Rapport om hurtigtester:

Advarer: - Kan bli dobbel-feil

Bare åtte av 13 hurtigtester fikk status som anbefalt i ny rapport. En selges råbillig, men mangler dokumentasjon.

ILLUSTRASJONSFOTO: Testen det advares mot er fra Beijing Lepu Medical Technology. Foto: Erik Johansen / NTB
ILLUSTRASJONSFOTO: Testen det advares mot er fra Beijing Lepu Medical Technology. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) har nylig gjort en gjennomgang av selvtestene for covid-19. Bare åtte av de 13 hurtigtestene som selges i Norge besto testen og fikk status som anbefalt.

I en rapport på Noklus' nettside kommer det fram at fem av testvariantene ikke kan vurderes, mens én av testene ikke anbefales.

- Det at fem av testene ikke kan vurderes, betyr at Noklus ikke har hatt nok vitenskapelig dokumentasjon til å kunne kvalitetssikre dem, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

DISSE ER VURDERT: Her er Noklus' oversikt over selvtestene. Foto: Skjermdump Noklus
DISSE ER VURDERT: Her er Noklus' oversikt over selvtestene. Foto: Skjermdump Noklus Vis mer

At noen av testene ikke er mulig å vurdere, betyr ikke at de bør unngås.

- Det betyr ikke at testene er dårlige, eller at vi ikke anbefaler dem, men vi klarer ikke å vurdere dem fordi vi ikke har klart å finne produsentuavhengig klinisk dokumentasjon på testenes ytelse, forklarer forsker i Noklus, Mette Tollånes.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Advarer mot denne

Det er testen «SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit» fra produsenten «Beijing Lepu Medical Technology Co., Ltd.» som ikke anbefales av Noklus.

Årsaken er at den ser ut til å gi en høyere risiko for feil.

- Med alle hurtigtester har vi sett en fare for at det blir falske negative svar, men her er det altså dobbelt opp, det kan bli feil begge veier, utdyper Tollånes.

- Den eneste testen som ikke anbefales brukt i Norge, er den samme som amerikanske FDA (Food & Drug Administration) tidligere har gått ut og advart mot på grunn av mange falske positive svar. Det vil si testen har for dårlig spesifisitet til at man kan anbefale å bruke den, sier Nakstad.

- Stor pågang

Noklus skriver at dersom de skal anbefale en test, må de ha dokumentasjon fra studier utført med prøvetaking hos mennesker, og ikke bare rene laboratorieforsøk.

Det har vært massiv pågang for å få tak i selvtester den siste måneden, etter at smitten i Norge har skutt i været. Tidligere i måneden meldte apoteker at de raskt ble utsolgt.

- Vi merker fortsatt stor pågang på selvtester. Vi fikk inn leveringer sist uke, og mange apotek opplever å gå tomme i løpet av en time. Vi fikk en levering i helga som er på vei ut til apotekene, og vi fikk også en stor levering til grossisten i dag som blir fordelt, sier pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud til Dagbladet.

RASKT SVAR: Om få uker vil hurtigtester være tilgjengelig for de aller fleste i landet, sa Espen Rostrup Nakstad på en pressekonferanse 2. november ved Aker sykehus i Oslo. Video: Madeleine Liereng/Emilie Rydning. Vis mer

Selges i butikker

Testtypen fra Boson, som er en av de som ikke er mulig å vurdere for Noklus, blir solgt både på apoteker og i butikkjeden Normal.

- I tråd med retningslinjer fra norske myndigheter, skal alle varene vi selger være godkjente i henhold til gjeldende lover og regler. Dette gjelder også hurtigtestene. Etter det vi forstår, er kategoriseringen «ikke vurdert» for testen produsert av Boson med bakgrunn i at Noklus mangler produsentuavhengig klinisk dokumentasjon på testen - noe de etter vår forståelse har fått tilsendt og har muligheten til å ta med i vurderingen, forklarer landssjef i Normal, Thomas Harsvik, til Dagbladet.

SELGES BILLIG: Boson-selvtesten selges billig på Normal og på Boots Apotek. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELGES BILLIG: Boson-selvtesten selges billig på Normal og på Boots Apotek. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Også Boots Apotek selger Boson-testen.

- Det er viktig å få fram at den ikke er vurdert. Alt av papirdokumentasjon har vært der, men det har manglet en studie gjort av en tredjepart. Mediq har sendt inn dokumentasjonen før helga, og vi håper det gjør at de vil ta en vurdering. Den er godkjent av norske myndigheter sitt regelverk, som er det regelverket vi forholder oss til, sier kommunikasjonssjef i Boots Apotek, Anne Margrethe Aldin Thune.

- Vi har tatt inn en rekke selvtester til vurdering i vår fag- og kvalitetsavdeling, og de aller færreste kommer gjennom testene. Det stilles strenge krav til merking, bruksanvisning og kliniske tester for at produkter skal kunne selges i norske apotek, forklarer Ensrud i Apotek 1, som for øyeblikket ikke tilbyr Boson-testen på sine nettsider.

Har etterspurt dokumentasjon

- Når det ikke er mulig å vurdere en test, skyldes det at vi ikke har klart å finne uavhengig dokumentasjon eller norsk bruksanvisning. Det betyr ikke nødvendigvis at slik dokumentasjon ikke finnes, og anbefalingene vil derfor oppdateres hvis ny informasjon tilkommer, skriver Noklus.

Videre skriver Noklus at de har etterspurt dokumentasjon fra leverandørene.

Tollånes i Noklus understreker at de bare kommer med anbefalinger, og ikke har godkjenningsmyndighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer