Hjerte- og karsykdommer

Advarer etter nye funn

Forskere advarer om muligheten for økt forekomst av hjerte- og karsykdommer som følge av covid-19-pandemien.

NY STUDIE: Forskere bak en ny studie mener å ha funnet at covid-19 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer også hos personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt på sykehus. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
NY STUDIE: Forskere bak en ny studie mener å ha funnet at covid-19 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer også hos personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt på sykehus. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere i USA mener å ha funnet at også personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt med covid-19 har forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer i opptil 12 måneder etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

Forskerne mener også å ha funnet at risikoen øker gradvis i takt med alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet etter covid-19-infeksjon.

Hovedforfatter av studien Ziyad Al-Aly, som er avdelingsdirektør ved Veterans Affairs St. Louis Health Care System i Missouri, advarer regjeringer og helsevesen verden over om at de bør være forberedt på å håndtere økt forekomst av hjerte- og karsykdommer som følge av pandemien.

Studien er en såkalt preprint, og har ikke blitt fagfellevurdert. Fagfellevurdering er en prosess hvor andre forskere på fagfeltet kvalitetssikrer forskningsbidraget før publikasjon.

- Interessante funn

- Det er interessante funn. Studien inkluderer en stor gruppe pasienter og to store kontrollgrupper, så det er grunn til å tro at resultatene er riktige. Men det store spørsmålet er hvilke faktorer som påvirker dette, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket, som også er praktiserende hjertespesialist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.