Advarer Anders Anundsen mot trenering i Syria-saken

- Justisministeren vet utmerket godt konsekvensene.

- VET KONSEKVENSENE: KrF-leder Knut Arild Hareide advarer Anders Anundsen mot å ikke følge opp avtalen om Syria-flyktninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- VET KONSEKVENSENE: KrF-leder Knut Arild Hareide advarer Anders Anundsen mot å ikke følge opp avtalen om Syria-flyktninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det blir tre av Fremskrittspartiets statsråder som får ansvaret for å gjennomføre Syria-avtalen, som etter alle solemerker blir vedtatt av Stortinget i neste uke. En avtale partiet er så sterkt imot at de har foreslått en folkeavstemning.

Samarbeidspartiene har fortsatt bråket rundt asylbarnavtalen friskt i minne. De advarer nå justisminister Anders Anundsen og hans kollegaer mot trenering i Syria-saken.

- Med bakgrunn i asylbarnsaken, så vil jeg advare Anundsen sterkt mot å ikke følge opp flertallet i Stortinget. Justisministeren vet utmerket godt konsekvensene av å ikke følge opp vedtak, da må han være forberedt på en ny runde i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Dårlig historikk Justisministeren har ukentlige møter med samarbeidspartiene etter bråket. Hareide forutsetter nå at Frp gjennomfører Syria-forslaget.

- Det er flertall for å ta imot 8000 kvoteflyktninger og å bidra mer i nærområdene. Da må FrP som regjeringsparti effektuere et slik flertallsvedtak enten de vil eller ikke, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

- Vi har ingen grunn til å tro at de ikke kommer til å følge opp vedtaket, men når det gjelder justisdepartementet så har de er en dårlig historikk fra asylbarnsaken, sier Hareide.

Forsinket brev Politisk rådgiver i Amnesty i Norge, Beate Ekeløve-Slydal, påpeker også at UDI i januar måtte mase på Justisdepartementet for å få instruksbrev om fordelingen av kvoteflyktninger, et brev som da var en måned forsinket.

UDI advarte mot at ytterligere forsinkelser i kvotebrevet kunne føre til at de ikke ville klare å fylle kvoten i 2015.

- I lys av hvordan Frps statsråder håndterte sakene om de lengeværende asylbarna, og saken med kvotebrevet, så i nærer vi en viss frykt for at dette kan skje igjen, sier Ekeløve-Slydal.

- En slik forsinkelse har meg bekjent aldri skjedd før, og vi ønsker å komme med en meget sterk oppfordring til regjeringspartiene, samarbeidspartiene og opposisjonspartiene om å sikre at det kommende Syria-vedtaket gjennomføres. En trenering vil få store menneskelige konsekvenser for de som har behov for beskyttelse og hjelp nå, og vi vil følge denne prosessen med argusøyne, sier Ekeløve-Slydal.

UKENTLIGE MØTER: Justisminister Anders Anundsen har jevnlige møter med samarbeidspartiene etter bråket rundt asylbarnavtalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UKENTLIGE MØTER: Justisminister Anders Anundsen har jevnlige møter med samarbeidspartiene etter bråket rundt asylbarnavtalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken støtter bekymringen.

- Med erfaring fra asylbarnsaken ville ikke jeg stolt på at disse statsrådene gjør dette av seg selv, sier Lysbakken.

- Ville spekulasjoner UDI opplyser at det forsinkede kvotebrevet ikke har fått konsekvenser for hvor mange kvoteflyktninger som får komme til Norge i år. Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet mener det blir ville spekulasjoner å trekke inn dette.

- Det er fullstendig misforstått. Grunnen til at kvotebrevet var forsinket, var at vi hadde utfordringer med få ut alle de syriske kvoteflyktningene fra Tyrkia. Før vi skulle bestemme oss for å ta inn flere derfra, måtte vi få vite om disse problemene løste seg. Da vi fikk svar på dette, sendte vi kvotebrevet til UDI. I mellomtida hadde vi dialog med dem.

Kallmyr forsikrer at de ikke vil trenere denne saken.

- Regjeringen gjennomfører Stortingets vedtak, sier han.

Fakta om asylbarnsaken:

• Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

• De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.

• Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.

• Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.

• SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gått inn for et mistillitsforlag mot justisministeren, men KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne vil heller at Stortinget skal gå inn for kritikk.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer