Advarer blåblå kollegaer: - Vi må ta netthets på alvor

Statsminister Erna Solberg støtter ikke Frp-er Ulf Leirsteins syn på hva folk skal tåle av kommentarer på nettet.

IKKE GØY: Statsminister Erna Solberg mener man skal ta netthets på alvor. Her fra mandagens demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
IKKE GØY: Statsminister Erna Solberg mener man skal ta netthets på alvor. Her fra mandagens demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likestillingsombud Sunniva Ørstavik ga i går statsminister Erna Solberg beskjed om at regjeringen har en jobb å gjøre når det gjelder holdningene til nettsjikane. Det gjorde Ørstavik etter at Frps justispolitiker Ulf Leirstein lørdag sa til Dagbladet at han mener Ap-politiker Hadia Tajik må tåle det han kaller harselas om kjønn og religiøs tilhørighet.

Nå gir Erna Solberg klar beskjed til sin blåblå kollega:

- Feil - Hvis dette var ment som en sarkastisk morsomhet, så traff den ikke spesielt godt. Jeg synes det er feil å trekke fram enkeltpersoners tro og religiøse tilknytning på denne måten. Vi må ta netthets på alvor, og det er mange muslimer og andre i vårt samfunn som opplever for mye av dette, sier statsministeren, som i går deltok på den store demonstrasjonen i Oslo sentrum mot IS og Profetens Ummah.

Frps justispolitiker trykket «liker» på Facebook på kommentarene

«Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen» og
 
«Er Hadia Tajik egentlig kjønnsmoden?»

: - FOLK MÅ TÅLE: Eller komme seg ut av offentlig debatt, mener Frps justispolitiker Ulf Leirstein. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet.


Ferdig behandlet av fotograf
: - FOLK MÅ TÅLE: Eller komme seg ut av offentlig debatt, mener Frps justispolitiker Ulf Leirstein. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet. Ferdig behandlet av fotograf Vis mer

Etterpå sa han til Dagbladet at dette bare er harselas, og at den som ikke tåler slikt, bør holde seg unna offentlig debatt.

- Han har et ansvar Likestillingsombud Sunniva Ørstavik er sterkt uenig.

- Når Tajik rammes av netthets, Leirstein trykker «like» og kaller det harselering, tar han altfor lettvint på et utbredt samfunnsproblem. Som Stortingspolitiker har han makt, og et særlig ansvar for å bekjempe krenkende utspill og undertrykkelsen dette fører til. I motsetning til justispolitiker Ulf Leirstein, mener jeg det er grenser for hva man skal tåle når man deltar i den offentlige debatten, sier Ørstavik til Dagbladet.

Ombudet mener at stortingspolitikere har et særlig ansvar for å ta til motmæle og oppmuntre til saklig debatt.

Horne nekter å svare Likestillingsombudets øverste sjef, likestillingsminister Solveig Horne (Frp), har som statsråd ansvar for å gjennomføre punkt 25 i regjeringens handlingsplan mot radikalisering av 10. juni i år:
«Forebygge diskriminering, trakassering og hatefulle ytringer på internett»

Dagbladet spurte henne mandag hva hun mener om Frp-kollega Lersteins holdning i saken og om hun er enig eller uenig med likestillingsombudet. Statsråd Horne ønsket ikke å svare på disse spørsmålene.

SJIKANERT: Aps justispolitker Hadia Tajik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
SJIKANERT: Aps justispolitker Hadia Tajik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
VIL IKKE PÅ BANEN: Ansvarlig statsråd Solveig Horne (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
VIL IKKE PÅ BANEN: Ansvarlig statsråd Solveig Horne (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer