Advarer: - Det blir veldig glatt

Gult farevarsel for Sør-Norge.

FELLE: Underkjølt regn kommer bardus på intetanende bilførere. Foto: Lise Åserud / NTB
FELLE: Underkjølt regn kommer bardus på intetanende bilførere. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir veldig glatt, advarer Terje Alsvik Walløe, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Instituttet har utstedt gult farevarsel for Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark for mandag formiddag. Årsaken er det lumske naturfenomenet underkjølt regn - hvor regndråper fryser til is idet de treffer bakken.

Årets første

Walløe forklarer søndag kveld:

- Det er minusgrader i området. I natt og i morgen kommer mildere luft inn. Fordi det er lite vind ved bakken, blir det først varmere i høyden, og nedbøren faller som regn. Fordi temperaturen ved/i bakken fremdeles er under null, får vi underkjølt regn.

METEOROLOGEN: Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe redegjør for været til uka. Foto: Tore Meek / NTB
METEOROLOGEN: Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe redegjør for været til uka. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

Ifølge meteorologen er dette årets første farevarsel for underkjølt regn i Sør-Norge. Fenomenet skaper store problemer for førere av kjøretøy hver gang, og vil typis føre til mindre og større trafikkuhell når bakken plutselig viser seg å være av is.

Men omfanget avhenger av den faktiske temperaturen, og sted.

- Nord for Oslo øker sjansen for underkjølt regn, og omfanget avhenger av hvor fort temperaturen stiger, hvor temperaturen er over null. Det ser ut til at skillet går omtrent ved Drøbak, forklarer statsmeteorologen.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Grått og fuktig

Sjansen for underkjølt regn vil være større på mindre veier som ikke er saltet.

- Her kan det også inntreffe selv om temperaturen er over null grader, fordi bakken fremdeles er kald, advarer Walløe og viser til at det søndag kveld er minus 5 grader på Gardermoen.

Det underkjølte regnet tiner imidlertid relativt raskt. Og tirsdag klarner været opp på Øst- og Sørlandet - for så å bli grått og fuktig.

ULYKKER: Underkjølt regn medfører større og mindre ulykker. Her fra Slitu i Østfold i romjula 2018. Foto: Freddie Larsen / NTB
ULYKKER: Underkjølt regn medfører større og mindre ulykker. Her fra Slitu i Østfold i romjula 2018. Foto: Freddie Larsen / NTB Vis mer

- Det blir en del sol og nordavind. Neste nedbør i området kommer onsdag kveld / natt til torsdag; da blir det en del vind, og nedbøren faller som regn, opplyser Walløe.

Temperaturen vil ligge over pluss i lavlandet, mens lavere temperatur i høyden gjør at nedbøren faller som snø.

- Det blir skiføre i fjellet, konstaterer meteorologen.

Varmere i vest

Været på Vestlandet beveger seg parallelt med været på den andre siden av vannskillet, men med litt høyere temperatur og dermed ikke noe underkjølt regn.

- Også der blir det perioder med nedbør, men det blir ganske fint fra tirsdag, og litt varmere. I indre strøk på Vestlandet blir det imidlertid litt snø, understreker Walløe.

Ofte har den nordlige landsdelen «motsatt» værtendens som Sør-Norge. Og inneværende periode er intet unntak.

- Det er nedbør nå. Fra torsdag får de imidlertid østlig vind, og det blir fint fra Midt-Norge og nordover på torsdag/fredag, sier meteorologen.

TRØBBEL: TV-meteorolog John Smiths tok plutselig over for sin kollega Kristian Gislefoss under NRKs værsending fredag kveld. Video: NRK Vis mer

Rekord spolert

Walløe opplyser at november har vært uvanlig mild på Østlandet.

- Det lå an til rekord, men det blir spolert av de siste, kalde dagene, som trekker snittet ned. Men fremdeles må vi tilbake til høsten 2000 for å finne en varmere november i Oslo, sier han.

Men det er store temperaturforskjeller mellom landsdelene.

- På Røros er det minus 19 grader i dag, mens på kysten av Nordland og Troms er det målt pluss 8, opplyser Terje Alsvik Walløe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer