DØDE I BARNEHAGEN:  Adrian Gjærde (4) ble kvalt i en snor til en ryggsekk da han var uten tilsyn i barnehagen 27. juni i fjor. Foto: Privat/NTB Scanpix.
DØDE I BARNEHAGEN: Adrian Gjærde (4) ble kvalt i en snor til en ryggsekk da han var uten tilsyn i barnehagen 27. juni i fjor. Foto: Privat/NTB Scanpix.Vis mer

Adrian (4) døde uten tilsyn - foreldrene reagerer på at barnehagen slipper med bot

Barnehage i Ålesund nekter skyld, vedtar bot - og unngår rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  (Dagbladet): Eierne av privateide Blindheim Barnehage i Ålesund har vedtatt en foretaksbot på 50 000 kroner etter at fire år gamle Adrian Gjærde ble funnet død i barnehagen 27. juni i fjor.

Etterforskningen har avdekket at gutten var uten tilsyn mellom 15 og 33 minutter, og det var i dette tidsrommet han ble kvalt av en snor i  ryggsekk i barnehagens garderobe.

Statsadvokaten vurderte å tiltale barnehagebestyreren, men endte opp med å ilegge en bot - en såkalt foretaksstraff - for at barnehagen hadde unnlatt å planlegge og drive barnehagen slik at skader ble forbygd.

Bot - men ikke skyld
Barnehagen vedtar forelegget på tross av den ikke innrømmer straffskyld, og dermed blir det ingen rettssak, melder Sunnmørsposten.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim opplyser til avisa at barnehagen vedtar tross uenighet om grunnlaget for å «få ro i den tragiske saken».

Foreldrene til Adrian reagerer på barnehagens handlemåte.

- Barns rettssikkerhet
De har vært åpne om tragedien, og har ønsket at den skulle bli belyst i full offentlighet.

— Vi som foreldre var opptatt av at dødsfallet skulle belyses i retten, slik at andre slipper å oppleve det samme som oss. Vi hadde håpet at dette kunne føre til en endring i rettssikkerheten for barnehagebarn, sier far Geir Gjærde til Sunnmørsposten.

Foreldrene har påklaget statsadvokatens avgjørelse om ikke å tiltale barnhageledelsen.

Det er folkehelselovens 8 og 18 og straffelovens paragraf 48a som har grunnlag for å vurdere en tiltale, ifølge Sunnmørsposten.

 ÅSTED:  Tragedien med fire år gamle Adrian Gjærde skjedde i garderoben i Blindheim Barnehage 27. juni i fjor. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet.
ÅSTED: Tragedien med fire år gamle Adrian Gjærde skjedde i garderoben i Blindheim Barnehage 27. juni i fjor. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet. Vis mer