USA - Joe Biden

Advarer ansatte

USAs 46. president med nådeløs beskjed til staben.

STILLER KRAV: - Vis respekt, ellers så sparker jeg deg på flekken, sier Joe Biden til sin administrasjon. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs 46. president Joe Biden signerte hele 17 presidentordre på sin første dag i Det hvite hus. Etter å ha opphevet deler av Trumps politikk, møtte han sine nye ansatte på en digital seremoni.

Der ønsket han dem velkommen, men kom samtidig med en nådeløs beskjed:

- Jeg spøker ikke når jeg sier dette: Hvis du jobber for meg og jeg hører at du behandler en annen kollega på en respektløs måte, eller snakker nedsettende til noen, vil jeg sparke deg på flekken. På flekken. Alle skal behandles med verdighet, sier han.

Han fortsetter med et stikk i retning Trump-administrasjonen:

- Respektfull oppførsel har vært fraværende de siste fire åra.

«FUCK BIDEN»: Demonstranter har angrepet Demokratenes hovedkontor i Portland, Oregon og har knust ruter og tagget veggene med skjellsord mot Joe Biden. Video: Twitter Vis mer

Gjør endinger

Onsdag kveld møtte Joe Biden pressen på sin første dag i Det ovale kontor. Før han ble innsatt som USAs 46. president, hadde hans forgjenger, Donald Trump, allerede flyttet til prakteiendommen sin i Palm Beach i Florida. Og med seg hadde han tatt med alle eiendelene sine, kunne bilder vise.

I tillegg til å reversere deler av Trumps politikk allerede dag én, har Biden også dekorert det mektige kontoret etter egen smak.

Blant det som er byttet ut, er Trumps bilde av USAs sjuende president, Andrew Jackson. Det har Biden erstattet med et bilde av den amerikanske statsmannen Benjamin Franklin, ment for å signalisere sin interesse for vitenskapen, skriver Washington Post.

Også et massivt portrett av USAs 32. president, Franklin D. Roosevelt, henger nå på en av veggene i rommet - ifølge avisa et mulig nikk til det faktum at Roosevelt hjalp landet ut av betydelige kriser, en utfordring også Biden står overfor.

TILLIT: Pressesekretær Jen Psaki understreker hvor viktig det er å gjenoppbygge tilliten i folket. - Sannheten og gjennomsiktigheten må tilbake, sier hun i sin første pressebrief. Video: AP Vis mer

Slutter seg til Parisavtalen

Biden kastet heller ikke bort tida før han begynte å omgjøre Trumps politikk.

Trump trakk USA ut av Parisavtalen. Men avtalen var formulert slik at beslutningen ikke kunne tre i kraft før 4. november 2020 – dagen etter det amerikanske presidentvalget.

Dette er nå blant de politiske beslutningene Biden reverserer, og slutter seg til igjen. Avtalen forplikter verdens land til å bidra i kampen mot klimaendringene.

Biden beordrer også byggingen av den mye omtalte grensemuren mot Mexico, stanset.

Innmelding i WHO

Andre presidentordrer Biden signerer, går på strengere miljøtiltak og å styrke kampen mot coronapandemien, blant annet et påbud om å bruke munnbind i føderale bygninger over hele USA.

- Vi vil bekjempe klimaendringene på en måte som vi ikke har gjort før, sier Biden mens han signerer ordrene.

Han melder også USA tilbake inn i Verdens helseorganisasjon (WHO), som også Trump trakk USA ut av.

Også det omstridte forbudet mot innvandring fra noen muslimske land, opphever den nye presidenten.

Blant de 17 presidentordrene Biden signerer, er også stans i byggingen av oljerørledningen Keystone XL fra Canada, som Trump – som nevnt –gjenopptok tidlig i sin periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer