Vulkanutbrudd på La Palma:

Advarer etter ny lavaelv

Den nye lavaelven, som er den tredje elven, truer med nye ødeleggelser på den spanske ferieøya.

DRAMATISK: En ny elv med rødglødende lava renner nedover øya La Palma. Den nye sprekken ligger cirka 400 meter nord for det første utbruddet, ifølge Reuters. Foto: IGME Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lavaen har fra før av rent i to veier nedover mot havet, siden utbruddet startet 19. september. Men nå har lavaen begynt å renne en tredje vei.

Nå har lavaen kurs mot den mest befolkede kommunen på La Palma og truer med nye ødeleggelser, ifølge danske TV2.

Den nye elva med rødglødende lava renner nedover fra en ny sprekk, som åpnet seg torsdag. Den nye sprekken ligger cirka 400 meter nord for det første utbruddet, ifølge Reuters.

- Mer drama foran oss

Det var ikke mange positive og oppmuntrende nyheter å hente på pressekonferansen fredag fra regionslederen Mariano Hernandez Zapata.

- Vi har mer drama foran oss og flere mennesker å ta vare på, sa Zapata.

Han forteller at flere hus har blitt oppslukt av lavaen i løpet av natta.

- Det er en bekymring rundt den nye retningen og veien som lavaen nå renner, selv om det er forventet at den møter elva med tidligere lavastrøm innen få timer, sa regionslederen.

Rundt 6000 person har blitt evakuert siden utbruddet startet. Og over 800 bygninger, inkludert hus, kirker og skoler har blitt ødelagt.

ØDELEGGER ALT: Lava som renner nedover gata etter vulkanutbrudd på La Palma. Video: Bomberos Gran Canaria. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Store mengder røyk

Lavautbruddet er fra vulkanen Cumbre Vieja. Dagen etter utbruddet startet hadde lavastrømmen en fart på 700 meter i timen ned fjellsiden på den spanske øya, ifølge El Pais.

Det er store mengder svart og hvit røyk på ferieøya La Palma, etter at lavaen begynte å strømme nedover igjen mandag denne uka. Natt til onsdag nådde lavaen havet.

Da vulkanen hadde det første utbruddet, i midten av september, kom Utenriksdepartementet (UD) med en anbefaling til alle nordmenn som befinner seg på øya.

Til Dagbladet, sa pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde, at UD følger situasjonen tett.

- Vi anbefaler nordmenn i området å følge med på lokale myndigheters råd i forbindelse med vulkanutbruddet og holde seg oppdatert på hva disse er til enhver tid. Vi oppfordrer også nordmenn til å følge rådene og anbefalingene som gis lokalt, sier Lunde til Dagbladet.

- Hjelpeløshet, frykt og usikkerhet

I Los Llanos de Aridane, en av de hardes rammede byene, tyr innbyggerne til paraplyer og solbriller for å beskytte seg mot vulkanasken som flyr i luften.

- Vi er hjelpeløse, redde og usikre. Du vet ikke hva som kommer til å skje, sier Matilde Gonzalez Tavarez (45) til Reuters

GIFTIG: Lavaen etter vulkanutbruddet på La Palma 19. september har nå nådd havet og giftig gass siver opp. Video: AP DV Vis mer

Juan Antonio Perez Gonzalez eier en blomsterbutikk i byen og frykter at det verste enda ikke har kommet.

- Det er ingen god måte å sette ord på det, jeg kan ikke gi deg noen gode nyheter, for dette er katastrofe, sier han til Reuters.

Han forteller at innbyggerne i byen er forberedt og klare til å pakke sammen tingene sine og dra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer