AstraZeneca-vaksinen:

Advarer: - Eldre går ikke fri

Tre av fire svensker med blodpropp og lavt antall blodplater etter vaksinering med AstraZenecas vaksine er over 60 år gamle. Overlege Pål André Holme sier tilstanden ikke er aldersbestemt.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det klart at en svensk kvinne i 70-åra måtte få intensivbehandling etter å ha blitt rammet av den alvorlige blodpropptilstanden som er blitt registrert som en sjelden bivirkning av AstraZenecas coronavaksine.

Saken rapporteres inn til Det europeiske legemiddelbyrået (EMA), skriver NTB.

Enhetssjef Veronica Arthurson i det svenske Läkemedelverket bekrefter tilfellet overfor Dagbladet.

- Vi har tre tidligere innrapporterte tilfeller av samtidig trombose og trombocytopeni (blodpropp og lavt antall blodplater, red.anm.) etter vaksinasjon med AstraZenecas vaksine mot covid-19 i Sverige - to kvinner i 60-årsalderen og en kvinne på rundt 30 år, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

I Sverige gis vaksinen per i dag ikke til personer under 65 år, men den er tidligere gitt til yngre aldersgrupper.

Færre eldre

Pål André Holme er overlege ved Oslo universitetssykehus, professor ved Universitetet i Oslo og leder en gruppe forskere ved Rikshospitalet som studerer den alvorlige blodpropptilstanden.

9. april publiserte forskerne sine første funn i The New England Journal of Medicine. Her mente de å kunne påvise en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og fem tilfeller av en tilstand de har gitt navnet VITT (vaksineindusert immunologisk trombotisk trombocytopeni).

Per 7. april var de fleste blodpropptilfellene blant vaksinerte med AstraZenecas vaksine kvinner under 60 år, ifølge EMA.

Forskergruppen ved Rikshospitalet har imidlertid ikke gjort funn som gjør at de kan utelukke at også eldre kan rammes av tilstanden.

- Pasientene vi behandlet var yngre personer under 55 år. Men det man må huske på, er at vaksinen nesten utelukkende er benyttet på helsepersonell, hvor det er en overvekt av kvinner i denne aldersgruppen. Ut ifra det vi har sett, er det ingen kjønnsforskjell i hvordan denne tilstanden rammer, sier Holme til Dagbladet.

I Norge er kun 1350 personer over 65 år vaksinert med AstraZenecas vaksine, ifølge FHI. Regjeringen åpnet for dette bare to dager før vaksinen ble satt på pause. Totalt har rundt 135 000 nordmenn fått vaksinen.

Ikke overrasket

Holme viser til funn fra andre europeiske land, hvor AstraZenecas vaksine er benyttet blant eldre.

- Vi vet at det er observert en del tilfeller, dog i mindre utstrekning, sier han.

- Overrasker tallene fra Sverige deg?

- Nei. Dette er ikke noe som er aldersbestemt. Det er mer uttalt hos yngre personer enn hos eldre, men jeg er ikke overrasket over at man ser dette også hos den eldre garde.

Frekvensen av tilfeller ser imidlertid ut til å peke mot at eldre rammes i mindre grad enn dem under 60 år.

- Men de eldre går ikke fri, understreker Holme.

- Kan ramme eldre

Overlegen understreker at han ikke har førstehånds kjennskap til VITT hos eldre, og baserer seg på data fra blant annet EU og England.

11. mars ble bruken av AstraZenecas coronavaksine satt på pause i Norge. 15. april varslet regjeringen at de foreløpig ikke tar vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet, og at et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg skal utrede bruken av både den og Janssens vaksine.

En av ekspertutvalgets oppgaver er å gjøre vurderinger om bruken av AstraZeneca og Janssens vaksine for ulike aldersgrupper. Holme er skeptisk til en eventuell aldersdifferensiering av bruken i Norge. Selv mener han at AstraZeneca-vaksinen bør avvikles for alle aldersgrupper

- Casene fra Sverige viser at dette kan ramme den eldre generasjonen. Men problemet er at vi ikke har fakta å konkludere på grunnlag av, i hvert fall ikke fra Norge. Så en slik vurdering blir fort mye spekulasjoner, sier Holme.

Spørsmål gjenstår

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er ikke overrasket over at også eldre personer er blitt rammet av de sjeldne bivirkningene.

- Det er ikke veldig overraskende, men det betyr at man er nødt til å ha en veldig grundig overvåkning av disse vaksinene framover, slik at man får et best mulig tallgrunnlag. Det er viktig at alle fakta kommer på bordet, sier han til Dagbladet.

Han understreker at det store flertallet av tilfeller har rammet personer under 60 år.

- Men man har ikke kunnet utelukke at det også kan ramme eldre personer, og det er det vi nå ser eksempler på i Sverige. Jeg regner med at disse tilfellene vil bli veldig godt undersøkt, for å bringe på det rene om det kan være spesielle risikofaktorer hos disse eldre personene.

Nå er forskernes oppgave å identifisere slike eventuelle risikofaktorer, både hos yngre og eldre, mener Madsen.

- Man vet mye om hvordan denne reaksjonen arter seg, med antistoffer mot blodplater, blodplater som klumper seg sammen og danner blodpropper, og eventuelt etterfølgende blødninger. Det har man oversikt over. Men hva som setter den kraftige reaksjonen i gang i noen veldig sjeldne tilfeller, det er det store spørsmålet. Det har man per i dag ingen forklaring på, egentlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer