Bildedeling av barn

Advarer: - Blir brukt i voksnes konflikter

Visste du at du i verste fall kan bryte loven ved å dele bilder fra første skoledag? Hvis ikke bør du lese videre.

KAN BRYTE LOVEN: Foreldre som blir med barna på første skoledag, eller andre arrangementer i regi av skolen, står ikke fritt til å dele bilder fra disse arrangementene. Illustrasjonsfoto. Foto: Jon Eeg / SCANPIXNB
KAN BRYTE LOVEN: Foreldre som blir med barna på første skoledag, eller andre arrangementer i regi av skolen, står ikke fritt til å dele bilder fra disse arrangementene. Illustrasjonsfoto. Foto: Jon Eeg / SCANPIXNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager setter tusenvis av norske fem- og seksåringer seg på skolebenken for aller første gang.

Faller du inn under kategorien stolt forelder som ikke kan vente med å dele det store øyeblikket i sosiale medier? Da er det noen ting du bør tenke over først.

For selv om du i utgangspunktet står fritt til å legge ut bilder av egne barn, er ikke det tilfellet for andres barn.

Slik deling krever nemlig et samtykke fra barnets foreldre. Det gjelder for eksempel bilder av ditt eget barn sammen med en eller flere nye klassekamerater.

- I verste fall er det et barn på bildet som lever på skjult adresse, og da er det ikke bra at den informasjonen plutselig kan havne hvor som helst. Dessuten har barn rett på personvern og privatliv, sier faglig leder ved NorSIS, Karoline Hultman Tømte.

- Ganske alvorlig

NorSIS driver Slettmeg.no, en råd- og veiledningstjenesten for personer som opplever seg krenket på nett.

En gjennomgang viser ifølge Hultman Tømte at de så langt i 2022 har behandlet ni saker som handler om deling av bilder av barn.

FAGLIG LEDER: Karoline Hultman Tømte ved Norsk senter for informasjonssikring. Foto: NorSIS
FAGLIG LEDER: Karoline Hultman Tømte ved Norsk senter for informasjonssikring. Foto: NorSIS Vis mer

Disse sakene er primært relatert til vanskelige familierelasjoner, men faglederen mener de kan ha relevans også for skolestart.

- I åtte av ni saker er det foresatte som har kontaktet oss etter at det er delt bilder av barna deres som ledd i en konflikt, som barnefordelingssaker. I alle tilfeller blir barnet brukt i voksnes konflikter, og det er ganske alvorlig.

- Rett til å bli hørt

Hultman Tømte mener det er viktig at voksne forstår hvordan det kan oppleves for barn når det deles bilder av dem uten deres viten eller samtykke.

- De føler seg ikke respektert, og det skaper ikke gode tillitsbaserte relasjoner. Barn har allerede fra de er sju år gamle rett til å bli hørt i saker som angår dem, sier hun.

Datatilsynet har utarbeidet en egen veileder for deling av bilder av barn.

Senior kommunikasjonsrådgiver i tilsynet, Guro Skåltveit, understreker at foreldre og andre familiemedlemmer står fritt til å ta så mange bilder de vil, for eksempel under skolestart.

Det er bruken de må være bevisste på.

- Et bilde er en personopplysning, og da må man be om samtykke. I tillegg mener jeg det er en god regel man aldri skal omgå: Å spørre barna om de synes det er greit at du deler bildet med venner og bekjente.

God oppdragelse

Loven krever ikke samtykke fra barn under 13 år, men Skåltveit mener likevel det bør etterstrebes.

- Det handler om opplæring, at barna fra de er små bør lære at man spør før man deler andres personopplysninger.

JOBBER MED PERSONVERN: Senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit. Foto: Datatilsynet
JOBBER MED PERSONVERN: Senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit. Foto: Datatilsynet Vis mer

Hun får støtte fra Hultman Tømte i NorSIS, som peker på at folk har ulike grenser for eksponering og synlighet. Det bør særlig respekteres overfor barn, mener hun.

- Det snakkes om at ungdom ukritisk deler bilder av hverandre, men vi må huske på at veldig mange barn aldri har blitt spurt om samtykke av voksne til å dele bilder. Det handler om å være gode forbilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer