Hjerte- og karsykdommer

Advarer etter nye funn

Forskere advarer om muligheten for økt forekomst av hjerte- og karsykdommer som følge av covid-19-pandemien.

NY STUDIE: Forskere bak en ny studie mener å ha funnet at covid-19 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer også hos personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt på sykehus. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
NY STUDIE: Forskere bak en ny studie mener å ha funnet at covid-19 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer også hos personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt på sykehus. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere i USA mener å ha funnet at også personer som ikke ble syke nok til å bli innlagt med covid-19 har forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer i opptil 12 måneder etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

Forskerne mener også å ha funnet at risikoen øker gradvis i takt med alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet etter covid-19-infeksjon.

Hovedforfatter av studien Ziyad Al-Aly, som er avdelingsdirektør ved Veterans Affairs St. Louis Health Care System i Missouri, advarer regjeringer og helsevesen verden over om at de bør være forberedt på å håndtere økt forekomst av hjerte- og karsykdommer som følge av pandemien.

Studien er en såkalt preprint, og har ikke blitt fagfellevurdert. Fagfellevurdering er en prosess hvor andre forskere på fagfeltet kvalitetssikrer forskningsbidraget før publikasjon.

- Interessante funn

- Det er interessante funn. Studien inkluderer en stor gruppe pasienter og to store kontrollgrupper, så det er grunn til å tro at resultatene er riktige. Men det store spørsmålet er hvilke faktorer som påvirker dette, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket, som også er praktiserende hjertespesialist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer