Advarer: - Erna vil ha euro

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke lenger er noe valg: nå må han gjøre norsk EU-medlemskap til valgkampsak i 2025. Han kommer samtidig med en advarsel til de som vurderer å stemme på Høyre om to år.

ADVARER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener en stemme på Høyre i 2025 blir en stemme for å starte prosessen med et norskt EU-medlemskap. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
ADVARER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener en stemme på Høyre i 2025 blir en stemme for å starte prosessen med et norskt EU-medlemskap. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Jeg tar det på fullt alvor når Erna Solberg er så tydelig. Under landsmøtet i fjor prøvde hun å dysse temaet ned. I år løftet hun det selv aktivt opp i sin tale.

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har en alvorlig mine i ansiktet.

Etter Høyres vedtak om å ta en ledende rolle i en ny, norsk EU-debatt under landsmøtet, og MDGs vedtak om nye EU-forhandlinger omtrent samtidig, er deler av Vedums valgkampplaner nå lagt for 2025.

Nå blir det EU-motstand fra Senterpartiet.

- Vil ha euro

- Vi hadde ikke planlagt for at EU skulle bli noen valgkampsak, men når Høyre sier som de gjør, så må vi endre på dette. Det er ikke en backbencher som har løftet dette, men de mest sentrale utenrikspersonene i Høyre, sier Vedum.

For det er ikke bare Solbergs uttalelser som bekymrer Vedum. Det gjør også tonene fra tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Under landsmøtet ba hun dagens regjering om å sette i gang en utredning av et norsk EU-medlemskap.

Solberg har selv avvist at hun vil gjøre norsk EU-medlemskap til en valgkampsak i 2025. Til NTB begrunnet hun dette med at man må ta utgangspunkt i at det norske samfunnet har sagt nei to ganger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer