Nesespray:

Advarer etter økt forbruk

Danmarks Apotekerforening advarer etter en drastisk økning i bruk av nesespray hos våre naboer. Også i Norge er man bekymret for utviklingen.

ØKT FORBRUK: I Danmark har salget av nesespray øøkt med 45 prosent siden 2013. Også i Norge har salget økt jevnt de siste åra. Foto: NTB Scanpix
ØKT FORBRUK: I Danmark har salget av nesespray øøkt med 45 prosent siden 2013. Også i Norge har salget økt jevnt de siste åra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Apotekforeningen i Danmark går nå ut med en advarsel om at danskene inntar for mye nesespray.

Bakgrunnen er tall som peker på at danskenes forbruk har økt med hele 45 prosent fra 2013 til 2019, skriver danske BT.

Ifølge avisa ble det kjøpt 3,6 millioner pakninger i Danmark i 2018. Det tilsvarer 45.8 millioner døgndoser eller godt og vel 260 millioner «innpust», ifølge avisa.

Også i Norge har salget av slimhinneavsvellende nesespray økt gradvis de siste åra. I norske dagligvarebutikker er det nå det blant de mest solgte reseptfrie legemidlene, bare slått av Paracet.

Frykter avhengighet

De første seks månedene av 2019 ble det solgt hele 3,4 millioner slimhinneavsvellende nesesprayer i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Det var en økning på sju prosent fra året før.

Formannen i den Danmarks Apotekerforening, Anne Kahn, er bekymret for at våre danske naboer er blitt avhengige, og frykter at det er tilgjengeligheten som har ført til at forbruket har skutt i været.

- Vi kan ikke finne en årsak til det økende forbruket, ut over det at det er blitt lettere å få tak i. Det er selvfølgelig bra hvis flere får hjelp med en tilstoppet og tett nese når de er forkjølet, men vår bekymring er at flere rett og slett er blitt avhengige, sier hun til B.T.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer