Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer: - Altfor få har kontroll på testamentet

Bare 31 prosent av formuende nordmenn har skrevet ned hvem som skal arve hva.

 Byr på trøbbel : Hytter og familieselskaper er blant eiendelene mange synes det er vanskelig å fordele, sier Linda Hjelvik Amsrud i Nordea Private Bbanking. Foto: Finansavisen
Byr på trøbbel : Hytter og familieselskaper er blant eiendelene mange synes det er vanskelig å fordele, sier Linda Hjelvik Amsrud i Nordea Private Bbanking. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 31 prosent av kunder med en personlig formue på minst to millioner kroner tilgengelig for plassering har skrevet et testament, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Nordea, skriver Finansavisen.

- Er du overrasket over at det er så få?

- Basert på mine erfaringer er jeg ikke overrasket, men det er nok flere som burde ha skrevet testament, sier advokat Linda Hjelvik Amsrud i Nordeas Private banking-avdeling.

Tror ektefellen er sikret - Hvorfor er andelen så lav?

- Jeg tror få har et bevisst forhold til arv, samt at det er et følelsesmessig krevende tema. Mange har ikke satt seg inn i reglene, og tror derfor for eksempel at ektefellen er godt sikret gjennom loven, sier hun.

- Er man ikke det?

- Ikke nødvendigvis godt nok. Det er en vanlig feil å tro at ektefellen har større vern enn vedkommende faktisk har. Ektefeller med felles barn og felleseie er best sikret, og har også rett til å sitte i uskiftet bo, men mange ønsker å sikre ektefellen på en bedre måte. Hvis avdøde hadde særeie eller barn fra tidligere forhold, må avdødes bo skiftes helt eller delvis hvis ektefellene ikke har bestemt noe annet i ektepakt. Ved skiftet har gjenlevende ektefelle kun arverett til en fjerdedel av avdødes bo forutsatt at avdøde hadde livsarvinger.

Samboere bør ha - Hvem bør ha testament?

- Samboere er veldig dårlig vernet etter dagens arvelov, så de bør vurdere å utarbeide testament.

- For ektefeller som ikke har egne barn vil halvparten av midlene tilfalle gjenlevende ektefelle, mens den resterende halvparten i første omgang vil gå til avdødes foreldre hvis de er i live. Hvis det ikke er dette man ønsker bør et testament opprettes.

Også for single uten barn vil arven gå til foreldrene.

- De som har kompliserte familieforhold, med mine barn og dine barn, bør definitivt også vurdere å sette opp et testament.

- Vi råder familiene til å ha en åpen dialog og snakke om arv, så fremt det er mulig. Det mange kanskje ikke kjenner til er at dersom det ikke foreligger noe testament, vil arvingene arve en ideell andel i samtlige eiendeler til avdøde. I mange tilfeller er det mindre praktisk, og kan resultere i uenigheter og diskusjoner internt i familien, sier hun.

Kan velge gave Amsrud understreker at det i tillegg til testament er andre muligheter for å få oppfylt sin siste vilje.

- En del ønsker å fordele sine verdier mens man er i live i form av gaver. Så lenge overføringen ikke er forskudd på arv, har man full avtalefrihet ved slike gaver og kan derfor fritt velge hvem som skal motta hvilke eiendeler. Det er imidlertid flere begrensninger i råderetten over eiendelene hvis gjenlevende sitter i uskiftet bo eller det gis forskudd på arv.

- Ved arv kan testator legge føringer i testamentet om hva de arvede midlene skal brukes til, for eksempel utdannelse eller kjøp av bolig. Testator kan også bestemme at mottatt arv skal være særeie for mottaker, og kan kreve at arv til mindreårige skal unntas fra Fylkesmannens forvaltning og regnskapsføring, sier hun.

Flere saker: 73 år gamle Lars har tjent 500 millioner kroner på én matbutikk
Myrseth stokker om - anbefaler seks aksjer
Tror Oslo Børs åpner opp

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media