Hjerte- og karsykdommer

Advarer etter nye funn

Forskere advarer om muligheten for økt forekomst av hjerte- og karsykdommer som følge av covid-19-pandemien.

NY STUDIE: Forskere bak en ny studie mener å ha funnet at covid-19 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer også hos personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt på sykehus. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
NY STUDIE: Forskere bak en ny studie mener å ha funnet at covid-19 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer også hos personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt på sykehus. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Forskere i USA mener å ha funnet at også personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt med covid-19 har forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer i opptil 12 måneder etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

Forskerne mener også å ha funnet at risikoen øker gradvis i takt med alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet etter covid-19-infeksjon.

Hovedforfatter av studien Ziyad Al-Aly, som er avdelingsdirektør ved Veterans Affairs St. Louis Health Care System i Missouri, advarer regjeringer og helsevesen verden over om at de bør være forberedt på å håndtere økt forekomst av hjerte- og karsykdommer som følge av pandemien.

Studien er en såkalt preprint, og har ikke blitt fagfellevurdert. Fagfellevurdering er en prosess hvor andre forskere på fagfeltet kvalitetssikrer forskningsbidraget før publikasjon.

SVERIGE: Statsepidemiolog Anders Tegnell oppfordrer folk til å bli hjemme dersom de er coronasyk. Vis mer

- Interessante funn

- Det er interessante funn. Studien inkluderer en stor gruppe pasienter og to store kontrollgrupper, så det er grunn til å tro at resultatene er riktige. Men det store spørsmålet er hvilke faktorer som påvirker dette, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket, som også er praktiserende hjertespesialist.

- Skyldes økt risiko for hjerte- og karsykdommer etter covid-19 sykdommen alene, eller kan det skyldes at pasienter ikke har møtt opp til legesjekk i samme grad som før pandemien, eller kan det skyldes at noen ikke har hatt tid eller råd til å kjøpe medisinene sine, eller kan det skyldes at folk har vært mer stillesittende og spist mer usunn mat? Det kan være mange faktorer som påvirker dette.

Studien inkluderer 151 195 personer som gjennomgikk covid-19, som ble sammenliknet med 3,6 millioner personer som ikke gjorde det. Studien inkluderer også ytterligere en kontrollgruppe med 3,6 millioner personer, som baserer seg på historiske data. Forskerne opplyser at deltakerne hovedsakelig var hvite menn, og bemerker at det kan gjøre funnene mindre overførbare til andre grupper i samfunnet.

HJERTESPESIALIST: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket og praktiserende hjertespesialist. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HJERTESPESIALIST: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket og praktiserende hjertespesialist. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Forsiktig holdning

Madsen ved Legemiddelverket erkjenner imidlertid at han inntil videre har en forsiktig holdning til funnene.

- Foreløpig har jeg en forsiktig holdning til dette. Det mest fornuftige rådet som jeg vil gi på bakgrunn av kunnskapen vi har på nåværende tidspunkt, er at folk bør være nøye med å ta medisinene som legene har anbefalt, som for eksempel medisiner mot høyt blodtrykk, høyt kolesterol, samt blodfortynnende medisiner. Slike medisiner gis for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Madsen.

- I tillegg ønsker jeg at disse funnene bekreftes av andre studier, for det er klart at det forskerne sier er ganske alvorlig. USA er på mange måter et spesielt land, så det hadde vært ønskelig med tilsvarende undersøkelser i Skandinavia for eksempel, for å se om man kan gjøre funn som tyder på en slik sammenheng her også.

MODERNA: Onsdag anbefalte FHI og Geir Bukholm nordmenn under 30 år å ta Pfizer-vaksinen. Tidligere samme dag stanset Sverige vaksinering med Moderna for samme gruppe. Video: Vegard Krüger Vis mer

Teorien

I studien har forskerne sett på konsekvensene av covid-19 utover de 30 første dagene etter påvist infeksjon.

- Det vi vet fra tidligere er at covid-19 gir akutte hjerte- og karsykdommer, men det har ikke vært tidligere kjent hvordan covid-19 påvirker forekomsten av hjerte- og karsykdommer over lang tid, sier Madsen.

- Den interessante teorien her er at immunreaksjonen mot covid-19 påvirker hjerte- og karsystemet. Dette vet vi ikke, men vi har sett at mRNA-vaksinene gir økt risiko for hjertepose- og hjertemuskelbetennelse, så man kan begynne å lure på om bivirkninger av infeksjon kan likne på bivirkninger av vaksinasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer