Advarende pekefingre i 1. mai-talene

Advarende pekefingre ble løftet fra flere talerstoler 1. mai: LO-leder Yngve Hågensen advarte regjeringen mot å blande seg inn i lønnsoppgjøret, mens statsminister Kjell Magne Bondevik advarte mot høye tillegg i de lokale oppgjørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da de røde faner ble heist og Internasjonalen sunget over det ganske land i dag, var det mange fagorganiserte som gratulerte hverandre med et godt lønnsoppgjør så langt.

Som fortjent, mente de fleste som samlet seg under parolene. Samtidig som statsministeren sa at det er hans plikt å si klart fra om at utviklingen ikke kan fortsette slik den har gjort den senere tid.

- Bremsene må settes på. Alle må ta ansvar, var Bondeviks budskap fra talerstolen i Stavern.

- Regjeringen og stortingsflertallet er skyld i overopphetingen i norsk økonomi. Skyld ikke på lønnstakerne når det nå må strammes inn. Skyld ikke på lønnstakerne hvis renta går opp utover året, sa Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland fra sin talerstol i Rørvik.

Varsler bråk

Statsminister Bondevik sa at regjeringen ser alvoret i situasjonen og vil fremme forslag til tiltak som kan bremse så vel den private som den offentlige økonomiske aktiviteten.

- Da blir det et helvetes spetakkel, var Yngve Hågensens klare melding etter at han hadde holdt sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo.

Også Fremskrittspartiets formann, Carl I. Hagen, advarte mot fremtidige skatteøkninger da han talte i Drammen:

- Så fort vanlige folk får det bra, skal man trekke inn kjøpekraften og øke skattene, tordnet folketaleren Hagen, mens statsmannen Hagen fastslo at lønnsoppgjøret går utmerket, og at det er naturlig at også offentlig sektor får et godt oppgjør.

- Provokasjon

SV-leder Kristin Halvorsen sa i sin 1. mai-tale i Bodø at hun akter å blande seg inn i lønnsoppgjøret. Tilbudet i stat og kommune er en provokasjon, mener hun, og peker på at de som jobber med barn og ungdom, med helse og omsorg skal få 3.000 kroner mer i året, mens Kværner-sjef Erik Tønseth får 2,5 millioner mer.

- Jammen skal vi blande oss inn i lønnsoppgjøret. Hvem har ansvaret for at skolen er tipp topp, for at lærerne sprudler og inspirerer? Hvem har ansvaret for at vi har en anstendig eldreomsorg? Til sjuende og sist er det stortingsflertallet, sa Halvorsen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer