Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer «de som utnytter systemet»: - USA vil ikke lenger snu ryggen til

USAs president holdt avslutningstale for World Economic Forum i Sveits. Her refset han land som etter hans mening ødelegger den frie handelen.

DONALD I DAVOS: Donald Trump holdt avsluttende tale i Verdens økonomiske forum (WEF) i Sveits. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - USA først betyr ikke USA alene.

Slik lyder et utdrag av Donald J. Trumps avslutningstale for World Economic Forum i den sveitsiske byen Davos, ifølge Reuters.

Da presidenten kom på podiet, ble han gratulert av WEF-styreformann Klaus Schwab for sin skattereform i USA, og den framgangen Schwab forventer at reformen vil gi amerikanske bedrifter.

Skrøt av framgang

De ordene falt i god jord hos Trump.

- Tusen takk, Klaus. Det er et privilegium å være her, sa presidenten, før han la vekt på at han var i Sveits for å representere amerikanske interesser.

- Etter år med stagnasjon er den amerikanske økonomien igjen i vekst. Aksjemarkedet knuser rekord etter rekord. Det har gitt milliarder av dollar i ny rikdom, sa presidenten, før han la vekt på de nye jobbene skapt under hans regjeringstid.

- Vi er på nytt konkurransedyktige, sa presidenten, etter å først ha hevdet at «det aldri har vært et bedre tidspunkt for å investere i USA».

- Vil ikke snu ryggen til

Dette, ifølge presidenten, blant annet som følge av nedskjæringer i byråkratiet.

Trump sa videre at selv om han alltid kommer til å prioritere USA først, ser han ikke noen motsetning mellom amerikansk framgang og verdens framgang.

Her la han vekt på det ventede sitatet «USA først betyr ikke USA alene», og at det Trump omtaler som rettferdig handel er noe andre land også tjener på.

- Vi jobber med å reformere det internasjonale handelssystemet, slik at man tjener på å følge reglene. Vi kan ikke ha fri og åpen handel om noen utnytter systemet på andres bekostning.

- USA vil ikke lenger snu ryggen til uretterdige økonomiske praksiser, inkludert tyveri av åndsverk og industrielle subsidier, sa Trump, som tidligere har refset stormakten Kina for å utnytte det internasjonale handelssystemet.

Fikk stor oppmerksomhet

Seansen kommer dagen etter at Dagbladet og annen internasjonal presse møtte den amerikanske presidenten.

- Hva er budskapet ditt her i Davos? ble det ropt fra salen.

- Amerika først, svarte presidenten mens han viste en hevet knyttneve - som for å demonstrere makt.

- Hvordan tror du det vil bli mottatt?

- Se rundt deg, og svar på det spørsmålet selv, sier Trump og pekte på et hundretalls kameraer som er rettet mot ham.

Ikke ukontroversiell taler

Trump har fått æren av å holde avslutningstalen under årets forum.

Dette til tross for at han av mange beskyldes for å ha akselerert splittelsen og oppbruddet konferansen i Davos hevder å ville fikse under overskriften «Å skape en felles framtid i en verden i oppbrudd».

Det har derfor ikke gått upåaktet hen at årets hovedattraksjon er USAs president Donald Trump. Han har gjort det å sette «USA først» til sitt viktigste politiske prosjekt, gjerne på bekostning av andre land.

Tidligere denne uka innførte Trump-administrasjonen høy straffetoll på solcellepaneler og vaskemaskiner, til protester fra land som Kina, Sør-Korea, India, Tyskland og Canada.

Blant hans kritikere er Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Hun er også på plass i Davos og advarte onsdag mot proteksjonisme og nasjonal egoisme.

- Vi mener at det å stenge oss ute, å isolere oss, ikke vil lede til en god framtid, sa Merkel, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!