Advarer: - Like farlig

Helseminister Bent Høie advarer mot å slippe smitten løs.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å slippe smitten løs. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie kommenterte kritikken mot coronarestriksjonene på dagens pressekonferanse.

Til tross for at han forstår at mange er lei regler, særlig nå som få er alvorlig syke, understreker han at det vil være uforsvarlig å slippe smitten løs.

- Vi har sett at mange har blitt smittet, men få alvorlig syke. Det får folk til å spørre om vår strategi fungerer. Det er en viktig debatt. Råd, regler og restriksjoner gjør livet tungt for mange. Norge er åpnere enn mange andre land, men det sliter på mennesker i Norge også. Byrden må veies opp mot å slippe smitten løs, og risikoen for de som blir alvorlig syke, sier helseminister Bent Høie.

Han understreker at så mange som 1,6 millioner mennesker kan være i risikosonen, ikke bare eldre, men også personer med sykdommer.

- Å slippe viruset løs og samtidig beskytte risikogruppa, ville vært krevende. Risikoen for å ikke lykkes ville vært for stor.

- Smitten øker

Høie sier at helse og liv vil gå tapt, dersom smitten slippes løs.

- Viruset er like farlig som før. Antallet sykehusinnleggelser øker i mange land. Smitten har beveget seg fra de unge til de eldre. By etter by innfører portforbud. Land etter land erklærer helsekrise. Vi er ikke der, og jeg håper vi ikke kommer dit.

Forskriften som gjør unntak i innreisereglene for en rekke familiemedlemmer trer i kraft onsdag.

De nye reglene vil innebære at det gjøres unntak fra innreiserestriksjonene for følgende utlendinger:

  • barn og stebarn over 21 år til person bosatt i Norge
  • foreldre og steforeldre til barn over 21 år bosatt i Norge
  • besteforeldre og stebesteforeldre til person bosatt i Norge
  • barnebarn og stebarnebarn til person bosatt i Norge
  • etablerte kjæresters barn (dvs. barn til kjærester slik dette er definert i forskriften om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn il folkehelsen § 3 bokstav q, som innebærer et kjæresteforhold med minimum ni måneders varighet der partene har møtt hverandre fysisk)
  • ektefelle, registrert partner, samboer og barn til norsk borger som er bosatt i utlandet, og som reiser på besøk til Norge sammen med den norske borgeren
  • EØS-borgere og deres familiemedlemmer bosatt i tredjeland

- Det gir håp om at barnebarn kan få se besteforeldrene sine til jul, sier justisminister Monica Mæland.

- Derfor lykkes vi

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at vi ser nye lokale utbrudd, og at håndteringen for kommunene er utfordrende. Han viser til situasjonen i Hammerfest, der 120 personer ved sykehuset er i karantene.

Han sier at Norge har lykkes bedre enn andre land av tre årsaker: fordi innbyggerne følger rådene, kommunene gjør en god innsats på smittesporing og at vi har klart å beskytte sårbare grupper.

I forrige uke ble EUs medlemsland enige om et forslag om felles fargekart for reiserestriksjoner.

11. september advarte Helsedirektoratet sterkt mot å endre kriteriene for innreisekarantene, viser en intern rapport Dagbladet har fått innsyn i. Guldvog sier nå at de vurderer disse reiserådene.

Han presiserer likevel at helsedirektoratet er bekymret for situasjonen i Europa.

FHI skal undersøke de nye variantene som er oppdaget av coronaviruset i Trondheim, for å finne ut om de kan være mer smittsomme.

- Vi vet ikke hvordan smittespredningen vil utvikle seg. Vi kan risikere en ny nasjonal bølge, selv om målet er å unngå det. Det vil ligge som en trussel i mange måneder fremover og det finnes ingen enkle løsninger, sier fagdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer