Advarer: - Blir en ny pandemi

Det har blitt høyere risiko for globale pandemier. FHI-direktør Camilla Stoltenberg forklarer hva som kan bli den neste.

ADVARER: Det er viktig å vært bedre forberedt til neste pandemi, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ADVARER: Det er viktig å vært bedre forberedt til neste pandemi, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om vi ikke er ferdig med coronapandemien, så vet vi at det blir en ny pandemi. Det må vi være forberedt på, sa Folkehelseinstituttets (FHI) direktør Camilla Stoltenberg på et foredrag om «Den neste pandemien» ved Universitetet i Oslo mandag.

Det er nemlig høyere risiko for pandemier nå, utdyper Stoltenberg overfor Dagbladet.

- Det oppdages stadig nye bakterier og virus som potensielt kan forårsake større utbrudd og pandemier. Det er bedre diagnostiske muligheter enn tidligere, slik at vi kan finne tidligere ukjente virus og bakterier raskere. Men det er internasjonal enighet om at det er høyere risiko for pandemier nå, sier hun.

De fleste nye smittestoff som oppdages er smitte fra dyr til mennesker.

- Det er mulig dette har sammenheng med at vi utnytter naturen mer og vi er i tettere kontakt med flere dyrearter, sier hun.

Det er særlig i tropiske og subtropiske land, med stort artsmangfold at man finner slik smitte.

«Sykdom X»

Dette er hva Stoltenberg tror den neste pandemien blir:

- Vi vet ikke hva det vil bli, hvor dødelig eller hvor smittsom. Det er ikke usannsynlig at neste pandemi er en influensapandemi, men dette vet vi ikke sikkert. Selv om Norge blir rammet av influensa hvert år, er frykten at det kommer et influensavirus som er så ulik de forrige at vi ikke har verken naturlig immunitet eller er godt nok beskyttet av vaksinene mot den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer