Selvtest corona:

Advarer: - Ikke alle er klar over dette

Apotek 1 har fra og med i dag sluttet å sende hurtigtester hjem med posten: - Tåler ikke kulda.

SÅRBAR FOR KULDE: Mange velger å benytte seg av selvtest kjøpt på landets apoteker. Nå advarer Apotek 1 om at testen ikke bør brukes, dersom den har vært utsatt for kulde over tid. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
SÅRBAR FOR KULDE: Mange velger å benytte seg av selvtest kjøpt på landets apoteker. Nå advarer Apotek 1 om at testen ikke bør brukes, dersom den har vært utsatt for kulde over tid. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Pågangen er veldig stor. Når vi ser på salgstallene, har det tredoblet seg fra oktober til november. Salgstrenden for de siste dagene er også stigende. Det er ingenting som tyder på at dette vil avta med det første, sier pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud, til Dagbladet.

Onsdag skrev Dagbladet at testkapasiteten er sprengt flere steder i landet. I Oslo ble flere sendt hjem fra køen fordi de ikke rakk å teste alle. På samme tid er det registrert ny smitterekord i hovedstaden torsdag.

Situasjonen har ført til en voldsom pågang i landets apoteker. Salget av selvtester for coronainfeksjon har skutt i været denne høsten.

- Tåler ikke frost

Apotek 1 er blant kjedene som fører selvtester, og som har tilbudt kundene nevnte produkter hjem i posten - fram til nå.

- Fra og med i dag har vi sluttet å sende selvtester hjem i postkassa. Årsaken er at ulike komponenter i testen ikke tåler frost og minusgrader. Det står også opplyst på pakningen at den laveste tålte temperaturen er to grader, fortsetter Ensrud.

- Er folk klar over at testene kan ødelegges i kulda?

- Nei, ikke alle er klar over dette, selv om står på pakningen. Vi har alltid oppfordrer til å lese pakningsvedlegget, og dette er folk svært opptatt av, men det er også veldig viktig at testen oppbevares riktig.

LANG VENTETID: Køen ved teststasjonen på Adamstuen i Oslo var torsdag ettermiddag over 300 meter lang. Vis mer

- Kan ødelegges

Apotekkjeden oppfordrer nå alle kunder:

- Vi har forberedt alle ansatte på dette, og at de igjen opplyser kundene om at man bør pakke inn produktet på vei hjem. Går du med testen i hånda - i minusgrader over en viss tid - kan komponentene ødelegges. Går du rett i bilen, skal det være uproblematisk.

- Dersom testen er ødelagt av frost, vil man fortsatt kunne bruke den og risikere falske svar?

- Det har jeg ikke et klart svar på.

Risikerer falske svar

Maren Hoff, farmasøyt i Apotek 1, opplyser at selvtester som blir utsatt for lavere temperatur enn 2 grader over tid bør ikke brukes.

- Dersom selvtestene blir utsatt for minusgrader over tid, vil dette kunne påvirke produktet, sier Hoff i en pressemelding.

Andreas Lind, overlege ved mikrobiologi i virusavdelingen ved OUS, forteller at det er en risiko for at man kan få falske svar, dersom testen er utsatt for kulde over tid.

- Jeg vil tro at det er fare for falske negative svar, slik at selv om du har virus, vil dette muligens ikke bli påvist. Det finnes imidlertid ofte en teststripe som viser om testen er gjennomført korrekt eller ikke, sier Lind til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer