Hetebølgen i Storbritannia

Advarer: - En vekker

Det er krisetilstander i Storbritannia etter at det ble satt varmerekord tirsdag. Men det er ikke alle som synes varmen er så ille.

VARMEREKORD: Norske Adrian har vært på ferie i London med venner. På Storbritannias varmeste dag noensinne søker de ly i Hyde Park. Vis mer
Publisert

LONDON (Dagbladet): Tirsdag var den varmeste dagen i Storbritannia noensinne. Temperaturen nådde 40,3 grader og slo den forrige varmerekorden i 2019 med 38,7 grader.

Over hele landet ble brannvesenet nedringt gjennom hele dagen, og en brannsjef beskrev dagen som «brutal», ifølge Sky News.

SVART BEREDSKAP: Sykehus og ambulansetjenester erklærte svart alarm. Det var stor tilstedeværelse av ambulanser i London tirsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SVART BEREDSKAP: Sykehus og ambulansetjenester erklærte svart alarm. Det var stor tilstedeværelse av ambulanser i London tirsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

I og rundt London ble det meldt om krisetilstander, der flere folk ble evakuert fra hjemmene sine, og mange ble sendt til sykehus, ifølge Sky News.

Borgermesteren i London, Sadiq Khan, sier til avisa at det totalt er 41 boliger som har blitt ødelagt i brannene som har oppstått, som følge av hetebølgen.

Fortsatt kaos

Britiske eksperter beregnet at nærmere 1000 mennesker sannsynligvis vil dø som følge av den nåværende hetebølgen, som strekker seg fra søndag til onsdag, skriver The Guardian.

Selv om det er lavere temperaturer onsdag fortsetter hetebølgen å skape problemer for togtrafikken i landet. Onsdag ble britene frarådet å reise med tog etter at været har skapt store skader på jernbanenettverket, skriver Sky News.

BRUNNSVIDD: Hyde park, midt i London, er vanligvis en grønn og frodig park yrende av dyre - og folkeliv. Tirsdag var det knusktørt og helt tomt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BRUNNSVIDD: Hyde park, midt i London, er vanligvis en grønn og frodig park yrende av dyre - og folkeliv. Tirsdag var det knusktørt og helt tomt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Britiske forskere advarer om at slike episoder vil skje hvert tredje år hvis utslippene ikke reduseres.

- Hvis vi fortsetter under et scenario med høye utslipp, kan vi se temperaturer som disse hvert tredje år. Den eneste måten vi kan stabilisere klimaet på er ved å oppnå null utslipp snart, sa professor sjef på britiske Meteorologisk institutt Stephen Belcher til The Guardian.

TOMT: Det var tomt i populære Hyde park tirsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOMT: Det var tomt i populære Hyde park tirsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

En annen professor ved University of Reading sa også til avisa at den ekstreme varmen var en «vekker rundt klimakrisa».

- Hvis rekordvær og energiprissjokk som påvirker alle ikke overbeviser lederne våre om at det er nødvendig med en seriøs opptrapping av klimapolitikken, så vet jeg ikke hva som vil gjøre det, sa hun.

BADER: Mange i London kjølte seg ned i vannet i parken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BADER: Mange i London kjølte seg ned i vannet i parken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Klager ikke

Det er ikke alle som opplevde hetebølgen i storbyen som noe negativt. Osloboerne og søsknene Adrian Hillestad Sjulstok og Ritha-Helene Hillestad Haga nøt varmen ved vannet i Hyde park midt i London tirsdag.

De har vært i byen siden fredag og har allerede rukket å se mye av byen.

STORBYFERIE: Adrian Hillestad Sjulstok og Ritha-Helene Hillestad er på langhelg i London. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STORBYFERIE: Adrian Hillestad Sjulstok og Ritha-Helene Hillestad er på langhelg i London. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært veldig varmt. Vi har sykla litt, så vi har fått litt vind. Det er å søke ly i butikkene med aircondition og å være i skyggen som er greia, sier Hillestad Sjulstok til Dagbladet.

- Vi har drukket mye vann, innvender søstera som synes at varmen er deilig.

- Jeg klager ikke. Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli så varmt, men jeg ble positivt overrasket, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer