PASS PÅ: I jula blir mange dyr forgiftet etter å ha fått i seg julemat og godteri de ikke tåler. Pass på så maten ikke er lett tilgjengelig for dyra, råder veterinær. Foto: Pixabay
PASS PÅ: I jula blir mange dyr forgiftet etter å ha fått i seg julemat og godteri de ikke tåler. Pass på så maten ikke er lett tilgjengelig for dyra, råder veterinær. Foto: PixabayVis mer

Julematen skal ikke gis til dyra

Advarer: - Ikke gi hunden din julemat!

Den kan være direkte dødelig for dyra dine.

Jula er høysesong for god mat og søtsaker for mange av oss. For landets veterinærer er den også høysesong for å behandle hunder og katter som har fått i seg noe de ikke tåler.

Noe av julematen vi spiser kan være direkte farlig for våre firbeinte venner. Hvis de får i seg noe de ikke tåler kan det få fatale konsekvenser.

- Julemiddagen er den største synderen, forteller veterinær og president i Veterinærforeningen, Torill Moseng.

Hun forteller at veterinærklinikkene opplever en stor oppgang i denne typen konsultasjoner i juletida. Dyr som opplever plager etter å ha fått i seg ribbe og pinnekjøtt er de vanligste de får inn.

- Dyr tåler ikke den salte og feite maten på samme måte som oss mennesker. I beste fall kan det føre til magetrøbbel med diaré og oppkast, i verste fall kan det være direkte dødelig.

SKADELIG: Ribbemiddagen kan by på store problemer for de firbeinte. Foto: NTB Scanpix
SKADELIG: Ribbemiddagen kan by på store problemer for de firbeinte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hold dyra unna disse matvarene

Mange tror at hundene kan spise beinrestene som ligger igjen på restefatet. Det er feil, forteller Moseng. Hun og andre veterinærer fraråder generelt å gi dette til hundene.

- Det kan gå bra, men vi ser alle de gangene det ikke gjør det. Det finnes flere eksempler på hunder som har satt bein i halsen, eller at det setter seg fast og fører til hull i tarmen. Det er svært alvorlig, sier hun.

I tillegg til ribbe og pinnekjøtt er søtsakene som står framme på bordet en stor risiko for dyra.

Blant annet rosiner og gjærbakst bør holde langt unna dyra. Rosiner kan gi akutt og dødelig nyresvikt, mens gjærbakst kan svelle i magen og gi store mageproblemer. Det verste er imidlertid sjokolade.

- Det verste er mørk sjokolade eller kokesjokolade, det er ren gift for dyr. Kun en liten bit kan være skadelig for en liten katt eller hund. Får de i seg en hel plate er det livstruende.

Må læres opp

Moseng tror det er viktig at dyreeiere snakker med venner og familie om hva dyra tåler og ikke tåler. Eieren skal være den som gir beskjed om hva som kan gis.

- Jula skal jo være hyggelig for dyra også. Det er bedre å gi godsaker som er tiltenkt dyr, og holde våre egne godsaker for oss selv.

Spesielt hunder er også gode til å rappe mat som står framme. Derfor er det viktig å sørge for at de farlige matvarene er utenfor rekkevidde. Dersom du mistenker at dyret ditt har fått i seg noe det ikke skal, understreker Moseng at du skal dra direkte til nærmeste dyreklinikk.

Juledekorasjoner

Det er ikke bare julematen som kan ødelegge kjæledyras jul; levende lys og juledekorasjoner skal også passes nøye på.

- Katter og levende lys er ingen god kombinasjon. Vi ser mange eksempler på at de har kommet for nære, og at det har tatt fyr i pels, snute eller værhår. Det er ikke spesielt hyggelig, sier Moseng.

LEVENDE LYS: Pass på levende lys hvis du har lekne valper eller katter i hus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LEVENDE LYS: Pass på levende lys hvis du har lekne valper eller katter i hus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Gavebånd skal man også passe seg for. I motsetning til hunder, svelger ofte kattene båndene når de leker med gavene. Båndet kan sette seg fast og rynke seg i kattens tarm.

- De som har lekne dyr bør også passe på juletrær og annet nips som står rundt, som kan veltes eller settes fast i halsen.

Til slutt har Moseng ett viktig råd til alle dyreeiere:

- Sjekk ut hvor nærmeste åpne dyreklinikk er. Det er mange som holder stengt i jula, men dersom uhellet er ute skal det være hjelp å få alle steder i landet. Kommunene er lovpålagt å ha dyrlege på vakt 24/7, og oversikten over hvor det holdes åpent skal du finne på kommunens hjemmesider.