Frykter Norge kan bidra til eskalering mellom USA og Iran

Advarer Erna mot USA-støtte

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik advarer regjeringen mot å støtte en USA-ledet operasjon i Persiabukta, og trekker paralleller til invasjonen av Irak i 2003.

KRITISK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik reagerer på uttalelsen fra Frps stortingsrepresentant Per Willy Amundsen, og trekker parallellen til irak-invasjonen i 2003, Her er han fotografert på kontoret sitt i "fredssenteret" Oslosenteret, som han nå leder i Oslo. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik reagerer på uttalelsen fra Frps stortingsrepresentant Per Willy Amundsen, og trekker parallellen til irak-invasjonen i 2003, Her er han fotografert på kontoret sitt i "fredssenteret" Oslosenteret, som han nå leder i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA har bedt flere land, deriblant Norge, om å delta i en militær operasjon i Hormuz-stredet utenfor Iran.

Målet for operasjonen er å trygge internasjonal skipsfart, etter det USA mener er aggressiv atferd mot kommersielle skip i området fra Iran, inkludert norskeide skip.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik synes det er på tide at det kommer en politisk diskusjon om forespørselen fra USA i Norge - og er kritisk til Frps Per-Willy Amundsen, som overfor Dagbladet beskriver det om en selvfølge at Norge skal støtte USA.

- Det er ikke noen selvfølge at Norge skal følge USA i en operasjon som den som nå planlegges. Vi legger jo alltid vekt på hva vår mektigste allierte ønsker, men her må vi foreta en selvstendig vurdering hvor man nøye vurderer to ting: At en slik operasjon er i henhold til internasjonal lov og rett, og at en operasjon som dette kan være med å eskalere konflikten mellom USA og Iran og føre til krig, sier Bondevik til Dagbladet.

- Dette kan ikke ses isolert fra konteksten det skjer i, og den økende konflikten mellom Iran og USA. Jeg vil advare regjeringen om, og de må tenke veldig grundig gjennom, at en eskorte for å beskytte skipsfarten kan føre til en eskalering selv om det i utgangspunktet virker som et lite og godt bidrag, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer