Advarer: - Kritisk situasjon

Noen av verdens eldste bergmalerier er i ferd med å forvitre, ifølge arkeologer. Klimaendringene har en betydelig del av skylda.

MALERIER: Her fra Kakadu i Australia. Flere av de eldste maleriene vi kjenner til står i fare for å forsvinne, advarer arkeologer. Foto: Shutterstock / NTB
MALERIER: Her fra Kakadu i Australia. Flere av de eldste maleriene vi kjenner til står i fare for å forsvinne, advarer arkeologer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Australske arkeologer og historikere er bekymret for at flere tusen år gamle bergmalerier skal forsvinne som en konsekvens av klimaendringene.

Det skriver The Guardian, som siterer fra en konferanse avholdt tirsdag ved Flinders University i Adelaide, som tok for seg rapporten fra august der FNs klimapanel (IPCC) varslet om «kode rød» for menneskeheten.

Der fortalte arkeolog Daryl Wesley om ødeleggelser på australsk bergkunst, som han de siste 56 åra har dokumentert. Ifølge avisa trakk han spesielt fram konsekvensene av økende ekstremvær som en trussel mot de gamle tegningene.

- Vi er i dag i en kritisk situasjon, sa Wesley, ifølge The Guardian.

Salter ødelegger maleriene

Arkeolog og forsker Jillian Huntley ved Griffith University deltok også på konferansen, og skal ha omtalt et scenario med 2,4 graders oppvarming som «katastrofalt».

I en studie publisert tidligere i år, fastslo Huntley og flere forskerkolleger at noen av verdens eldste bergmalerier, på øya Sulawesi, forvitrer i et økende tempo. Det skyldes, blant annet, fuktige forhold som fører til oppbygging av salter over tid.

- Det er litt som stigende damp i moderne hus; fuktigheten gjør at saltet kommer inn i maleriene, og de flasser bort, forklarer Huntley overfor Brisbane Times.

- Denne prosessen har alltid vært der, men vi har klart å dokumentere at den akselererer i tråd med effektene av klimaendringer i regionen.

- Planeten henger i en tynn tråd

Går ikke klimautslippene ned, er verden på vei mot 2,7 graders oppvarming, advarte FNs generalsekretær, António Guterres, for to måneder siden.

Massive tap av menneskeliv og inntektsgrunnlag var blant konsekvensene han trakk fram, dersom verden ikke lykkes med å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

I slutterklæringen som ble vedtatt under klimatoppmøtet COP26 i Glasgow oppfordres landene til å skjerpe sine frivillige utslippsmål innen utgangen av 2022.

Avtalen slår fast at det skal gjøres en innsats for å nå dette målet, som også er nedfelt i Parisavtalen fra 2015.

Guterres har uttalt at han mener landene på møtet gjorde viktige framskritt. Samtidig tviler han på om den nye avtalen som ble vedtatt - Glasgow Climate Pact - vil avverge faren for katastrofe.

- Dessverre var den kollektive politiske viljen ikke stor nok til å løse noen dype motsetninger. Vår skjøre planet henger i en tynn tråd, sa han søndag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer