Sykehuskrise i USA:

Advarer: - Ikke ring 911

Helsevesenet i USA er hardt rammet av den nye smittebølgen. Nå blir innbyggere i San Francisco bønnfalt om å ikke ringe ambulansetjenesten med mindre det er fare for liv.

BEMANNINGSMANGEL: Flere amerikanske sykehus står overfor en «kritisk bemanningsmangel», samtidig som innleggelsene økter i takt med smittespredningen. Det fører til at smittede helsearbeidere må jobbe. Her fra et sykehus i California. Foto: Francine Orr / Shutterstock / NTB
BEMANNINGSMANGEL: Flere amerikanske sykehus står overfor en «kritisk bemanningsmangel», samtidig som innleggelsene økter i takt med smittespredningen. Det fører til at smittede helsearbeidere må jobbe. Her fra et sykehus i California. Foto: Francine Orr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

USA er fremdeles hardt rammet av pandemien, og satte mandag ny verdensrekord med over 1,1 millioner smittetilfeller på ett døgn.

Det er framveksten av omikronvarinten som igjen har satt fart på smittespredningen i landet, hvor det den siste tida i gjennomsnitt har blitt registrert 700 000 daglige smittetilfeller.

Det voldsomme smittetrykket har også rammet landets helsevesen, som opplever stor bemanningsmangel som følge av covid-19. Nå kommer tjenestemenn i San Francisco med en bønn til innbyggerne.

Advarer

California er blant delstatene som er hardest rammet av den nye smittebølgen, og nødetatene i storbyen San Francisco er svært presset.

Smitteøkningen har ført til stort sykefravær blant ansatte i nødetatene. Nå blir innbyggerne bedt om å ikke ringe 911 (ambulansens nødnummer, journ.anm.) med mindre det er strengt nødvendig, for å unngå ytterligere belasting, skriver The Guardian.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

- De fleste tilfellene av corona er milde og kan behandles hjemme. Bare ring 911 og oppsøk akuttavdelinger ved livstruende medisinske situasjoner, advarer San Francisco Department of Emergency Mangement på Twitter.

- La paramedikere være tilgjengelig for livstruende situasjoner, skriver de videre.

Smittetrykket har ført til en kraftig økning i antall sykehusinnleggelser. Samtidig som USA mandag satt ny rekord med over 132 000 covid-innlagte, rapporterer amerikanske sykehus om den største bemanningsmangelen hittil i pandemien.

- Gitt hvor mye smitte det er, er sykehusene våre virkelig på randen av kollaps akkurat nå, sier Ashish Jha, rektor ved skolen for folkehelse ved Brown University, til CNN.

Smittede må jobbe

Omtrent 24 prosent av landets sykehus står nå overfor en «kritisk bemanningsmangel», skriver kanalen, som viser til data fra det amerikanske helsedepartementet.

Den økende trenden i innleggelser og den akutte bemanningsmangelen gjør at en rekke sykehus i USA nå ber coronasmittede sykepleiere og andre helsearbeidere jobbe, ifølge nyhetsbyrået AP.

Helsemyndighetene i California ba i helga sykehusansatte som tester positivt - men som er symptomfrie - om å gå tilbake på jobb umiddelbart. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner, og foreningen California Nurses Association - som har 100 000 medlemmer - mener det potensielt kan føre til ytterligere smittespredning.

- Guvernør Gavin Newsom og andre statlige helseledere setter behovene til helsevesenet foran sikkerheten til pasienter og ansatte. Vi ønsker å ta vare på pasientene våre, ikke potensielt smitte dem, sier Cathy Kennedy, foreningens leder, i en uttalelse ifølge AP.

USA: I et laboratorium i Florida har to professorer undersøkt hvor langt dråpene fra hoste kan spre seg. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Også i Arizona har sykehusoperatøren Dignity Health nylig sendt et notat til de ansatte, der det står at coronasmittede kan søke om godkjenning til å fortsette å jobbe dersom de føler seg i form.

- Vi gjør alt vi kan for å sikre at våre ansatte trygt kan gå tilbake til jobb samtidig som vi beskytter pasienter og ansatte mot smitte, heter det i en uttalelse.

Kansellerer operasjoner

Den sprengte sykehuskapasiteten fører også til at mange operasjoner blir utsatt.

I New York har 40 sykehus blitt bedt om å stoppe ikke-nødvendige operasjoner i minst to uker på grunn av få ledige sykehussenger, skriver CNN.

Utviklingen bekymrer medisinsk sjef ved Universitetet i Kansas' medisinske senter, Steve Stites.

- På et tidspunkt er vi for overveldet til å gjøre vårt daglige arbeid, sa han til CNN lørdag og la til:

- På det tidspunktet må vi velge hvilke pasienter vi skal hjelpe. Og det kan bety at vi må la mennesker vi i utgangspunktet kunne reddet, dø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer