DELER FALLULYKKE: På vei ned fra fjellet snublet Jostein over en stein og falt nedover fjellsiden. Han stoppet heldigvis to meter fra kanten av stupet. Video: 330-skvadronen / Facebook Vis mer

Fallulykke:

Advarer etter denne ulykken

Det ble dramatisk da Jostein (23) gikk fjelltur i fjor sommer. Nå advarer han andre turgåere.

Publisert

Luftforsvarets redningstjeneste 330-skvadronen delte mandag ettermiddag en video på Facebook av en fallulykke i fjellet.

Videoen viser hvor galt det kan gå på tur, selv for erfarne turgåere.

På kanten av stupet

Jostein (23) har mye erfaring i fjellet, og en sommerdag i fjor tok han med en studiekompis på topptur i Bodø. Plutselig gikk det alvorlig galt.

- På vei ned fra toppen snubler han over en stein og faller nedover fjellsiden, heter det i innlegget.

- Da jeg traff bakken, ble jeg først flau fordi jeg hadde ramlet, men så kjente jeg vektløsheten og skjønte at fallet ikke var slutt. Jeg kjente et nytt slag mot kroppen, så vektløshet. Kroppen var blodig og vond, sier Jostein i en uttalelse, gjengitt av 330-skvadronen.

Farten akselererte. Jostein fortsatte å falle nedover fjellveggen, og stoppet bare få meter fra et stup.

Han var heldig og pådro seg ingen store skader, men dersom han hadde falt to meter lenger, kunne det gått alvorlig galt.

Lite som skal til

- Litt av bakgrunnen for at vi legger ut denne videoen, er å vise hvor fort det kan skje. Det er bare et lite feilskjær som skal til, sier Sigurd Tonning Olsen, kommunikasjonsrådgiver i Luftforsvaret, til Dagbladet.

- Det er veldig fort gjort. Han er jo bare heldig som ikke faller utfor kanten.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Jostein, som ifølge Olsen ønsker å være anonym.

Dramatisk

Redningsmann Torgeir Kjus i 330-skvadron i Bodø var en dem som kom først til stedet der Jostein lå.

- Da vi kom inn på fjellet, så det veldig dramatisk ut. Han lå jo på kanten av fjellet på ei lita hylle, bare et par meter fra stupet, forteller Kjus til NRK.

- Man bør velge tur etter ferdighetsnivå og trening, og gradvis utfordre seg selv etter hvert, men ikke ta de store stegene for raskt, sier Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i landsrådet for Røde Kors' hjelpekorps.

Gulbrandsøy forteller at det ikke er mye som skal til før det går galt, selv for erfarne fjellfolk.

- Veldig mange av toppturene er utsatte. Man skal ikke snuble veldig mye før det kan gå veldig galt, sier han.

- Det går stort sett veldig bra, også for de uerfarne. Men på sånne turer er marginene veldig små for dem som faller.

Kan skje alle

Gulbrandsøy understreker at uhell i fjellet kan skje med alle, og at selv personer med mye erfaring kan gå seg vill. Han forteller at det er stor spredning i både alder og ferdighetsnivå blant dem som må få bistand av redningstjenestene på tur, samt ulike årsaker.

- Det kan være turgåere som ikke har erfaring, eller større grupper der noen på grunn av alder, trening eller ferdighetsnivå blir en utfordring for resten av gruppa, sier Gulbrandsøy.

- Vis varsomhet

De endelige tallene for antall redningsaksjoner Røde Kors har utført hittil i år er foreløpig ikke klare, men ifølge nestlederen fører mange hjemmeferiende nordmenn i fjellet med seg flere redningsaksjoner.

- Jo flere som går i fjellet, jo mer er det å gjøre, konstaterer han.

I juni rapporterte Røde Kors om uvanlig mange redningsoppdrag i fjellet. Guldbrandsøy sa til Dagbladet i den anledning at det trolig skyldes at nordmenn ferierer i eget land.

- Under inntrykket i juni var at vi hadde mye å gjløre, mer enn normalt, men så ble det litt dårlig vær og da stilnet det noe, sier Guldbrandsøy.

Forventer økning

Han forteller at Røde Kors forventer en økning i antall redningsaksjoner denne sommeren.

- Alt som er knyttet til Turistforeningens hytter, turer i fjellet, kjente lokasjoner og toppturer, forventer vi å se en oppgang i, sier han.

Også 330-skvadronen ser en betydelig økning av erfarne og uerfarne turgåere på norske fjelltopper denne sommeren.

- Jostein og 330-skvadronen oppfordrer derfor alle til å vise varsomhet når man ferdes i fjellet, heter det Facebook-innlegget.

Guldbrandsøy oppfordrer turgåere til å ta hensyn til eget mestringsnivå, erfaring og ferdigheter før man legger ut på krevende turer.

- Går man bratt og på toppturer så bør man ha kontroll på utstyret sitt og ikke ha for tung sekk. Det er erfaringsgrunnlaget for «hva som funker for meg» som er viktig, sier han.

- Jo mer uerfaren du er, jo større risiko tar du.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer