Advarer andre etter kreftbeskjed

Marte Østring Ledang (35) sjekket en føflekk på apotek i fjor høst, og fikk beskjed om at den så grei ut. Et halvår etter kom kontrabeskjeden. Nå advarer hun andre.

FIKK KREFT: Da Marte Østring Ledang dro til legen for å sjekke en føflekk som hadde forandret seg, fikk hun kreftbeskjeden. Foto: Privat
FIKK KREFT: Da Marte Østring Ledang dro til legen for å sjekke en føflekk som hadde forandret seg, fikk hun kreftbeskjeden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg ble oppmerksom på at en føflekk på leggen var forandret, så jeg gikk innom et apotek som tilbød «drop-in-sjekk». Jeg fikk raskt svar, og de kunne ikke se noe unormalt eller alarmerende, sier Marte Østring Ledang (35), som bor i Trondheim, til Dagbladet.

På et spørreskjema huket hun av for at føflekken hadde forandret seg. På bakgrunn av dette anbefalte de ansatte på apoteket henne å kontakte fastlegen for grundigere undersøkelse.

- Det var midt i studiestart, det var travelt, og da jeg spurte apoteket om det hasta sa de nei. Jeg slo meg derfor litt til ro med det, sier hun.

ARR: Slik så foten hennes ut etter at ytterligere vev ble fjernet. Foto: Privat
ARR: Slik så foten hennes ut etter at ytterligere vev ble fjernet. Foto: Privat Vis mer

Et halvt år etter, når sola igjen begynte å varme ordentlig i mai, tok hun kontakt med fastlegen for å sjekke føflekken. Det skulle vise seg å være lurt.

Namdalsavisa omtalte saken først.

Hos fastlegen ble føflekken fjernet og sendt inn til analyse, og samme dag som Ledang var ferdig med siste eksamen for skoleåret kom beskjeden: Hun hadde føflekkreft, eller malignt melanom.

- Jeg ble veldig bekymret. Det var en tøff beskjed. Man vet jo ikke så mye om det, og man får heller ikke vite om det er spredning før man fjerner ytterligere vev rundt den.

Flere tilfeller

Mona Stensrud, spesialrådgiver ved Kreftforeningens avdeling for forebygging, sier til Dagbladet at økningen av føflekkreft har steget jevnt i Norge de siste 50 åra.

- Folk fikk mer fritid, vi fikk mer tid til å være ute i sola, og det ble mer vanlig å være avkledd i sola. Økningen er også et resultat av solariumbruk og sydenturisme. Det kan ta mange år fra solskader oppstår til den utvikler seg til kreft, så noe av økningen kan skyldes overdreven soling fra flere år tilbake.

Norge troner også på verdenstoppen både når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft. Opp mot 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol eller solarium.

- Både det å bli solbrent og det å være mye i sola øker hudkreftfaren, opplyser hun.

Stensrud opplyser videre at hudleger er skeptiske til tilbudet apotekene gir om føflekkskanning, blant annet fordi det er kunden selv som må velge hvilken eller hvilke føflekker man vil betale for å få tatt bilde av.

- Dessuten må du uansett til fastlege og deretter henvises til ekspert hvis bildet viser mistanke om hudkreft, sier hun.

- Var bekymringsløs

Etter at Ledang fikk påvist føflekkreft, fikk hun time på St. Olavs Hospital i Trondheim. Mer vev måtte fjernes for å finne ut om kreften hadde spredt seg. Det hadde den ikke, og i september skal hun på oppfølgingstime for å sjekke at alt fremdeles er greit.

Nylig gikk hun ut med et innlegg på Instagram, hvor hun anbefaler følgerne sine å sjekke huden sin. Selv bruker hun solfaktor 50 og holder seg borte fra sola når UV-indeksen er på det høyeste.

OPPFORDRING: I sommer la hun ut dette innlegget på Instagram-profilen sin.
OPPFORDRING: I sommer la hun ut dette innlegget på Instagram-profilen sin. Vis mer

- Jeg var nok ganske bekymringsløs i 20-åra. Jeg var glad i å være ute, å sole meg, og i å være brun. Jeg tenkte ikke mye på konsekvenser. I Trøndelag er det jo mye dårlig vær, som gjør at man ønsker å utnytte finværet når det først er her, sier hun.

- Raskt og enkelt

Boots apotek er et av flere som tilbyr føflekkskanning. Ledang opplyser at hun er usikker hvilket apotek hun tok den første testen ved.

Kommunikasjonssjef Anne Margrethe Aldin Thune ved Boots skriver i en e-post til Dagbladet at hensikten med ordningen er å bidra med et lavterskeltilbud, slik at flere føflekkrefttilfeller fanges opp tidlig og kundene kan komme til behandling.

- Vi håper særlig å treffe de som ellers ikke er så flinke til å gå til legen, fordi det er enkelt og raskt å gjøre en føflekkskanning hos oss.

Hun opplyser at de skanner føflekker med en teknologi som tar bilde ned i huden, og at bildet sendes videre til eksperter som analyserer bildene og følger opp kundene.

- Dette er på ingen måte diagnose, men eventuelle anbefalinger om videre undersøkelser. Føflekker kan utvikle seg også etter skanning, noen ganger fort, og derfor er rådet alltid at man følger med på endringer selv, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer