Giftampuller

Advarer etter funn i turområde

- I hendende på uvitende, for eksempel barn, kan denne gi betydelige skader.

GIFTAMPULL: Iført verneutstyr ble ampullen, som trolig stammer fra andre verdenskrig, plukket opp av brannvesenet. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
GIFTAMPULL: Iført verneutstyr ble ampullen, som trolig stammer fra andre verdenskrig, plukket opp av brannvesenet. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert

Søndag ettermiddag rykket politi og brannvesen ut til Rødstein-stranda på Husvik i Tønsberg, etter melding om funn av en mistenkelig gjenstand.

Gjenstanden viste seg å være en giftampulle, som trolig stammer fra andre verdenskrig.

- Disse ampullene dukker opp av og til og er sånn sett ikke noe nytt fenomen. Finneren gjorde det riktige, og varslet oss, sier operasjonsleder Merete Kvaal til Tønsbergs Blad.

- Varsle politiet

Brannvesenet tok seg av ampullen, som ble lagt i et lukket prøveglass og overlevert politiet på stedet. Det opplyser brannmester Sven Erik Anderssen på Vestfold interkommunale brannvesens Facebook-side.

I samme innlegg advarer brannvesenet mot å ta plukke opp slike ampuller på egen hånd. Varsle heller politiet om eventuelle funn, oppfordrer de.

FUNNET PÅ STRAND: Kontakt politiet om du finner en av disse liggende i naturen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
FUNNET PÅ STRAND: Kontakt politiet om du finner en av disse liggende i naturen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

«Av og til dukker disse opp, finner du en eller flere merker du stedet og varsler politiet. Hele og uskadde ampuller utgjør ingen helserisiko. Det er først når de er åpne og innholdet er tilgjengelige at kjemikaliene kan utgjøre en helserisiko, for eksempel ved innånding, svelging eller kontakt via hud og øyne.»

Ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kan kjemikaliene på innsiden av denne typen ampuller ha ulik grad av giftighet. Alle funn må derfor behandles med forsiktighet.

Fargemerking kan være slitt bort

Ampullene er laget av hard plast, og skal ikke være enkle å knekke. På grunn av alderen kan de likevel være i dårlig forfatning, og innholdet kan lekke.

Den farligste typen skal opprinnelig være merket med to grønne ringer, og inneholde kaliumcyanid. Fargemerkingen kan imidlertid være slitt bort etter mange år i naturen.

- I hendende på uvitende, for eksempel barn, kan denne gi betydelige skader. For et voksent menneske kan eksponering for ca. 50 mg føre til svært alvorlig forgiftning og dosen kan være dødelig, opplyser FFI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer