Silikonimplantater:

Advarer andre: - Et smertehelvete

Anja Ødegaard Schjørlien (29) gikk flere år med intense nakkesmerter. Først nå, fem år seinere, vet hun hva årsaken var.

«SMERTEHELVETE»: Anja Ødegaard Schjørlien fra Dokka slet med intense nakkesmerter. Foto: Privat
«SMERTEHELVETE»: Anja Ødegaard Schjørlien fra Dokka slet med intense nakkesmerter. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Helt siden 2017 har Anja Ødegaard Schjørlien (29) fra Dokka gått rundt med daglig hodepine og nakkesmerter. Hun beskriver smertene som så intense at selv de minste hodebevegelser ikke lot seg gjøre.

- På et punkt kunne jeg ikke se for meg et liv uten å ha det vondt, sier hun over telefon til Dagbladet.

I lang tid hadde Schjørlien ingen anelse om hva som forårsaket plagene. Det var først i 2020 at hun mistenkte det kunne ha noe å gjøre med brystimplantatene hun hadde fått tre år tidligere - like etter at hun fødte.

Det er Oppland Arbeiderblad som omtalte saken først.

Ingen åpenbar årsak

Da Schjørlien først opererte inn 500 gram silikon i hvert bryst i 2017, merket hun en «selvtillitsboost» etter et svangerskap med store påkjenninger.

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før hun oppdaget at noe ikke stemte.

De påfølgende åra beskriver hun selv som et smertehelvete, uten en åpenbar årsak.

- Det har nesten vært en like stor kamp å finne ut av hva som forårsaket smertene som å bli kvitt dem, sier hun til Dagbladet.

SEKS UKER: Anja Ødegaard Schjørlien måtte bruke et kompresjonsbånd i seks uker etter å ha operert ut silikonet. Foto: Privat
SEKS UKER: Anja Ødegaard Schjørlien måtte bruke et kompresjonsbånd i seks uker etter å ha operert ut silikonet. Foto: Privat Vis mer

Det var først da hun fjernet implantatene i mars 2022, at det gikk opp et lys for 29-åringen.

- Jeg kan ikke si med 100 prosent sikkerhet at smertene ble forårsaket av silikonet, men det virker ganske tydelig med tanke på at smertene forsvant like etter at de ble tatt ut igjen, sier hun.

Ifølge Center for Multisystem Disease samsvarer disse symptomene med såkalt «silikonsykdom».

Denne lidelsen kan medføre en rekke forskjellige bivirkninger etter brystimplantat, deriblant muskelsmerter og pusteproblemer.

ANGRER: Martine Lunde forteller at hun angrer på at hun tok silikon i TV 2-programmet «Sofa». Video: TV 2/TV 2 Play Vis mer

- Inn og ut av sykehus

Schørlien forklarer at det er flere grunner til at det tok fem år før hun faktisk tok grep og fjernet implantatene.

- Jeg har vært mye inn og ut av sykehus. Da jeg i 2020 oppdaget at det kunne være på grunn av implantatene, vurderte jeg om jeg skulle fjerne dem. Det var tross alt en risiko for at silikonet ikke hadde noe med smertene å gjøre.

Etter mye fram og tilbake, bestemte hun seg for å gjennomføre operasjonen i 2021.

- Dette lot seg ikke gjøre. På dette tidspunktet slet jeg med både psykiske og fysiske plager, så da ble jeg nødt til å vente.

Dermed ble operasjonen gjennomført i mars 2022.

Fire måneder etter at implantatene ble fjernet, er hun tydelig på at det var verdt å gå gjennom påkjenningen.

- Jeg har spist så mye Ibux, men nå rører jeg ikke smertestillende i det hele tatt. Det er en latterlig stor forskjell, sier hun.

Nå advarer Schjørlien andre jenter som ønsker å operere inn implantater:

- Ikke gjør det. Det er selvfølgelig gromt med store pupper, men ikke når man tenker på hvor store skader det kan medføre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer