Bivirkninger av coronavaksinen

Advarer denne gruppen

Personer med fillers kan vente seg hevelser og betennelser etter å ha tatt coronavaksinen. - De bør være kjent med disse bivirkningene, sier Legemiddelverket.

FILLERS OG CORONAVAKSINE: Personer med kosmetiske fillers må være klar over faren for komplikasjoner i forbindelse med coronavaksinen, sier Legemiddelverket. I Sverige har hele åtte kvinner opplevd reaksjoner etter å ha tatt vaksinen. Foto: Shutterstock
FILLERS OG CORONAVAKSINE: Personer med kosmetiske fillers må være klar over faren for komplikasjoner i forbindelse med coronavaksinen, sier Legemiddelverket. I Sverige har hele åtte kvinner opplevd reaksjoner etter å ha tatt vaksinen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere reaksjoner blant svenske kvinner med fillers, som har fått coronavaksinen, har fått oppmerksomhet i vårt naboland.

Den svenske avisa Aftonbladet skriver i dag om en ung kvinne som fikk en kraftig reaksjon etter å ha tatt Astra Zenecas vaksine mot covid-19.

SLIK FUNGERER VAKSINEN: Espen Nakstad forklarer hvordan coronavaksinen fungerer. Vis mer

Kvinnen har såkalte fillers, og bare noen minutter etter vaksinen ble injisert, hovnet leppene hennes voldsomt opp.

- Det kommer ikke som et sjokk. Alle materialer man tilfører kroppen, som fillers, kan føre til reaksjoner. Vaksine pluss fillers kan gjøre at man reagerer, sier Elisabeth Bernspång som er lege hos Läkemedelsverket, til Aftonbladet.

Hittil er det meldt om åtte personer i Sverige som har fått reaksjoner der de har injisert kosmetiske fillers, etter vaksinering. Hevelsene skjer i området hvor pasientene tidligere har gjort inngrep.

En kosmetisk filler er en gelé som sprøytes inn i huden for å fylle ut rynker og arr, eller for å forstørre og gjenopprette struktur i huden.

Advarer

- Det er allerede kjent at Pfizer og Modernas vaksiner kan føre til hevelser og ømhet hos personer med fillers. Nå, etter de svenske tilfellene, gjelder dette også Astra Zenecas vaksine, sier leder i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen til Dagbladet.

Så langt er det bare meldt om et lignende tilfelle her i Norge.

U.S. Food and Drug Administration og norske FHI har tidligere gått ut med en advarsel om disse bivirkningene, etter at flere vaksinerte personer har opplevd hevelser og betennelser i fillerinjiserte områder.

SLIK ER PLANEN: Om scenarioet til FHI går etter planen, vil man starte vaksineringen av den siste gruppa i juni. Foto: FHI-rapport
SLIK ER PLANEN: Om scenarioet til FHI går etter planen, vil man starte vaksineringen av den siste gruppa i juni. Foto: FHI-rapport Vis mer

- Det er fortsatt uklart hvilket innholdsstoff i vaksinene som personene har reagert på, men dette undersøkes nå av myndighetene i flere land, sier Gro Evensen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Kjent bivirkning

- Dette er allerede en kjent bivirkning, og noe alle med såkalte fillers bør vite om, sier Madsen.

- Finnes det en måte å unngå disse reaksjonene på?

- Nei, det finnes ingenting man kan gjøre i forkant. Det er ganske mange kvinner som har fillere, men det er en sjelden reaksjon. De aller fleste som har fillere, får ingen reaksjon, sier Madsen.

Han påpeker at selv om du har fillers, kan du bli vaksinert. Personer med kosmetiske fillers som anbefales vaksine mot covid-19 kan vaksineres etter vanlige rutiner, oppgir FHI.

Fillerreaksjonen oppstår ifølge Madsen, vanligvis etter en stund.

- Den kan behandles med antihistaminer, og reaksjonen gir seg vanligvis etter et par dager.

FHI oppgir at alvorlige allergiske reaksjoner er uhyre sjeldne og forekommer blant cirka 1-2 per 1 000 000 etter vaksinasjon med andre vaksiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer