Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-leder Siv Jensen med klar melding til regjeringen:

Advarer Erna mot Ap-flørt

Erna Solberg avgjør selv om hun blir sittende som statsminister ut perioden, sier Frp-leder Siv Jensen. Hun advarer regjeringen mot å lene seg til venstre.

I OPPOSISJON: Etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering er de i opposisjon sammen med Arbeiderpartiet, men de er langt ifra enige. Video: Mats Rønning og Christian Wehus Vis mer

Etter seks og et halvt år som finansminister i Erna Solbergs regjering gikk Siv Jensen på talerstolen som parlamentarisk leder i opposisjonspartiet Frp i dag.

Og der rettet hun en tydelig advarsel til sin gamle sjef, som satt ringside i salen og fulgte debatten: Dersom regjeringen framover velger å søke flertall med partiene på venstresiden, så er det et «retningsvalg som Frp vil merke seg».

ADVARER: Frp-leder Siv Jensen avviser samtlige forslag fra opposisjonen, selv om mange av dem har støtte i Frp's program. Video: Stortinget TV. Vis mer

Overfor Dagbladet utdypet hun standpunktet i vandrehallen etterpå:

- Jeg sa ikke at statsministeren og regjeringen ikke kan danne andre flertall enn med Frp. Det jeg advarte mot var en regjering som trekker mot venstre i sum. Hvis politikken blir mer venstreorientert, er det ikke lenger en ikke-sosialistisk regjering.

- Da vil dere felle en sånn regjering?

- Det er en problemstilling vi for øyeblikket ikke har. Jeg rettet en mild og advarende pekefinger mot en framtidig utvikling. Så har vi sagt at vi skal være et konstruktivt opposisjonsparti. Jeg går gjerne i forhandlinger for å finne løsninger, der vi også får våre gjennomslag.

ANSVARLIG: Fremskrittspartiet opptrer ansvarlig, mener statsminister Erna Solberg (H). Video: Christian Wehus Vis mer

- Opp til Erna

På spørsmål fra Dagbladet om Erna Solberg vil bli sittende som statsminister ut perioden, svarer Jensen som følger:

- Det er opp til statsminister Erna Solberg.

Solberg svarer med å vise til at regjeringen hennes fremdeles baserer seg på parlamentarisk støtte fra fire partier - inkludert Frp.

- Alternativet til oss er etter alle solemerker en Arbeiderparti-regjering, sier statsministeren og fortsetter:

- Jeg har stor forståelse for at Fremskrittspartiet trenger gjennomslag for noen saker. Men det er jo ikke sånn at du kan gå ut av regjeringen og forvente at det bare er Frp som skal definere hva regjeringen gjør. Da vi hadde avtale med KrF og Venstre gikk vi også av og til andre partier.

Stemte mot seg selv

Med i alt 18 løse forslag om alt fra brillestøtte til barn til rovdyrpolitikk og arbeidsavklaringspenger ville den rødgrønne opposisjonen røyke ut Fremskrittspartiet i Stortinget i går.

Men Frp-leder Siv Jensen sa tidlig og tydelig ifra om at det ikke var aktuelt å stemme for disse forslagene. Det til tross for at Frp i utgangspunktet er for flere av dem.

- Dette bærer bare preg av politisk spill. Frp lar seg ikke styre av dette og vi har ikke dårlig tid. Alt trenger ikke å finne sin avklaring i løpet av de første par ukene, sa Jensen.

Avklaringen gjorde at SV-leder Audun Lysbakken straks valgte å påpeke at Frp selv i opposisjon er et støtteparti for regjeringen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er enig:

- Tidligere var det KrF og Venstre som hadde den funksjonen. De kommer til å lage litt støy og bråk underveis, men når alt kommer til alt er det Frp og Høyre som utgjør kjernen i regjeringsprosjektet, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det slik:

- Jeg tror Frp kommer til å være et lydig samarbeidsparti for regjeringen. De er en del av flertallet og er for tiden ute av regjering for å vokse. Det Frp gjorde i dag ga i hvert fall ikke signaler om at de kommer til å stemme for ting som de egentlig er for.

- Maktesløshet

Siv Jensen mener de mange representantforslagene som de siste dagene er innlevert fra de rødgrønne og runden i Stortinget torsdag om de 18 løse forslagene, bare tjener til å demonstrere Arbeiderpartiets maktesløshet.

- Deres rolle som et ledende opposisjonsparti er langt på vei borte, sa Jensen, før Jonas Gahr Støre på rappen inviterte henne til en kaffeprat på kontoret.

- Jeg drikker gjerne kaffe med Jonas, men det er fortsatt ikke Ap som legger premissene for hva Frp gjør i ulike saker, sier Jensen.

Statsminister Erna Solberg kunne på sin side puste lettet ut da Frp-lederen klargjorde at partiet ville stemme imot alle de rødgrønne forslagene.

- Frp opptrer ansvarlig og ordentlig. Frp gjør det riktige. Det er ikke SV og Arbeiderpartiet som skal definere hva slags makt Frp har. Det må de selv gjøre.