Julematen skal ikke gis til dyra

Advarer: - Ikke gi hunden din julemat!

Den kan være direkte dødelig for dyra dine.

PASS PÅ: I jula blir mange dyr forgiftet etter å ha fått i seg julemat og godteri de ikke tåler. Pass på så maten ikke er lett tilgjengelig for dyra, råder veterinær. Foto: Pixabay
PASS PÅ: I jula blir mange dyr forgiftet etter å ha fått i seg julemat og godteri de ikke tåler. Pass på så maten ikke er lett tilgjengelig for dyra, råder veterinær. Foto: Pixabay Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jula er høysesong for god mat og søtsaker for mange av oss. For landets veterinærer er den også høysesong for å behandle hunder og katter som har fått i seg noe de ikke tåler.

Noe av julematen vi spiser kan være direkte farlig for våre firbeinte venner. Hvis de får i seg noe de ikke tåler kan det få fatale konsekvenser.

- Julemiddagen er den største synderen, forteller veterinær og president i Veterinærforeningen, Torill Moseng.

Hun forteller at veterinærklinikkene opplever en stor oppgang i denne typen konsultasjoner i juletida. Dyr som opplever plager etter å ha fått i seg ribbe og pinnekjøtt er de vanligste de får inn.

- Dyr tåler ikke den salte og feite maten på samme måte som oss mennesker. I beste fall kan det føre til magetrøbbel med diaré og oppkast, i verste fall kan det være direkte dødelig.

Hold dyra unna disse matvarene

Mange tror at hundene kan spise beinrestene som ligger igjen på restefatet. Det er feil, forteller Moseng. Hun og andre veterinærer fraråder generelt å gi dette til hundene.

- Det kan gå bra, men vi ser alle de gangene det ikke gjør det. Det finnes flere eksempler på hunder som har satt bein i halsen, eller at det setter seg fast og fører til hull i tarmen. Det er svært alvorlig, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer