Advarer Clemet

Kristin Clemet stiller på Utdanningsforbundets landsmøte. Hun skal på landsmøtefesten også. Det er ikke sikkert det er så smart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når utdanningsminister Kristin Clemet kommer til Haugesund på torsdag, må hun regne med å treffe en del iltre tillitsvalgte. Clemets innblanding i lærernes forhandlinger har provosert kraftig.

- Hun er selvsagt velkommen på møtet. Men jeg har antydet for henne at det kanskje kan bli en utfordring å gå på fest med slitne landsmøtedelegater, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Tapt kamp

For ni måneder siden satte Clemet sitt forhold til forbundet på prøve. Da vedtok regjeringen at lærerne fra neste år skal forhandle om lønn med de fattige kommunene, ikke den rike staten.

- Med ett slag tapte vi mange års kamp for våre rettigheter, sier Helga Hjetland.

Hun regner med en lang kø til talerstolen når landsmøtet skal diskutere lønnspolitikk:

- Vi har dårlig erfaring med kommunene mange steder. De lokale lønnspottene er blitt fordelt etter skjønn i lukkede rom.

Landsmøtet vil ganske sikkert også diskutere den nye profilen til Utdanningsforbundet. I store avisannonser framheves nå den norske skolens mange fordeler. Glemt er kanskje tidligere års beskrivelser av all elendigheten?

- Nei, økonomien i skolen er enda verre i år. Men vi vil få folk til å se kvaliteten i den skolen vi har. Skal skolen bli bedre, er ikke virkemiddelet Clemets konkurranse med privatskoler eller fritt skolevalg for de flinkeste. Det vi derimot trenger er mer faglighet og mer entusiasme, sier Hjetland.

- Bakholdsangrep

Da Clemet fikk regjeringen med på å bytte arbeidsgiver for lærerne, tok Helga Hjetland til tårene i sinne og frustrasjon:

- Clemet og jeg hadde en avtale om å varsle hverandre om store saker, og så holdt hun den aller viktigste saken hemmelig for meg. Det var et bakholdsangrep!

- Jeg følte at Kristin Clemet og jeg hadde et godt forhold. Det tok en brå slutt. Nå vil jeg kalle forholdet vårt korrekt, sier Hjetland.

- Kanskje vil Clemet bruke landsmøtet til å få i gang dialogen igjen, sier Helga Hjetland.

BEDRE TIDER: Kristin Clemet (t.v.) kan få ei travel natt når hun møter de Helga Hjetland og de tillitsvalgte på lærernes landsmøtefest i Haugesund. Landsmøtet starter i dag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.