Corona

Advarer: En million kan dø

Kina letter på flere av de strenge coronatiltakene over hele landet. Eksperter tror at det kan føre til nesten en million dødsfall.

MILLION DØDSFALL: Flere eksperter tror at en brå utgang av Kinas nullsmittestrategi kan føre til en million dødsfall. Foto: AP / Andy Wong / NTB
MILLION DØDSFALL: Flere eksperter tror at en brå utgang av Kinas nullsmittestrategi kan føre til en million dødsfall. Foto: AP / Andy Wong / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge en ny studie kan Kinas valg om å gå bort fra en streng nullsmittestrategi i kampen mot covid-19 føre til nesten en million dødsfall. Det skriver CNN.

Flere eksperter har advart om at landet er dårlig forberedt på en så brå utgang av den strenge strategien, ettersom få eldre mennesker er vaksinert og kapasiteten på sykehusene derfor kan komme til å bli presset.

Det er relativt lave antall daglige smittetilfeller, men det er en bekymring for at det rapporteres mindre på grunn av reduksjon i coronatester, skrev BBC mandag.

Tre professorer ved University of Hongkong anslår at de nåværende forholdene tilsier at gjenåpningen kan resultere i opptil 648 dødsfall per million mennesker.

Dersom hypotesen stemmer, vil gjenåpningen i Kina føre til rundt 964 400 dødsfall.

Økningen av infeksjoner vil sannsynligvis overbelaste mange lokale sykehus over hele landet, står det i rapporten.

KAOS: Her prøver desperate kunder å komme seg ut av et Ikea-varehus i Shanghai. Etter at et corona-tilfelle kunne spores til varehuset, prøvde vekterne å stenge butikken med kunder på innsiden. Vis mer

Infeksjonsmedisiner og statsansatt Wu Zunyou sa til BBC at stigningen vil vare til midten av januar, mens den andre bølgen vil komme på slutten av januar.

Da feires kinesisk nyttår, og det forventes mye reising i denne forbindelse. Den tredje bølgen kommer i slutten av februar og vil vare til mars, ifølge infeksjonsmedisineren.

- Kina er nå i sin første smittebølge i vinter, sa Zunyou.

Lettelsene kommer i kjølvannet av omfattende demonstrasjoner over hele landet. Protestene brøt ut 25. november, etter at minst ti personer døde i en brann i en boligblokk i Urumqi.

Mandag meldte kinesiske myndigheter om to coronadødsfall i Beijing. Det var de første coronarelaterte dødsfallene i landet som ble rapportert offisielt på drøyt to uker. Så langt er det offisielle tallet på dødsfall som følge av covid-19 oppe i 5.237 i løpet av de siste tre åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer