«Frihetsdagen» i Storbritannia:

Advarer britene: - Ganske stor risiko

Mandag trosser britiske myndigheter skyhøye smittetall, og fjerner resten av restriksjonene.

RISIKO: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener britiske myndigheter tar en ganske stor risiko når de nå åpner igjen. Foto: Berit Roald / NTB
RISIKO: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener britiske myndigheter tar en ganske stor risiko når de nå åpner igjen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vær så snill, vær forsiktige.

Det var Storbritannias statsminister Boris Johnsons bønn til det britiske folk kvelden før den virkelig store gjenåpningen.

Mandag er det Johnson omtaler som «frihetsdagen». Da skal den britiske hverdagen mer eller mindre vende tilbake til sånn den var før pandemien.

Dette til tross for at landet de siste dagene har hatt over 50 000 registrerte smittetilfeller om dagen. Søndag var tallet litt lavere, på rundt 48 000 nye smittede.

Statsministeren selv har nettopp havnet i isolasjon, etter at han ble definert som nærkontakt av den coronasmittede, fullvaksinerte helseministeren

Viser at vaksiner fungerer

De siste dagene har landet hatt rundt 50 daglige coronarelaterte dødsfall.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet søndag kveld at det relativt lave antallet dødsfall viser at vaksinene fungerer.

- Forrige gang landet var på vei inn i en smittebølge og passerte 50 daglige dødsfall, var ved inngangen til oktober 2020, da omtrent 10 000 nye smittetilfeller ble registrert hver dag. Det viser at vaksineringen har hatt stor betydning for å redusere dødeligheten blant dem som smittes, sier Nakstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer