Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer Erna: - Blir velferdsopprør hvis hun ikke snur

Regjeringens ABE-reform er juks, mener SV-leder Audun Lysbakken. Nå varsler han at SV vil satse på flere ansatte i velferdsyrkene.

VELFERD: SV-leder Audun Lysbakken varsler kamp om regjeringens avbyråkratiseringsreform. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VELFERD: SV-leder Audun Lysbakken varsler kamp om regjeringens avbyråkratiseringsreform. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Resultatet av kursen Erna Solberg har satt nå, kommer ikke til å bli bærekraft, men velferdsopprør hvis hun ikke snur, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Onsdag samlet partiet seks tillitsvalgte fra ulike deler av velferden på Stortinget. De stiller seg bak oppfatningen av at det er en krisestemning blant de ansatte.

VELFERDSYRKER: Farukh Qureshi fra kriminalomsorgen, Solfrid Lerbrekk (SV), Kjell Arne Lie fra barnevernet, Anne Hilleren (hjelpepleier), Audun Lysbakken, Jessica Rundin (barnehagelærer) og Royne Berget (leder av en ideell barnehage). Foto: Bjørn Langsem
VELFERDSYRKER: Farukh Qureshi fra kriminalomsorgen, Solfrid Lerbrekk (SV), Kjell Arne Lie fra barnevernet, Anne Hilleren (hjelpepleier), Audun Lysbakken, Jessica Rundin (barnehagelærer) og Royne Berget (leder av en ideell barnehage). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi ser helt klart et barselopprør mot at det legges opp til seks timers liggetid for landets fødende, og at de kommer ut til et kommunalt jordmortilbud som faktisk ikke eksisterer, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder av Jordmorforbundet, til Dagbladet.

Også Farukh Qureshi, leder av Oslo fengselsfunksjonærers forening, mener kuttene har gått for langt.

- Gjennom de siste fire årene så har vi fått kutt på over 100 millioner kroner. Selv om direktoratet har gjort noen grep, så er det ikke tvil om at det går ut over førstelinja vår, det vil si de som faktisk jobber med de innsatte, sier Qureshi til Dagbladet.

Vil satse på de ansatte

- Disse velferdsopprørene inngår i en større sammenheng der det er uro også i mange andre sektorer, sier Lysbakken.

Fredag talte Lysbakken til landsstyret, og lanserte samtidig tre forslag mot regjeringens velferdspolitikk.

For det første vil SV foreslå mer penger til kommunene for å få flere ansatte i velferden. For det andre vil SV forby at private velferdsaktører tar ut profitt. Og for det tredje vil partiet sette en stopper for regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE).

- Regjeringen kamuflerer ABE-kuttene som tiltak for avbyråkratisering. Egentlig er det sånn at de skryter av at de satser på velferd, men så kutter de med den andre hånden, sier Lysbakken.

- Mange av de samme problemene som er omtalt i det private, finnes også i det offentlige. Hvorfor er det da en løsning å få de private ut?

- Fordi det er et spørsmål om hva skattepengene skal brukes på. Vi løser ikke problemene i velferden hvis noen skal få ta ut svære summer i profitt fra barnehager, barnevern og eldreomsorg, sier Lysbakken.

Nordby Lunde: - Kamp mot noe som fungerer

- For meg høres det ut som de maner til kamp mot noe som fungerer og bidrar til å gjøre omsorgen bedre, sier Heidi Nordby Lunde (H) til Dagbladet.

- Innenfor omsorgstjenester som barnevern, så leverer de private like godt eller bedre enn det offentlige, og de har lavere sykefravær. Etter at vi fikk private inn i Oslo, ble det også forbedringer i det kommunale fordi de lærte av hverandre, sier Nordby Lunde.

KRITISK: Heidi Nordby Lunde (H).  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KRITISK: Heidi Nordby Lunde (H). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Hun er heller ikke enig i at ABE-kuttene er juksekutt.

- ABE-kuttene er et forsøk på å skape de insentivene til å drive effektivt som allerede finnes i det private. ABE-kuttene er mindre kutt i drift, men både enhetene og virksomhetene får overføringer på toppen av det, sier hun.

Nordby Lunde påpeker også at det har vært vekst i kommuneøkonomien under den blå-blå regjeringen.

- Er du uenig i at det er undebemanning i noen av disse tjenestene?

- SV vil ha bemanningsnorm, men det viser seg at det er fullt mulig å få til forbedringer uten. I Oslo har bedre ledelse gitt en halvering av sykefraværet noen steder. Et eksempel er Majorstuhaugen, som gikk fra nesten 12 prosent til 5 prosent sykefravær. Før var de underbemannet på dagtid, men reduksjonen i sykefraværet løste problemet, sier Nordby Lunde.

Qureshi: - Vi gruer oss

Qureshi mener fengselsbetjentene ikke får gjort jobben ordentlig, fordi de er for få på jobb.

- Vi gruer oss til den dagen statsbudsjettet kommer, for vi tar nesten for gitt at vi får kutt, uten at vi skjønner hvordan vi skal klare å håndtere det kuttet, sier Qureshi.

- Vår oppfatning av ABE var at førstelinja skulle være skånet for de kuttene. Det vi ikke begriper er hvordan man skal avbyråkratisere et produksjonsledd. Det er jo ikke der byråkratiet er, sier han.

BEKYMRET: Farukh Qureshi mener smertegrensa er nådd for lengst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Farukh Qureshi mener smertegrensa er nådd for lengst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Qureshi forteller også at kutt i aktivitetstilbud til de innsatte har ført til et tøffere klima og flere volds- og trusselhendelser mot de ansatte.

- Det er få som har sympati med innsatte. Det som er viktig å huske på, er at hvis de innsatte ikke blir rehabilitert, så er det først og fremst samfunnsikkerheten det går ut over. De som tror at det som foregår der inne ikke angår en, tar fryktelig feil. Det angår alle, sier han.

Schjelderup: - Vi ser klare konsekvenser

Også i fødsels- og barselomsorgen er det for få folk, mener Schjelderup.

BEKYMRET: Hanne Charlotte Schjelderup vil ha bemanningsnorm og øremerkede stillinger til jordmødre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Hanne Charlotte Schjelderup vil ha bemanningsnorm og øremerkede stillinger til jordmødre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er lagt ned hundre fødeavdelinger, og resten av tilbudene er ikke bygd ut tilsvarende. Det utdannes for få jordmødre, og de som utdannes får heller ikke fast jobb. De får gjerne små vikariater. Jeg har sett stillinger ned i 10 prosent utlyst , sier Schjelderup.

- Hvilke konsekvenser har dette?

- Konsekvensene ser vi helt klart, det er nedgang i ammetall, det er en økning i fødselsdepresjoner, og flere nyfødte legges inn med dehydrering, som er veldig alvorlig for de minste barna, sier Schjelderup.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!