SKUMMEL PLANTE: Denne planten kan ifølge eksperter ta livet av både storfe og sau, som på grunn av tørken beiter på steder hvor planten vokser. Foto: Tore Wuttudal/Samfoto/NTB Scanpix
SKUMMEL PLANTE: Denne planten kan ifølge eksperter ta livet av både storfe og sau, som på grunn av tørken beiter på steder hvor planten vokser. Foto: Tore Wuttudal/Samfoto/NTB ScanpixVis mer

Mattilsynet og Fylkesmannen advarer mot romeplanten, etter at ni kyr døde

Advarer bønder mot giftplante: «Rimelig sikkert» at ni kyr i Suldal døde av romeplanten

Tørken øker faren for romeplanteforgiftning, som i 1992 skal ha tatt livet av 130 storfe i Norge.

Tre uker etter at en besetning kyr på beite begynte å bli syke i Suldal i Rogaland, er ni av de ti syke dyrene døde.

Nå er veterinærene som har behandlet dem «rimelig sikre» på at den giftige romeplanten er årsaken.

- Vi er rimelig sikre, basert på kliniske symptomer på de dyrene som har vært syke, og blodprøvesvar på to av dem, sier veterinær i Suldal, Ingrid Lyngmo til Dagbladet.

- Fryktelig skremmende

Et av de døde dyrene ble sendt til obduksjon, men kadaveret hadde gått for mye i oppløsning til at resultatene var pålitelige.

Lyngmo forteller om en dramatisk situasjon for bonden på den aktuelle gården, som ikke selv har ønsket å snakke med Dagbladet.

- Nesten halvparten av kyrne hans har dødd, så det er et stort økonomisk tap, i et år som er veldig utfordrende når det gjelder fôr og beite. Så det er veldig alvorlig, og fryktelig skremmende, sier Ingrid Lyngmo til Dagbladet.

BØTTE MED LIVET: Kua til venstre på bildet er en av de ni som veterinærene mener mistet livet på grunn av romeplante. Den måtte avlives noen dager etter at bildet ble tatt. Foto: Privat
BØTTE MED LIVET: Kua til venstre på bildet er en av de ni som veterinærene mener mistet livet på grunn av romeplante. Den måtte avlives noen dager etter at bildet ble tatt. Foto: Privat Vis mer

Romegras-forgiftning skal tidligere ha ført til storfe-død i stor skala.

I 1993 meldte NTB at romeplanten ifølge ei forskergruppe var årsak til at 230 storfe ble syke og 130 døde på beite på Sørlandet, Vestlandet og i Trøndelag sommeren 1992.

- Kan skyldes tørken

Nå er skrekken at noe liknende skal gjenta seg.

Ifølge Lyngmo er symptomene fra gården i Suldal de samme som ble beskrevet i 1992: Slappe og nedstemte dyr som spiser lite, og i tillegg resultatene fra blodprøver.

- Det er funnet mye rome på de beitene som kyrne har gått på, så vi er rimelig sikre på at det er årsaken, sier Ingrid Lyngmo.

Romeplanten vokser i myrterreng, hvor dyrene vanligvis ikke beiter.

Når det er tørke slik som nå, forandrer dette seg, forklarer seniorrådgiver Nono Dimby hos Fylkesmannen i Rogaland.

- Tørken får utmarksområder til å tørke opp, og myrområder er det som er intakt, sier han til Dagbladet.

Dermed blir faren større for at husdyr kan få i seg romeplanten.

Tørken som i sommer preger Norge regnes som den verste på over 70 år. Ifølge NVE har den blant annet ført til at grunnvannet synker og gitt bønder store vansker med å skaffe dyrene fôr.

- Akutt for storfe

Både i Mattilsynet og hos Fylkesmannen i Rogaland har de døde kyrne skapt bekymring.

Tirsdag i forrige uke sendte Marit Ladegård Manhenke, tilsynskoordinator i Mattilsynet region Sør og Vest, en bekymringsmelding om saken til Fylkesmannen i Rogaland.

- Romegras er giftig for både sau og storfe, men mer akutt for storfe. Sauene blir mer lysømfintlige, med mulighet for medisinering, mens storfe får akutt nyresvikt. Det er ikke bestandig man rekker å behandle det, sier Manhenke til Dagbladet.

Nono Dimby hos Fylkesmannen forklarer at både storfe og småfe blir rammet av romeplanten - særlig lam - og at giftstoffene særlig skader nyrene hos storfe og leveren hos sau og lam.

- Det gjør at dyrene ikke får skilt ut giftstoffene, som hoper seg opp, sier Dimby, som har beskrevet problemet med romeplanten på Fylkesmannens nettside. Han gir bøndene følgende råd for å hindre dødsfall hos buskapen:

- Ta turer ut og se hvor dyrene beiter, og ta dem eventuelt inn.

Han sier at problemet med økt beiting i myrområder på inn- og utmark der romeplanten finnes gjelder hele Sør- og Vestlandet, og ikke bare Rogaland.

JORDSKJELVET I NEW ZEALAND: Da jordskjelvet, med styrke på 6,2, traff New Zealand natt til mandag, skjedde blant annet dette: Et jorde ble revet opp, og tre kuer endte opp strandet og alene. Det er så langt meldt om to døde mennesker etter jordskjelvet. Video: Newshub via AP Vis mer