konstaterte at han kom til å overleve, men at han måtte ligge i medisinsk koma i noen dager.

- Jeg syntes det var vanskelig å ligge på sykehuset. Jeg trodde ikke noe sånt kunne komme til å hende meg. Jeg trodde slikt bare skjedde i filmer. Likevel tok det kanskje to til tre uker før jeg skjønte hva som hadde skjedd, og første dagen etter jeg hadde våknet, var det ingenting spesielt for meg, forklarer han.

- Vennene og foreldrene mine var imidlertid veldig triste. De var hos meg hele uka jeg lå i koma. De støttet meg, skrev i en dagbok og ventet på at jeg skulle våkne.

Heldig som lever

<strong>FRISK:</strong> Tre måneder etter ulykken har Johannesson kun brannskader på brystet og magen.
FRISK: Tre måneder etter ulykken har Johannesson kun brannskader på brystet og magen. Vis mer

Heldigvis for Johannsson hadde han bare fått brannskader. Legen fortalte ham at alle hudceller byttes ut i løpet av sju år, og at han derfor ikke kom til å ha synlige skader resten av livet. De sa også at han var en av svært få som hadde overlevd en ulykke som involverer så mye strøm.

- Jeg kommer bare til å ha brannskadene i noen år, så jeg er veldig fornøyd med utfallet av ulykken. Jeg har lært at jeg ikke skal klatre opp stolper, og at jeg ikke er udødelig. Jeg føler meg lykkelig og heldig som lever, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer