Giftig sopp:

Advarer: - Måtte avlive vår skjønne valp

- Dette er en historie jeg ikke trodde kunne ramme meg, sier hundeeier Martin Pedersen.

MISTET KOMPISEN: Lørdag sist uke mistet Oscar sin gode venn Tikko. Nå advarer pappa Martin Pedersen mot soppen som førte til at valpen måtte avlives, den vanlige - men giftige - soppen pluggsopp. Foto: Privat
MISTET KOMPISEN: Lørdag sist uke mistet Oscar sin gode venn Tikko. Nå advarer pappa Martin Pedersen mot soppen som førte til at valpen måtte avlives, den vanlige - men giftige - soppen pluggsopp. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter langt over et år med leting, hadde Martin Pedersen og sønnen Oscar endelig funnet den riktige hunden. For tre uker ble den lille, brune labrador-valpen Tikko en del av den danske familien.

Men gleden ble kortvarig. Torsdag forrige uke skjedde det utenkelige.

Pedersen skulle lære den lille valpen å gå på do utendørs, og benyttet anledningen til å gå en tur i naturen. Langs turstien går det ikke helt etter planen, så de to går tilbake mot bilen med uforrettet sak.

Det var Fyens Stiftstidende som først omtalte saken.

Tygger på sopp

Siden de er de eneste som står på parkeringsplassen, tar Pedersen sjansen på å slippe hunden løs. Han ser at hunden gjør seg klar til å gjøre fra seg.

NYTT FAMILIEMEDLEM: Hunden Tikko hadde bare vært en del av familien i to uker før det utenkelige skjedde. Her er Martin Pedersen med den lille valpen i armene. Foto: Privat
NYTT FAMILIEMEDLEM: Hunden Tikko hadde bare vært en del av familien i to uker før det utenkelige skjedde. Her er Martin Pedersen med den lille valpen i armene. Foto: Privat Vis mer

Men like før den skal sette seg, ser han Tikko får ferten av noe og setter nesa i været.

- Jeg ser at han begynner å tygge på noe. Han kommer ikke da jeg roper, så jeg løper alt jeg kan dit, forteller Pedersen til Dagbladet.

Idet han kommer nærmere, ser han at det står flere store sopp i gresset.

- Han står og tygger på en av de store soppene.

Pedersen får stoppet valpen, og får ut det som den har i munnen før han går tilbake til bilen. Der skyller han valpens munn med vann, og gir den noe å drikke.

- Det var vanskelig å si om den hadde spist noe, ettersom soppen var tygget helt i filler, forklarer han.

AVLIVET: Etter å ha fått i seg små mengder av den giftige soppen pluggsopp, måtte den ti uker gamle valpen Tikko avlives. Foto: Privat
AVLIVET: Etter å ha fått i seg små mengder av den giftige soppen pluggsopp, måtte den ti uker gamle valpen Tikko avlives. Foto: Privat Vis mer

Mister bevisstheten

Han vurderer å ringe dyrlegen, men bestemmer seg for å vente, holde hunden under oppsyn og se hvordan det utvikler seg.

AniCura Dyresykehus i Oslo opplyser til Dagbladet at om man mistenker at hunden har fått i seg pluggsopp, må veterinær kontaktes med en gang.

I løpet av kvelden virket alt å være i orden med den lille valpen, så Pedersen går til sengs.

- I løpet av natta får Tikko oppkast og diare. I spyet kan jeg se et stykke sopp, så jeg tenker at det kanskje er over nå.

REDDET: Hunden Simon i Missouri, USA, fikk fjernet 3 kilo hår etter å ha blitt reddet. Video: KC Pet project. Reporter: Klaus Holm Fjellro. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Men neste dag mister Tikko mer og mer krefter, holder seg mye for seg selv og vil ikke spise slik den pleier. På ettermiddagen er hunden så trøtt og avkreftet at Pedersen bestemmer seg for å ringe dyrlegen.

- Jeg ringer til dyrlegen mens hunden gjør fra seg på gresset i hagen. Han bæsjer bare vann. Så ser jeg den setter seg på rumpa, men greier ikke å reise seg igjen.

Han får komme rett til dyrlegen med hunden, og kjører den 1,5 kilometer lange turen til Odense Dyrehospital så fort han klarer.

- Mens jeg kjører, begynner hunden å gli ut av bevissthet. Den blir helt slapp og øynene blir helt blanke og glassklare. Jeg ser at pupillene ikke greier å fokusere.

PLUGGSOPP: Mens Tikko fikk øyeblikkelig hjelp på dyreklinikken, raste Pedersen av gårde for å fotografere soppene. Samtidig tok han med seg prøver som dyrlegen analyserte. Foto: Privat
PLUGGSOPP: Mens Tikko fikk øyeblikkelig hjelp på dyreklinikken, raste Pedersen av gårde for å fotografere soppene. Samtidig tok han med seg prøver som dyrlegen analyserte. Foto: Privat Vis mer

- Brøt sammen

Vel framme hos dyrlegen går ting fort. Pedersen rekker så vidt å fortelle om soppen, før hunden får kramper og ufrivillig vannlating.

Dyrlegen går straks i gang med å behandle valpen, men forteller at soppforgiftning er alvorlig og at det ikke finnes noen motgift.

PROTESE: Den 7 år gamle Paxton Williams og hundevalpen Marvel ble raskt bestevenner. Begge to mangler også et ben. Video: KameraOne. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Pedersen beslutter å prøve å redde livet på hunden, dersom det er mulig å gi den et verdig liv. Selv om håpet stiger gjennom natta, blir situasjonen verre utover morgenkvisten.

- Jeg bor alene og er skilt, og min sønn var hos sin mor. Jeg hadde ikke fortalt ham at hundevalpen vår var på sykehus.

Så da sønnen ringte og spurte hvordan hunden hadde det, måtte Pedersen fortelle at det ikke gikk så bra.

- Hele hans verden brøt sammen. Vi kjøpte hunden fordi min sønn har begynt i 5. klasse og ikke lenger skal gå i SFO. Nå måtte jeg fortelle ham at det kunne være alvorlig.

- Gråt hos dyrlegen

De bestemte seg for at de skulle reise og besøke Tikko på dyreklinikken den lørdagen. Den siste natta hadde hunden vist tegn til bedring nok en gang, og selv dyrlegen trodde at det nå fantes håp.

ZOMBIE: Har du hørt om cordyceps? Soppen har et helt unikt angrep. Video: National Geographic/Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det gikk fra at vi trodde vi fikk ham tilbake, til at han skulle avlives. Store sterke menn blir til små gutter når man skal avlive sin hund. Jeg skal være ærlig og si at jeg gråt hos dyrlegen, sier Pedersen.

Men de fikk tatt en god avskjed, understreker han.

Soppen Tikko fikk i seg var en såkalt pluggsopp (Paxillus involutus), ifølge dyrlegen. Den vanlige hattsoppen er giftig, ifølge Store norske leksikon.

- Akkurat de soppene som Tikko hadde spist på, var så giftig at hvis en voksen man på 80 kilo tok en bit, tygget og spyttet ut uten å svelge, så ville han få alvorlige komplikasjoner. For en liten hund på ti uker er det enda verre. Da er det dessverre ikke noe man kan gjøre, hevder Pedersen.

PLUGGSOPP: Pluggsopp (Paxillus involutus) er vanlig i hele Norge fra sommer til sen høst. Soppen vokser både på gressplen, ved stubber og alle typer skog. Foto: Privat
PLUGGSOPP: Pluggsopp (Paxillus involutus) er vanlig i hele Norge fra sommer til sen høst. Soppen vokser både på gressplen, ved stubber og alle typer skog. Foto: Privat Vis mer

Giftig pluggsopp

Pluggsopp vokser i hager, parker, løv- og barskog i hele landet; på opphøyd skogsjord, langs grøfter og liknende finnes den ofte i store mengder.

- Dette er en historie jeg ikke trodde kunne ramme meg, forteller Pedersen, som bestemte seg for å skrive et innlegg på Facebook der han forteller venner og bekjente om hva som har skjedd.

- Oscar og jeg har hatt den vanskeligste dagen på lenge i dag. Vi måtte avlive vår skjønne lille valp som vi bare har hatt i to uker, skriver han.

Innlegget er til nå delt av over 4000 personer. Pedersen håper at han ved å dele sin historie kan gjøre andre oppmerksomme på disse soppene, slik at kanskje en hund eller to kan reddes fra samme skjebne som Tikko.

Han oppfordrer alle til å holde utkikk etter sine små firbeinte familiemedlemmer når de ferdes i naturen.

- Jeg er overrasket over hvor mange steder disse soppene vokser. Det er virkelig noe som kan komme til å ramme mange hvis de ikke blir gjort oppmerksom på det, advarer han.

Selv om tapet av Tikko fremdeles gjør vondt, har familien fått en ny venn inn i huset. For heldigvis hadde kennelen igjen én av hundene fra kullet til Tikko.

- Vi brukte lørdagen til å sørge. Neste dag, sist søndag, kjørte vi til Sjælland og kjøpe oss en hund fra samme kull. Vi har funnet ut at den også skal hete Tikko, sier Pedersen.

NON STOP: Pass på at hunden følger etter når dere går inn i heisen folkens. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

- Kontakt veterinær med en gang

Helsenorges sider er pluggsopp oppført som en giftig sopp. Ved inntak av soppen kan mennesker få symptomer i mage og tarm. Dette gjelder også for hunder, bekrefter AniCura Dyresykehus i Oslo overfor Dagbladet.

- Pluggsopp er giftig for hunder. Den gir hjerterytmeforstyrrelser, ødelegger de røde blodcellene og gir oppkast og diare. Det kan også forårsake nyresvikt.

Om man mistenker at en hund har fått i seg soppen, er beskjeden klar fra Anicura Dyresykehus:

- Da burde man kontakte veterinær med en gang. Symptomene kan oppstå 15 minutter til to timer etter inntak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer