Facebook

Advarer: - Kriminelle benytter slike skandaler

Mandagens Facebook-kollaps kan bli brukt til å lure vanlige folk, varsler ekspert.

NEDE: IT-ekspert Kai Røer mener det er høy sannsynlighet for at Facebook vil gå ned for telling igjen slik nettgiganten gjorde 4. oktober. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Populære internettjenester som Facebook, Instagram og WhatsApp var mandag nede fra 17.30-tiden til rundt midnatt.

I ettertid har Facebook forklart at feilen lå i egne systemer.

- Til det svære miljøet av folk og bedrifter rundt omkring i verden som er avhengige av oss: Vi beklager, skrev Facebook på Twitter natt til tirsdag norsk tid.

Spiller på usikker situasjon

Kai Roer jobber som sikkerhetskonsulent innen IT. Han mener nedetida fører til to konkrete problemer Facebook-brukere. Det første er at de mister tilgang til sine nettverk og kommunikasjonskanaler.

- Det er noe som kan virke belastende.

- Nummer to er at kriminelle benytter seg ofte av slike skandaler til å lure til seg informasjon og penger fra uskyldige offer, forteller Roer til Dagbladet.

FJERNER: Netflix må sensurere denne scenen i serien «Squid Game» etter at nummert på kortet har blitt ringt over 4000 ganger. Video: Netflix Vis mer

Roer forklarer hvordan kriminelle spiller på den usikre situasjonen.

- Et eksempel kan være at de sender en e-post der mottakeren blir bedt om å oppgi sitt passord, eller betalingsdetaljer, for å gjenopprette tilgang til Facebook. En slik e-post vil utformes som om den kommer fra Facebook, og noen kan tenkes å bli lurt.

Allerede tirsdag morgen var det igjen problemer for Facebooks plattformer i USA og Storbritannia.

- Det er alltid en fare for at slike ting skjer. Teknologien er sårbar, og i stadig økende grad omfatter den store deler av samfunnet. I tillegg er det alltid mennesker som lager og drifter teknologien, og mennesker er notorisk feilbarlige. Det betyr at vi gjør feil som kan få enorme konsekvenser, slik som i denne Facebook-saken, forklarer Roer.

FARE: Konsulent på IT-sikkerhet, Kai Roer. Foto: NTB
FARE: Konsulent på IT-sikkerhet, Kai Roer. Foto: NTB Vis mer

Meldinger om lekkasjer

I etterkant av at Facebook var nede har Newsweek har publisert en artikkel hvor de skriver at 1,5 milliarder Facebook-kontoer muligens er blitt hacket, hvor de viser til to ulike lekkasjer.

Roer mener den ene påståtte lekkasjen åpenbart er falsk, mens den andre kan være reell. Noe nordmenn bør være klar over.

- Det er for tidlig å si sikkert. I en reell lekkasje er det alltid en fare for at norske brukere av Facebook har blitt lekket, og det kan medføre at informasjon man ikke ønsker at skal spres, gjøres tilgjengelig.

- Hva man bør gjøre som Facebook-bruker?

- Regn med at dine data, det vil si alt du deler på Facebook, på et eller annet tidspunkt kan bli gjort tilgjengelig for alle. Dette betyr at du ikke bør dele noe, selv ikke privat.

I hardt vær

Nedetida er den siste i en rekke utfordringer for Facebook.

Stormen har rast rundt selskapet siden Frances Haugen, en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa, anonymt lekket dokumenter til Kongressen og Wall Street Journal som viste hvordan Facebook visste at produktene deres, blant annet Instagram, skader unge jenter, særlig i forhold til kropp.

Visepresident i Facebook, Nick Clegg, har kalt anklagene villedende og avvist at Facebooks egen forskning advarte mot at Instagram er skadelig for unge jenter.

Mandag gikk også Facebook-aksjen ned mer enn fem prosent, og nærmet seg den verste handelsdagen for selskapet på nesten et år, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer