Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer demonstrantene i Iran: - Dere vil bli møtt med nasjonens jernhånd

Lørdag ble to demonstranter skutt og drept i byen Dorud.

DEMONSTRANT: En gruppe studenter deltok i en protest ved universitetet i Teheran, der de ropte slagord mot regimet. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DEMONSTRANT: En gruppe studenter deltok i en protest ved universitetet i Teheran, der de ropte slagord mot regimet. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonene i Iran som startet torsdag ser fremdeles ikke ut til å gå over, og nå skal også urolighetene ha ført til de første dødsfallene.

Demonstranter skutt

To demonstranter er skutt og drept i byen Dorud vest i Iran, bekrefter iranske myndigheter.

- Lørdag kveld fant det sted en ulovlig demonstrasjon i Dorud og et antall mennesker inntok gatene på oppfordring fra fiendtlige grupper, noe som førte til sammenstøt. Beklageligvis ble to innbyggere fra Dorud drept i disse sammenstøtene, sier viseguvernør Habibollah Khojastehpour til statlig fjernsyn.

Han oppgir ingen detaljer, men hevder at sikkerhetsstyrkene ikke hadde skutt mot folkemengden.

Men myndighetene har det siste døgnet også skjerpet retorikken mot demonstrantene.

«Nasjonens jernhånd»

Brigader-general Esmail Koswari, assisterende sikkerhetssjef for revolusjonsgarden i Teheran, sier at de har kontroll på demonstrasjonene i hovedstaden, og advarer demonstrantene om at de vil møte «nasjonens jernhånd» hvis uroen fortsetter.

- Hvis folk tok til gatene på grunn av høye priser, så skulle de ikke ha ropt disse slagordene og brent offentlig eiendom og biler, sier Koswari, ifølge Reuters.

For da protestene brøt ut i byen Mashhad på torsdag, var det først som en reaksjon på en varslet prisstigning på dagligvarer og bensin.

Så skiftet demonstrasjonene karakter.

«Død over Rouhani», ropte demonstrantene først, før de rettet sinnet sitt mot Irans øverste religiøse leder, ayatolla Khamenei. Lørdag viste flere innslag på sosiale medier folk som ropte «død over Khamenei», «død over diktatoren» eller «skam over Khamenei».

POLITI: Her forsøker iransk opprørspoliti å forhindre demonstrerende studenter fra å slå seg sammen med andre demonstranter i Teheran. Foto: AP Photo / NTB scanpix
POLITI: Her forsøker iransk opprørspoliti å forhindre demonstrerende studenter fra å slå seg sammen med andre demonstranter i Teheran. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Demonstrantene «vil bli konfrontert»

Søndag kom det også en kraftig advarsel fra Irans innenriksminister, Abdolrahman Rahmani Fazli.

- De som ødelegger offentlig eiendom, forstyrrer roen og bryter loven må ta ansvar for sin oppførsel og betale prisen. Spredningen av vold, frykt og terror vil definitivt bli konfrontert, sier Fazli, ifølge Al Arabiya.

Søndag har myndighetene bestemt seg for å midlertidig blokkere Instagram og Telegram for å «opprettholde borgernes fred og sikkerhet».

- Det øverste nasjonale sikkerhetsrådet har besluttet å midlertidig begrense Telegrams og Instagrams aktiviteter, sier en kilde til iransk statlig fjernsyn.

Dette blir også bekreftet av Telegram-sjef, Pavel Durov.

«Iranske myndigheter blokkerer tilgangen til Telegram for flesteparten av Irans innbyggere, etter at vi offentlig har avslått å stenge den ned den og andre fredelige protestkanaler», skriver Durov på Twitter.

Telegram er en app som har blitt brukt til å dele videoer fra demonstrasjonene. Søndag skal ikke iranske brukere lenger få tilgang til appen via mobilnettverk, men den skal fortsatt være tilgjengelig via bredbånd og trådløse nettverk, ifølge NTB.

Lørdag besluttet myndighetene å stenge internett-tilgangen til mobiltelefoner. Tiltaket var midlertidig og tilgangen ble raskt gjenopprettet.

Demonstrasjonene er de største i Iran siden 2009, da millioner av iranere trakk ut i gatene og ba om frihet og demokrati. Irans «grønne sommer» kom som følge av påstander om valgfusk.

Spennende søndag

Så langt har ikke årets demonstrasjoner samlet i nærheten av like mange mennesker, og hvorvidt demonstrasjonene vokser eller går over denne gangen, vil man trolig få svaret på i løpet av kort tid.

- Særlig det som skjer i dag og i morgen i Teheran vil vise hvilken vei det går. Dersom vi får grupper av flere tusen i Teheran, da har vi kommet til et punkt hvor hva som helst kan skje, sa Mahmood Amiry-Moghaddam, leder av den internasjonale organisasjonen Iran Human Rights, til Dagbladet lørdag.

President Hassan Rouhani, som ble gjenvalgt i mai, har satt seg som mål å rydde opp i den kaotiske banksektoren, øke utenrikshandelen og få kontroll over inflasjonen.

Han har så langt ikke kommentert demonstrasjonene som nå har pågått i tre dager.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!