Hvalrossen Freya

Advarer båtfolket: Vær forsiktige

Onsdag fulgte Freya etter en kajakkpadler i Frognerkilen. Marinbiolog Per-Erik Schulze ber særlig båtfolket om å være forsiktige i møte med kjendis-hvalrossen.

FØLGER ETTER: Kjendishvalrossen Freya fortsetter å skape kaos i Frognerkilen, og fulgte onsdag formiddag etter en padler. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjendis-hvalrossen Freya har skapt furore i Oslofjorden de siste dagene. Tidligere i sommer har hun svømt innom en rekke byer på Sør- og Østlandet.

Onsdag formiddag filmet Dagbladets journalist at Freya følger etter en kajakkpadler i Frognerkilen.

På videoen kan man tydelig se at padleren forsøker å komme seg unna.

Fiskeridirektoratet gikk onsdag ut med en klar advarsel til alle som er i nærheten av hvalrossen:

- Hun er et vilt dyr på om lag 600 kg, som ikke nødvendigvis er like dorsk og klossete som man kan få inntrykk av, skriver de på Fiskedirektoratets hjemmeside.

I den samme pressemeldingen var direktoratet klare på at det å avlive Freya, ikke er et alternativ.

SLIKKER SOL: Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
SLIKKER SOL: Hvalrossen Freya har lagt seg på en båt i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Advarer

Direktoratet er ikke de eneste som er opptatt av Freyas framtid.

Marinbiolog i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze, tror den mye omtalte hvalrossen Freya vil komme tilbake til Oslo neste sommer.

- De husker og skjønner mye mer enn man tror, sier han.

Freya har tilsynelatende slått seg godt til ro innerst i Oslofjorden, til tross for det som til tider kan være litt vel innpåslitne tilskuere.

Schulze mener at hvalrossen har kommet over et ordentlig godt matfat, og at det dermed ikke er utenkelig at hun finner veien innerst i fjorden også neste sommer.

- Hvis hun ikke hadde funnet mat, eller hadde mistrivdes, hadde hun nok dratt, sier biologen.

- I grenseland

Mange skuelystne har funnet veien til Freyas hvilested de siste dagene. Flere har samlet seg ved Frognerkilen for å ta bilder og se hvalrossen, mens enkelte også har forsøkt å spyle henne bort.

- Dyrevelferdsloven sier at dyr ikke skal plages. Hva tenker du om det du ser av folks oppførsel?

- Jeg synes det er i grenseland. Hun er et vilt dyr som har rett på en privat sone, akkurat som oss mennesker. Også når hun tilfeldigvis er i en del av fjorden hvor det er en del folk.

Han bor i Kragerø, hvor Freya også var relativt lenge.

- Det var vel her hun begynte å legge seg i båter for å slappe av. Vi hadde en svaneepisode her også. Noen observerte det som ganske så sikkert var Freya som tok en svane.

Schulze beskriver det som «ganske søtt» at hvalrossen har lagt sin elsk på båter.

- Hun legger seg i båter med myke puter i tillegg, eller der hvor det er kalesje. Hun koser seg og slapper av, sier han og ler.

- Fornuftig å være her

Tilgangen på mat er god i Oslofjorden. Det tror biologen er den viktigste grunnen til at hvalrossen har blitt værende så lenge.

- Det er mange grunne områder med mye skjell, i tillegg til at det er få andre dyr som spiser disse skjellene. Hun har funnet et utrolig matfat. Det er fornuftig av en hvalross, for da kan den spise og kose seg så lenge den vil.

ANGRIPER: Kjendis-hvalrossen Freya var på jakt ved Frognerkilen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Schulze understreker at man ikke bare skal holde seg unna for egen sikkerhet, men at man også kan ende opp med å skade hvalrossen.

- Hun er tydeligvis ikke redd for mennesker. Jeg har prøvd å si et par ganger at hvalrosser er potensielt farlige dyr som man skal holde avstand til, sier han og legger til:

- Sjøpattedyr generelt skal man aldri kjøre bort til med båt. Båtpropeller er det verste som finnes. Man finner av og til delfiner eller hvaler som har drevet i land med skader fra båtpropeller. Det kan skje uten at båtfører merker det selv.

Uaktuelt med avliving

Tidligere i sommer, da Freya begynte å bli en plage for enkelte båteiere, ble det snakk om å avlive henne.

Ordfører i Kragerø, Grunde Wegar Knudsen (Sp), mente at Freya måtte fjernes da hun var på besøk i byen.

- Jeg har vært opptatt av å finne en løsning. Så får faginstansene vurdere hva som er den beste løsningen. Om det er å prøve å fange «Freya» og frakte den til hjemlige trakter, eller i verste fall en avlivning, sa Knudsen til NRK.

Fiskeridirektoratet skrev i en pressemelding at det å avlive hvalrossen ikke var et alternativ.

- Verken Fiskeridirektoratets eksperter eller forskere Fiskeridirektoratet har vært i kontakt med, anbefaler avliving. Det er derfor ikke grunnlag for et slikt skritt, skrev de.

Å fatte et slikt vedtak krever mye, ifølge marinbiologen.

- Da må det være hjemlet i nødvergeparagrafen i viltloven. Det skal ganske mye til før det er snakk om å bruke en sånn paragraf, og det er i tillegg snakk om et vilt dyr som er fredet. Fiskeridepartementet med flere har regnet det som uaktuelt, og det tenker jeg er veldig riktig.

- Erfaringen så langt er at hun ikke er så lenge på hver plass. Hvis publikum som er plaget av henne har litt is i magen, så tenker jeg at hun flytter seg til ei ny bukt, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer