Corona

Advarer: - Kan bli mer dødelig

Vaksineforsker advarer om at framtidige pandemier kan bli langt verre enn coronapandemien.

ADVARER: Neste pandemi kan bli verre enn coronapandemien, ifølge en anerkjent vaksineforsker. Foto: NTB
ADVARER: Neste pandemi kan bli verre enn coronapandemien, ifølge en anerkjent vaksineforsker. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

To år inn i coronapandemien står en rekke land igjen overfor en omfattende smittebølge preget av høye smittetall og dystre dødsrekorder.

Totalt har over 266 millioner mennesker testet positivt for viruset, som også har krevd over fem millioner liv på verdensbasis, ifølge ferske tall fra Worldometers.

Nå advarer vaksineforsker og professor i immunologi ved universitetet i Oxford, Sarah Gilbert, om at framtidige pandemier kan ramme enda hardere.

- Mer dødelig

- Dette blir ikke siste gang et virus truer våre liv og vårt levebrød.

Det sa professoren i sin tale under den prestisjefulle begivenheten «Richard Dimbleby Lecture», som ble sendt på britisk TV mandag kveld. Talen er gjengitt i flere medier, deriblant NBC og BBC.

- Sannheten er at den neste pandemien kan bli verre. Den kan bli mer smittsom eller mer dødelig - eller begge deler, fortsatte hun.

VAKSINEFORSKER: Sarah Gilbert er en anerkjent vaksineforsker og professor i immunologi, og er blant annet en av forskerne som har utviklt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Steve Parsons / PA / NTB
VAKSINEFORSKER: Sarah Gilbert er en anerkjent vaksineforsker og professor i immunologi, og er blant annet en av forskerne som har utviklt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Steve Parsons / PA / NTB Vis mer

Gilbert, som er en av forskerne som har utviklet AstraZeneca-vaksinen, understrekte også viktigheten av at verdenssamfunnet drar lærdom av coronapandemien.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Vi kan ikke tillate oss en situasjon der vi har gjennomgått alt dette, for deretter finne ut at de enorme økonomiske tapene vi har pådratt oss innebærer at det ikke er nok midler igjen til å finansiere pandemiberedskap, sa hun og la til:

- Framskrittene vi har gjort, og kunnskapen vi har tilegnet oss, kan ikke gå tapt.

- Beste vi kan håpe på

Den nedslående uttalelsen kommer i kjølvannet av at omikronvarianten den siste tida har spredd seg i en rekke land.

Eksperter over hele verden har uttrykt bekymring knyttet til den nyoppdagede mutanten, som trolig er den mest overførbare virusvarianten verden har sett til nå under pandemien.

Gilbert forklarer at den nye varianten inneholder et piggprotein som er kjent for økt overførbarhet av viruset, samtidig som det er oppdaget endringer som innebærer at antistoffer fra vaksiner eller covid-smitte kan være mindre effektive.

- Men som vi har sett før, betyr ikke redusert beskyttelse mot smitte og mild sykdom nødvendigvis det samme som redusert beskyttelse mot alvorlig sykdom og død.

Omikronvarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika i slutten av november. I Norge er det bekreftet 24 tilfeller av den nye varianten. I motsetning til flere helsetopper som har uttrykt bekymring, tror vaksineekspert Gunnveig Grødeland at omikronvarianten kan være begynnelsen på slutten for coronaviruset.

USA: I et laboratorium i Florida har to professorer undersøkt hvor langt dråpene fra hoste kan spre seg. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- En coronavariant som smitter raskere og gir mildere sykdom er det beste vi kan håpe på, sier Grødeland til Stavanger Aftenblad.

Grødeland er leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo. Gruppen har startet med undersøkelser av den nye mutasjonen og skal blant annet prøve å finne ut hvordan varianten påvirker risikogruppene, og hvordan vaksinen beskytter mot den, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer