SLÅR ALARM: New York-guvernør Andrew Cuomo slår alarm om barnedødsfall i delstaten. Foto: John Roca/New York Post via AP, Pool
SLÅR ALARM: New York-guvernør Andrew Cuomo slår alarm om barnedødsfall i delstaten. Foto: John Roca/New York Post via AP, Pool Vis mer

Corona:

Advarer etter barnedødsfall: - Nytt kapittel

Guvernør i New York, Andrew Cuomo, advarer om at flere barn blir alvorlig syke og minst tre har dødd av sykdom som knyttes til covid-19.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): - Det er et fullstendig nytt kapittel, sier Cuomo på sin daglige pressekonferanse lørdag.

Delstaten New York har nå registrert 73 tilfeller hvor barn blir alvorlig syke med en giftig sjokk-reaksjon og symptomer som minner om Kawasaki-sykdom.

Tre barn er har dødd i New York av komplikasjoner som kan være knyttet til covid-19, opplyser Cuomo.

Tre unge

Fredag fortalte han at en fem år gammel gutt hadde dødd. På lørdag opplyser han at ytterligerer to barn, en sjuåring og en tenåring, har mistet livet, melder The Guardian.

- Sykdommen har tatt livet til tre unge New Yorkere. Det er nytt. Dette utvikler seg. Det er veldig mulig at dette har foregått i flere uker, og at det ikke er blitt diagnostisert som knyttet til covid-19, sier Cuomo.

Han forklarer mange av barna, ikke har hatt de åndedrettsproblemene som ofte knyttes til covid-19, men at de har testet positivt for viruset eller antistoffer.

- Smertefulle nyheter

Ifølge NBC News er det nærmere 100 slike tilfeller i hele USA, men flest i New York.

- Vi trodde barn kunne være bærere av smitte, men vi trodde ikke at barn kunne få lidelser. Dette er virkelig smertefulle nyheter, sier Cuomo.

Leger i Italia, Frankrike, Storbritannia og USA har slått alarm om en mulig sammenheng mellom Kawasaki-sykdom og coronaviruset.

Kawasaki-sykdom er sjelden og rammer oftest barn under fem år. De inflammatoriske symptomene omfatter ofte utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter og hudforandringer i håndflater og fotsåler.

Den amerikanske hjerteforeningen og sjef for Kawasaki-programmet ved Boston Children´s Hospital, Jane Newburger, bekreftet denne uka at en liten gruppe barn utvikler alvorlige symptomer knyttet til covid-19.

- Vi ønsker å forsikre foreldre om at det ser ut til å være sjelden. Mens Kawasaki-sykdom kan skade hjertet eller blodlegemer, forsvinner vanligvis hjerteproblemene etter fem eller seks uker, og de fleste barn blir helt friske, skriver Newburger i en pressemelding.

Symptomene

Som følge av situasjonen ber helsemyndighetene i New York nå foreldre om å oppsøke legehjelp dersom barna deres viser følgende symptomer, ifølge NBC News:

  • Feber i mer enn fem dager.
  • Vanskeligheter med å mate spebarn, eller at barna er for dårlige til å drikke væske.
  • Alvorlige magesmerter, diaré eller oppkast.
  • Forandring i hudfarge - at barna blir bleke, får utslett
  • Problemer med å puste eller veldig rask pust
  • Hjertebank eller brystsmerter
  • Redusert urinering
  • Apati, irritabel eller forvirret

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer