Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
STORE TALL: Antallet døde etter coronavirusett har oversteget 130 000 i USA. Vis mer

Coronaviruset

Advarer etter sjokkfeiring

De feiret som sild i tønne. Nå er de fryktede konsekvensene i ferd med å bli virkelighet.

- Ingen av oss ønsker å se tilbake på 17. mai som nasjonaldagen hvor vi mistet kontrollen, sa Bent Høie i forkant av årets feiring. Kanskje burde president Donald Trump kommet med en liknende oppfordring til det amerikanske folket.

For 4. juli-helga har ikke forbigått i stillhet når det kommer til smittespredning av coronaviruset. Tvert imot, viser de siste resultatene.

Ifølge CNN har det dukket opp en rekke positive tilfeller av smitte etter at store grupper samlet seg på strender rundt omkring i landet. Nå går helsemyndighetene ut og advarer festglade amerikanere mot at de også kan være smittet etter den store feiringa for en drøy uke siden.

Skandalefeiring

Helsemyndighetene i Michigan melder at mange allerede har testet positivt etter at flere tusen mennesker samlet seg for å feire nasjonaldagen på den populære sandbanken i Torch Lake.

På grunn av de enorme folkemengdene, har de som testet positivt ikke vært i stand til å peke ut alle de har vært i kontakt med på festen.

Helsemyndighetene har derfor gått ut for å advare festdeltakerne mot at de kan være smittet uten å vite det selv. Myndighetene legger samtidig til at de regner med at smittetallene knyttet til feiringen kommer til å stige i dagene som kommer.

- Hvis du deltok på festen på sandbanken i Torch Lake den 4. juli bør du følge nøye med på om du får tegn eller symptomer på coronaviruset. Hvis symptomene utvikler seg, sørg for å teste deg, skriver helsemyndighetene, og ber samtidig personer som ikke tester seg om å unngå kontakt med andre så godt de kan.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Dystre rekorder

Nesten daglig meldes det om såkalte smitterekorder i USA. Dødstallene stiger fremdeles skremmende raskt, det samme gjør smittetallene.

Flere delstaters statistikk tyder på at feiringa av nasjonaldagen kan ha fått dramatiske følger. I Florida ble det søndag meldt om 15 300 nye tilfeller av coronasmitte det siste døgnet. Det er det høyeste tallet som er registrert i USA på 24 timer.

Totalt hadde da nesten 270 000 personer fått påvist smitte bare i Florida. Over 4000 av dem har dødd som følge av viruset.

Den største frykten

Mens Norges restriksjoner blir stadig mildere, og det åpnes for reiser til og fra store deler av Europa uten karantene allerede denne uka, er situasjonen en helt annen i USA. Smittetallene i svært mange av delstatene fortsetter å eskalere, og situasjonen synes ikke å være i nærheten av under kontroll.

Frykten for at det reelle tallet smittede er langt høyere, er også stor. Det skriver Washington Post.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Direktør ved Senter for smittevern og forebygging, Robert Redfield, uttalte i slutten av juni til avisa at deres estimat er mye høyere enn det rapporterte antallet. Senteret estimerer at ti ganger så mange har viruset.

- Vårt beste estimat akkurat nå, er at for hvert innmeldte smittetilfelle, har vi ti andre faktiske tilfeller, sier Redfield.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!