Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Advar naboer mot overgripere!

Barnevernet burde varsle naboer om overgripere i nærmiljøet, mener psykolog Tore Gunstein Nilsen i Skien. - Nå har vi pratet lenge nok om problemet. Samfunnet må kunne beskytte seg mot mennesker som har begått overgrep mot barn, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilsen er spesialist i klinisk psykologi, og har blant annet vært sjefpsykolog på Telemark Sentralsjukehus. Han har 28 års erfaring i yrket.

Da en 51 år gammel mann som var siktet for å ha tatt pornografiske bilder av barn i mai ble uthengt på et banner på et kjøpesenter i Porsgrunn, tro psykologen støttende til.

- Dette er en sunn og normal reaksjon, og det er bra at foreldrene reagerer, uttalte psykologen offentlig straks episoden ble kjent.

I siste nummer av bladet Psykisk helse utdyper han sitt syn:

- I løpet av mine 28 år som behandlende psykolog har omtrent halvparten av sakene dreid seg om overgrep av forskjellige slag mot barn og unge: vold, fravær av kjærlighet, seksuelle overgrep, overgrep i religionens navn og liknende. Uten å ta stilling til denne konkrete saken, har jeg til fulle sett de enorme skadene som gjøres på uskyldige barn. Ofte har pasientene mine gått i både tyve og tredve år og båret på sine ødeleggende erfaringer før de oppsøker hjelp, og jeg synes det blir et grotesk misforhold mellom skadene overgriperne begår og samfunnets reaksjoner overfor dem, sier Nilsen til Psykisk helse.

- Har krav på å vite

- I løpet av 1980-tallet fikk ca. 300 av mine pasienter betydelige skader av overgrep. Dataene viser at bare én prosent av overgriperne var blitt straffet. Jeg ser det selvsagt ikke som noe mål i seg selv å straffe overgriperne, men det er helt nødvendig å reagere overfor dem. Jeg tror for øvrig at dette er en erfaring mange andre psykologer og psykiatere sitter inne med. Nå har vi pratet lenge nok om problemet. Vi er nødt til å ta et valg, og jeg er ikke i tvil om at hensynet til barna må veie tyngre enn hensynet til overgriperen. Alle foreldre burde ha krav på å vite om det bor en tidligere overgriper i deres miljø, så de kan ta sine forholdsregler.

Nilsen peker på at de fleste overgripere vil forgripe seg igjen.

- Vi snakker om følelsesmessig avstengte personer som ikke har innlevelse i sitt offer. Mange av dem har klare psykopatiske trekk. I det daglige fungerer disse menneskene normalt - både på jobben og i sitt nærmiljø. Intellektuelt vet de at det de gjør er galt. Men fordi de mangler evnen til nære, følelsesmessige relasjoner og alltid lar egne behov komme i første rekke, vil de aller fleste overgriperne begå nye overgrep.

- Bør gå gjennom barnevernet

Men selv om psykologen mener foreldre bør få kjennskap til eventuelle overgripere i nabolaget, støtter han ikke måten dette er blitt gjort på i det siste. Stortingsrepresentant Jan Simonsen i Fremskrittspartiet foreslo i sommer en internettside der navn, bilde og adresse til alle som er dømt for pedofili i Norge. Utspillet kom på bakgrunn av en artikkelserie i den britiske avisa News og the World, som etter drapet på vesle Sarah Payne publiserte slike detaljerte opplysninger om menn som var dømt eller mistenkt for overgrep.

- Begge disse utspillene er jeg imot, de vil bare skape en uheldig tilspissing av situasjonen. Det saken dreier seg om, er at et nabolag må kunne gis muligheten til å få relevant informasjon om en eventuell overgriper som bor der. Dette må imidlertid skje gjennom seriøse kanaler som for eksempel barnevernet, mener Nilsen.

Norsk Psykologforening deler imidlertid ikke Nilsens syn på «offentlig gapestokk».

- Å møte personer som har begått overgrep ved å sette dem i gapestokk, strider mot innarbeidet rettspraksis og alminnelig rettsfølelse i det norske samfunn, sier nestleder i Norsk Psykologforening, Anne-Kari Torgalsbøen, til Psyikisk helse.

- Norsk Psykologforening tar derfor avstand fra denne type aksjonsform. I et demokratisk samfunn er utfordringen å veie beskyttelse av barn opp mot enkeltindividers rettssikkerhet.