Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea truer med atomkrig:

Advarer Australia om mulig atomangrep

- En selvmordshandling innen rekkevidden av et atomangrep fra Nord-Koreas strategiske styrke.

TRUER: Nord-Korea advarer Australia om et mulig atomangrep dersom den australske regjeringen fortsetter med å «blindt følge den amerikanske linjen". Bildet viser en nordkoreansk soldat under en parade i Pyongyang nylig. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB Scanpix
TRUER: Nord-Korea advarer Australia om et mulig atomangrep dersom den australske regjeringen fortsetter med å «blindt følge den amerikanske linjen". Bildet viser en nordkoreansk soldat under en parade i Pyongyang nylig. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea advarer Australia om et mulig atomangrep dersom den australske regjeringen fortsetter med å «blindt følge den amerikanske linjen».

Advarselen kommer ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA fra en talsmann i det nordkoreanske utenriksdepartementet, skriver det australske nyhetsbyrået AAP.

- Hvis Australia fortsetter å følge USAs tiltak for å isolere og undertrykke Nord-Korea og fortsetter med å være en brigade for den amerikanske hersker, vil det være en selvmordshandling innen rekkevidden av et atomangrep fra Nord-Koreas strategiske styrke, sier talsmannen ifølge KCNA.

Utbruddet er tilsynelatende et motsvar på uttalelser fra Australias utenriksminister Julia Bishop om at Nord-Korea vil bli utsatt for ytterligere australske sanksjoner. Bishop sa blant annet tidligere denne uka at Nord-Koreas atomvåpenprogram vil «utgjøre en alvorlig trussel» mot Australia, med mindre det internasjonale samfunnet lykkes med å stoppe nordkoreanerne, ifølge AAP.

Svaret fra det lukkede diktaturstaten er altså trusler om atomangrep.

- Den australske utenriksministeren bør tenke seg om når det gjelder konsekvensene som følger med hennes hensynsløse kjefting før hun smisker seg inn for USA, sier talsmannen.

«Sender en armada»

USS CARL VINSON: Dette hangarskipet ble flyttet til farvannet utenfor Koreahalvøya for å opprettholde beredskap i forholdet til Nord-Korea. Video: AP Vis mer

Spenningen mellom USA, dets allierte og Nord-Korea har økt betraktelig den siste tiden.

Store deler av verdenssamfunnet lar seg provosere av de gjentatte nordkoreanske prøveoppskytingene og trusler om atomangrep. Diktator Kim Jong-un og hans regime har sverget på å fortsette utviklingen av sitt atom- og rakettprogram selv om FN har innført flere sanksjoner mot det lukkede landet.

Nord-Korea reagerer på sin side kraftig på Sør-Korea og USAs militærøvelser, som de har omtalt som en «historisk provokasjon». Situasjonen ble på ingen måte mindre anspent da USAs president Donald Trump forrige uke kom med sin så langt tydeligste advarsel til Nord-Korea. I en uttalelse sa presidenten at han hadde «sendt en armada» mot den lukkede diktaturstaten.

- Vi sender en armada. Veldig kraftige. Vi har undervannsbåter. Veldig kraftige, veldig mye kraftigere enn hangarskipet. Så mye kan jeg si dere ...

«Armadaen» Trump snakket om var hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøy.

Skipet skulle ha blitt beordret til å sette kursen mot havområdene utenfor Korea-halvøya.

Denne uka ble det imidlertid klart at hangarskipet på ingen måte var på vei mot Nord-Korea. Snarere tvert i mot.

Hangarskipet hadde kurs helt motsatt retning, Australia.

Likevel hadde Nord-Koreas ledelse rukket å bli hisset opp nok til at de gjentok tidligere lovnader om et atomangrep rettet mot USA:

- Vår sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser, og har vårt kjernefysiske våpensikte rettet mot USAs invasjonsbaser - ikke bare i Sør-Korea og havområdene rundt, men også det amerikanske fastlandet, skrev avisa Rodong Sinmun, talerøret til Nord-Koreas kommunistparti.

Vil «legge USA i aske»

Lørdag kunne USAs visepresident Mike Pence melde at hangarskipet «USS Carl Vinson» og støttefartøyene som følger skipet vil være framme i havområdene utenfor Korea-halvøya i løpet av noen få dager.

Torsdag denne uka meldte nyhetsbyrået Reuters , med henvisning til nordkoreanske statlige medier, at Pyongyang truer USA med et «kjempemessig forebyggende angrep» etter at USAs utenriksminister Rex Tillerson sa at USA vurderer flere måter å legge press på Nord-Korea.

- I tilfelle vårt kjempemessige forebyggende angrep blir iverksatt, vil det ikke bare utslette fullstendig og umiddelbart amerikanske styrker i Sør-Korea og områdene rundt, men også det amerikanske fastland og redusere det til aske, skriver avisen Rodong Sinmun.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Forventer atomprøvesprengning

Spenningen på den koreanske halvøya er uansett stigende. Pyonyang advarte torsdag om at et forebyggende angrep fra USA vil føre til at USA og Sør-Korea blir «helt ødelagt på et øyeblikk».

I mars advarte tankesmia 38 North om at aktivitet ved Nord-Koreas hovedkvarter for atomprøvesprengninger, Pungyye-ri, antyder at diktaturstaten planlegger sin sjette atomprøesprengning.

I forrige uke meldte NBC News at amerikanske myndigheter er foreberedt, og kan gjennomføre et rakettangrep mot Nord-Korea, dersom de er overbevist om at Nord-Korea vil gjennomføre nok en pøvesprengning av atomvåpen.

Det fikk nordkoreanerne til å gå hardt ut.

- Situasjonen på Korea-halvøya er nå i en ond sirkel. Nord-Korea vil gjennomføre atomprøvesprengninger når vi har lyst, sa viseutenriksminister Han Song Ryol.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media