Advarer astmatikere mot paracetamol

Jevnlig bruk av det smertestillende middelet paracetamol kan forverre astmasymptomer, sier britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En studie viser at de som tar paracetamol hver uke er nesten 80 prosent mer utsatt for astma enn de som aldri bruker middelet. De som tar paracetamol hver dag mer enn dobler risikoen for sykdommen.

I dag blir astmatikere anbefalt å unngå en annen svært vanlig smertestillende tablett, mens paracetamol, som du blant annet finner i Paracet, hittil har vært ansett som en trygt alternativ for astmatikere.

Minimum

Nå har forskere sammenlignet bruk av aspirin og paracetamol i en prøvegruppe bestående av 664 astmatikere og 910 personer uten astma over en periode på ett år.

Undersøkelsen ble foretatt av helsemyndighetene i London, og er gjengitt i legemiddeltidsskriftet Thorax. Ifølge BBC Online viser resultatet at jevnlig bruk av paracetamol var forbundet med alvorlig astma.

Forskerne mener at jevnlig bruk av det smertestillende middelet minsker nivået av antioksidanten glutathione, som finnes i luftveiene og i nesen. Glutathione beskytter lungene mot smitte, forurensning, og ladede partikler som skader vev i kroppen. Ladede partikler finnes i store mengder i astmatiske lunger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer