- VET KONSEKVENSENE: KrF-leder Knut Arild Hareide advarer Anders Anundsen mot å ikke følge opp avtalen om Syria-flyktninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- VET KONSEKVENSENE: KrF-leder Knut Arild Hareide advarer Anders Anundsen mot å ikke følge opp avtalen om Syria-flyktninger. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Advarer Anders Anundsen mot trenering i Syria-saken

- Justisministeren vet utmerket godt konsekvensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir tre av Fremskrittspartiets statsråder som får ansvaret for å gjennomføre Syria-avtalen, som etter alle solemerker blir vedtatt av Stortinget i neste uke. En avtale partiet er så sterkt imot at de har foreslått en folkeavstemning.

Samarbeidspartiene har fortsatt bråket rundt asylbarnavtalen friskt i minne. De advarer nå justisminister Anders Anundsen og hans kollegaer mot trenering i Syria-saken.

- Med bakgrunn i asylbarnsaken, så vil jeg advare Anundsen sterkt mot å ikke følge opp flertallet i Stortinget. Justisministeren vet utmerket godt konsekvensene av å ikke følge opp vedtak, da må han være forberedt på en ny runde i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Dårlig historikk Justisministeren har ukentlige møter med samarbeidspartiene etter bråket. Hareide forutsetter nå at Frp gjennomfører Syria-forslaget.

- Det er flertall for å ta imot 8000 kvoteflyktninger og å bidra mer i nærområdene. Da må FrP som regjeringsparti effektuere et slik flertallsvedtak enten de vil eller ikke, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

- Vi har ingen grunn til å tro at de ikke kommer til å følge opp vedtaket, men når det gjelder justisdepartementet så har de er en dårlig historikk fra asylbarnsaken, sier Hareide.

Forsinket brev Politisk rådgiver i Amnesty i Norge, Beate Ekeløve-Slydal, påpeker også at UDI i januar måtte mase på Justisdepartementet for å få instruksbrev om fordelingen av kvoteflyktninger, et brev som da var en måned forsinket.

UDI advarte mot at ytterligere forsinkelser i kvotebrevet kunne føre til at de ikke ville klare å fylle kvoten i 2015.

- I lys av hvordan Frps statsråder håndterte sakene om de lengeværende asylbarna, og saken med kvotebrevet, så i nærer vi en viss frykt for at dette kan skje igjen, sier Ekeløve-Slydal.

- En slik forsinkelse har meg bekjent aldri skjedd før, og vi ønsker å komme med en meget sterk oppfordring til regjeringspartiene, samarbeidspartiene og opposisjonspartiene om å sikre at det kommende Syria-vedtaket gjennomføres. En trenering vil få store menneskelige konsekvenser for de som har behov for beskyttelse og hjelp nå, og vi vil følge denne prosessen med argusøyne, sier Ekeløve-Slydal.

UKENTLIGE MØTER: Justisminister Anders Anundsen har jevnlige møter med samarbeidspartiene etter bråket rundt asylbarnavtalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UKENTLIGE MØTER: Justisminister Anders Anundsen har jevnlige møter med samarbeidspartiene etter bråket rundt asylbarnavtalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken støtter bekymringen.

- Med erfaring fra asylbarnsaken ville ikke jeg stolt på at disse statsrådene gjør dette av seg selv, sier Lysbakken.

- Ville spekulasjoner UDI opplyser at det forsinkede kvotebrevet ikke har fått konsekvenser for hvor mange kvoteflyktninger som får komme til Norge i år. Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet mener det blir ville spekulasjoner å trekke inn dette.

- Det er fullstendig misforstått. Grunnen til at kvotebrevet var forsinket, var at vi hadde utfordringer med få ut alle de syriske kvoteflyktningene fra Tyrkia. Før vi skulle bestemme oss for å ta inn flere derfra, måtte vi få vite om disse problemene løste seg. Da vi fikk svar på dette, sendte vi kvotebrevet til UDI. I mellomtida hadde vi dialog med dem.

Kallmyr forsikrer at de ikke vil trenere denne saken.

- Regjeringen gjennomfører Stortingets vedtak, sier han.